Letošek přinesl na realitní trh významné změny. Jsou jimi zájem o chaty a chalupy, odliv zahraničních turistů i rezidentů a generační obměna majitelů některých typů objektů. Server Bezrealitky.cz stejně jako každý rok tipuje, u kterých realit ceny porostou a u kterých naopak propadnou. Vysvětluje i proč.

Ceny porostou u apartmánů pro domácí turistiku

I rok 2021 bude nejspíše rokem domácí turistiky. Na ceně nabývají nemovitosti v turisticky atraktivních lokalitách, které je možné využít pro ubytování výletníků. Češi totiž hlásí, že na cestování nehodlají šetřit ani v následujícím roce. Apartmány v nejatraktivnějších lokalitách, kde jich kvůli stavebním regulacím může vyrůst jen omezené množství, tak budou stále nabývat na ceně. Podobně jako komfortní domy a byty v krátké dojezdové vzdálenosti od turistických středisek.

Ceny porostou u chalup, chat a druhých domovů

Rok 2020 v Česku do realitního žargonu zavedl nový pojem „druhý domov“, který se prolíná s trendem poptávky po komfortních chatách a chalupách. Čas, který Češi díky práci mimo kancelář strávili mimo své domovy, byl letos rekordní. Přímo úměrně k tomu roste i zájem o investice právě do nového bydlení, které by bylo možné pro tento účel využívat.

Zkušenost s home office změní poměry i na realitním trhu

Při nákupu rekreačních nemovitostí se proto stále více do popředí dostává jejich rezidenční funkce. Mění se požadavky právě na tyto nemovitosti – roste požadovaná plocha a vnitřní komfort, současně se překvapivě snižují nároky na dojezdovou vzdálenost.

Ceny porostou u realit v dosahu železnice

Klasický příklad „second chance“ – tedy zmrtvýchvstalých nemovitostí – se v příštím roce stanou starší rodinné domy, které za poslední roky získaly kapacitní spojení s městem. Slavit tak mohou především majitelé nemovitostí v okolí velkých měst, která rozšiřují železniční MHD. Ta totiž vrací do života celou řadu starých vesnických domů. Železnice v současné době zvedá cenu nemovitosti více než přítomnost dálnice. Podobně funguje například koridorové spojení. Příklad může být nárůst zájmu o jihočeské městské nemovitosti na hlavní trati Praha – České Budějovice.

Ceny klesnou u satelitních domků

Sen nejednoho Čecha z devadesátých let. Stavby vznikající na okrajích měst, které nejsou ani městská čtvrť, ani venkov. Často splňují většinu parametrů pro to, aby jejich cena rostla pomaleji, než jaký je průměr v lokalitě. Či dokonce stagnovala. Tedy špatné dopravní spojení, nízká občanská vybavenost nebo nedostatečně atraktivní okolí. Morální zastaralost se navíc prolíná s realitou. Věk takových staveb se leckde blíží 30. rokům a stojí tak před generální rekonstrukcí.

Ceny klesnou u velkých bytů v prémiových lokalitách

Velkým bytům odliv turistů a cizinců s vysokou kupní silou nepřeje. Zájem o ně klesá jak na úrovni nájmů [v závěru roku se jich pronajala sotva polovina z obvyklého počtu], tak v případě prodejů. Mnoho majitelů proto uvažovaný prodej raději odkládá a čeká na návrat investorů ze zahraničí s vyšší kupní silou.

Prodej nových bytů klesl, zájem o pronájmy vzrostl

Ti, kteří však prodat musí, se pravděpodobně dostanou na výrazně nižší cenu než loni touto dobou. Zejména pokud se jejich nemovitost nenachází v prémiové lokalitě.

Ceny klesnou u morálně zastaralých realit

Cenu nemovitosti pochopitelně navyšuje i technický stav a úroveň případné rekonstrukce. Problém však nastává, pokud v minulosti majitel do nemovitosti investoval, nicméně zvolené provedení rekonstrukce a její vliv na kvalitu nemovitosti neodpovídá ceně. Zvýšený počet „unáhlených“ rekonstrukcí se datuje především na počátek ekonomického oživení po krizi v první polovině minulého desetiletí. Klasický příklad jsou například rodinné domy, kdy se majitel při rekonstrukci stal zároveň architektem a na nevhodné řešení využil drahé a kvalitní materiály, které nyní hodlá pokrýt vyšší prodejní cenou. Nový majitel naopak kalkuluje, kolik navíc bude stát jejich odstranění.

  –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here