Karlovarský kraj navýšil půjčky sociálním službám na začátek roku

29. prosinec 2020 12:40

Karlovarský kraj navýšil fond pro půjčky sociálním zařízením na první měsíce roku. Půjčky od kraje pomáhají sociálním službám udržet provoz do doby, než jim přijdou státní dotace.

Místo plánovaných 33 milionů půjde na tyto půjčky bezmála 50 milionů korun, informoval krajský radní pro sociální věci Robert Pisár (STAN). „Navýšení objemu zápůjček nebude mít dopad do rozpočtu Karlovarského kraje, protože do konce května roku 2021 poskytovatelé sociálních služeb po obdržení dotace od státu zápůjčku vrátí. V minulých letech se tento krajský fond na poskytnutí zápůjček nevalorizoval, pro příští rok bychom tak byli schopni uspokojit pouze okolo 60 procent požadovaných finančních prostředků. Tím by smysl fondu vůbec nebyl naplněn, protože poskytovatelé by si už někdy v březnu museli někde peníze na provoz půjčit,“ uvedl Pisár.

Ve stanovené lhůtě přišly odboru sociálních věcí Krajského úřadu Karlovarského kraje žádosti o poskytnutí zápůjček od 21 poskytovatelů sociálních služeb na zajištění 59 sociálních služeb. Půjčky kraj poskytuje registrovaným poskytovatelům sociálních služeb, kteří působí na území Karlovarského kraje.

K podporovaným službám patří azylové domy, centra denních služeb, domy na půl cesty, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory, denní stacionáře, domovy se zvláštním režimem, chráněné bydlení, intervenční centra, osobní asistence, pečovatelská služba, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi i pro seniory a další.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio