Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

RECENZE: Božena chce žít a tvořit. Spisovatelka by se v nové minisérii mohla dočkat rehabilitace

Hvězda pražské vlastenecké společnosti. Anna Kameníková jako mladá Božena Němcová. foto: Česká televize

PRAHA - První díl čtyřdílné minisérie slibující předvést celý pravdivý příběh nejslavnější české spisovatelky Boženy Němcové odvysílala Česká televize v neděli.
  10:00

Božena Němcová, vlastním jménem Barbora Němcová (narozená jako Barbora Novotná a vyrůstající jako Barbora Panklová), zanechala české literatuře nesmazatelný odkaz. Ať už v podobě slavné, byť leckým nemilované (většinou proto, že nepochopené) Babičky, stále velmi oblíbených pohádek, nebo výrazných ženských postav v dalších prózách.

Anna Kameníková jako Božena Němcová.
Aňa Geislerová jako Božena Němcová.

Svůj nespravedlivě krátký život prožila mezi léty 1820 a 1862, od sedmnácti let byla provdána za o poznání staršího úředníka Josefa Němce a jejich manželství, z něhož vzešly čtyři děti, nebylo z nejšťastnějších. Samozřejmě je toho mnohem více, co se lze o této mimořádné ženě dočíst (třeba i jen na pouhé Wikipedii) a mírně poučené zájemce nezaskočí ani výčet jejích mimomanželských románků.

Čtyřdílná televizní série Božena autorek Hany Wlodarczykové a Martiny Komárkové a režisérky Lenky Wimmerové si však klade za cíl o něco více, než jen rozšířit encyklopedické heslo. Chce předvést Němcovou jako ženu, která usiluje o náležité místo ve společnosti i v rodině, bojuje o uplatnění a o svobodu a ve své době řeší problémy a situace v mnohém obdobné těm, kterým čelí lidé dnes.

Zároveň – což je jasné i z osamoceného druhého dílu, který televize v předstihu představila recenzentům – nejde o žádné nekritické stavění na piedestal. Epizoda, v níž Božena přijímá své literární jméno a zamilovává se do básníka Václava Bolemíra Nebeského, ji ukazuje jako ženu velkého talentu, inteligence a vášně, jako oběť společenských konvencí a slabosti svých mužských protějšků, ale do jisté míry také jako oběť vlastních nerealistických tužeb a romantických představ.

Božena Němcová je tu blízce příbuzná Flaubertově Paní Bovaryové a jistě i dalším ženám oné doby – není náhoda, že zmíněný francouzský román vyšel za Němcové života. Oproti Emě Bovaryové má ovšem Božena velkou výhodu útočiště ve své tvorbě; jak moc se právě tento pilíř jejího života v sérii projeví, však nelze podle jedné epizody soudit. 

Naopak lze říci, že Anna Kameníková je v roli mladé Boženy (v dalších dílech pak předá štafetu Aně Geislerové) přesvědčivě nezkrotná a posedlá touhou po lásce, stejně jako je Josef Němec v podání Jana Hájka bytostně uražený ve svých měšťáckých očekáváních i v představách o své osvícenosti a tolerantnosti. Jeho postava, ohlašují tvůrkyně, se má v sérii dočkat jisté rehabilitace – ze zhlednutého to tak sice moc nevypadá, ale šance tu jistě ještě je.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...