Aby bylo přikrmování dobrým skutkem

Sdílejte článek
Aby bylo přikrmování dobrým skutkem

Asi si každý vzpomene na baladu Jaromíra Erbena, Štědrý den… reflektující vánoční tradici, podle které mají i zvířata ochutnat ze stolu hospodáře. Toto ale nelze dnes v žádném případě doporučit. Pes či kočka, kteří jsou během celého roku krmeni krmivem vyváženým a vhodným pro to konkrétní zvíře, mohou díky této tradici strávit část svátků hospitalizováni ve veterinární nemocnici s akutním zánětem slinivky. Nebo mohou alespoň „znepříjemnit“ majiteli sváteční dny průjmem či zvracením.

Lidská strava, ať už sváteční nebo běžná, není pro domácí mazlíčky vhodná. Chce-li někdo svým zvířátkům dopřát, ať jim nadělí raději pamlsky určené přímo pro ně. A že je z čeho vybírat. Zásadní je, aby šlo o dobroty, které normálně požívají. Tj. žádné sladkosti, žádné slanosti, žádné uzeniny. 

 A to jsme ani nezmínili rizika přikrmování volně žijících zvířat. Ptákům ptačí krmení, drobným opeřencům různá semena, směsi se slunečnicí, zalité v loji nikoli v síťkách, do kterých se mohou zamotat (varují ornitologové). Ostatně přikrmovat by se měli, až když nastanou mrazy. Labutím a kachnám raději zbytky zeleniny nebo speciální směsi, pečivo sice sežerou, ale nedělá jim to dobře, navíc neobsahuje žádné živiny jim prospěšné ani vitamíny. Nepřikrmovat koně či jiná zvířata na pastvě z podobných důvodů. A především nepřekrmovat! 

Josef Duben, PR KVL

Tisková zpráva Komory veterinárních lékařů ČR ze dne 29. 12. 2020



Přečteno: 237x