Podchlazenou ženu v bezvědomí vypátral mezi močály pes horské služby

  11:30
Čtyřicetiletá žena se ztratila v pondělí při procházce kolem Lenory na Prachaticku. Do pátrání v zasněženém terénu, kde jsou husté lesy, močály a rašeliniště, se zapojili i členové Horské služby Šumava. A právě jejich pes ženu po několika hodinách objevil. Byla podchlazená a v bezvědomí.

Ztracenou ženu našel pes členů Horské služby Šumava. | foto: Horská služba Šumava

Policie kontaktovala horskou službu ve tři čtvrtě na čtyři odpoledne. Vzhledem k informacím o zdravotním stavu pohřešované, které měli záchranáři od její matky, bylo nutné, aby byla žena nalezena co nejdříve.

„Ihned jsme vytvořili tým deseti členů s jedním záchranářským psem a potřebnou terénní technikou. Připojili jsme se pak k policistům a několika jednotkám hasičského záchranného sboru. Po rozdělení úseků jsme začali už za tmy prohledávat okolí Lenory,“ uvedl Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Pátrání bylo náročné, protože kolem Lenory je mnoho těžko přístupných míst v hustých lesích a kromě toho i močály a rašeliniště.

„Teplota byla pod bodem mrazu a všude už je sníh. To vše mohlo znamenat, že pohřešovaná může být v ohrožení zdraví či dokonce života,“ popsal Zeman.

Přibližně v půl sedmé večer pes horské služby ženu našel a štěkáním přivolal záchranáře. Byla v bezvědomí a silně podchlazená.

„Nacházela se v místě, odkud ji naši členové museli po poskytnutí tepelného komfortu a ošetření těžkým terénem nést. Pak ji přeložili do vyhřátého terénního auta a poté předali posádce sanitky,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

V okolí Lenory jsou husté lesy, močály i řašeliniště.

V okolí Lenory jsou husté lesy, močály i řašeliniště.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor: