Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Ševce z pohádky o Jasněnce potkal krutý osud: Kvůli autonehodě už nikdy nebude chodit

Ševce z pohádky o Jasněnce potkal krutý osud: Kvůli autonehodě už nikdy nebude chodit
Zdroj: Filmové studio Barrandov
+ Další 4 fotografie
neštěstí
Pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci se zapsala do srdcí diváků nejen svým příběhem. Spojována je také s ošklivou autonehodou, která potkala právě představitele nadaného ševce, Jana Potměšila (54). V roce '89 totiž došlo k ošklivé autonehodě, která připoutala herce na invalidní vozík.

Mladý švec Jíra, který si vyrobil z jemné kůže křídla, aby zachránil princeznu Jasněnku, kterou zavřel otec v královském hradu, aby ji ochránil od věštby zlé čarodějnice. Pohádku, jak Jíra Jasněnku vysvobodí nakonec i z rukou čarodějnice a její dcery Černavy, si pamatuje mnoho z nás. Ševce Jíru si tehdy zahrál Jan Potměšil a okouzlil tím spoustu žen.

Na začátku prosince '89 Potměšil odpromoval na DAMU a hned poté získal stálé angažmá v Divadle na Vinohradech. Týden poté, 8. prosince, seděl on spolu s dalšími pasažéry v autě a cestovali z Ostravy do Prahy. Cesta to byla dlouhá, takže Potměšil na zadním sedadle usnul. Bohužel se totéž stalo i řidiči u Prahy, který najel do svodidel. Pak se auto odrazilo od toho, kde seděl Potměšil s ostatními, a sjelo ze svahu.

Auto ho přimáčklo, nemusel to přežít

"Zastavila auta a jejich řidiči pomáhali naší osádce. Ptali se jich, kolik nás bylo, oni říkali, že čtyři, ale z auta vytáhli jen tři lidi. Tím čtvrtým jsem byl já. Po chvíli mě našli - ležel jsem pod autem, které mě přimáčklo," vylíčil pro web naseostrava.cz Potměšil. "Měl jsem vážné zranění hlavy a šance na přežití prý nebyly moc velké. Lékaři se starali o poranění hlavy, měl jsem však i otok u páteře, který se zvětšoval a způsobil, že nechodím. Z kómatu jsem se probral až v únoru a mohl jsem hýbat jen očima," dodal herec s tím, že si navždy nechá jméno onoho řidiče pro sebe.

Jan Potměšil bere v potaz to, že usnout by mohl za volantem kde kdo, a nehodu mu za vinu nedává. Nejhlavnější pro herce je, že vůbec autonehodu přežil.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy