Kobza k Brexitu: Uražená EU prohrála svou válku. Tyto klacky házel Brusel pod nohy Johnsona, marně

29.12.2020 17:25

Poslanec SPD Jiří Kobza napsal pár slov k brexitové dohodě Velké Británie a EU. Podle jeho názoru všechno nasvědčuje tomu, že Britové vyhráli, když EU opustili. Česko se podle jeho názoru mělo zachovat stejně. A to už dávno.

Kobza k Brexitu: Uražená EU prohrála svou válku. Tyto klacky házel Brusel pod nohy Johnsona, marně
Foto: SPD
Popisek: Jiří Kobza, poslanec za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Je členem zahraničního výboru a místopředsedou výboru pro životní prostředí

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson na Štědrý den oznámili uzavření pobrexitové dohody. Podle Kobzy ještě není co slavit, protože dohodu musí schválit britský i evropský parlament.

Anketa

Které z vybraných jmen by se Vám líbilo na Pražském hradě?

hlasovalo: 15335 lidí

„A také neznáme veškeré detaily zhruba dvou tisíc stránek této dohody – i když vše zatím nasvědčuje výraznému vítězství britských vyjednavačů a Británie,“ poznamenal Kobza v komentáři pro server ParlamentníListy.cz.

Evropská unie podle Kobzy vypadá jako poražený hráč, který neuspěl ve své svaté válce proti státu, který se rozhodl EU opustit.

„A tak namísto racionální úvahy a úsilí o dohodu na oboustranně výhodném principu ‚win-win‘, kdy by zůstal zachován rámec svobodné obchodní výměny bez překážek, probíhala několik let spíše zákopová válka vedena na straně EU uraženou ješitností a mentalitou prokurátora a soudce v jedné osobě, který chce udělit obžalovanému co možná nejpřísnější trest,“ pravil Kobza s tím, že Velká Británie navrhovala jeden rozumný kompromis za druhým, ale EU je odmítala.

Kobza v této souvislosti zdůraznil, že Britové trvali na tom, aby mohli podle vlastního uvážení lovit ve svých vodách, což odmítali především Francouzi. Český poslanec pro požadavek Britů vyjádřil pochopení a zdůraznil, že britské námořnictvo je dost silné, aby zabránilo pirátskému rybolovu.

Další spor se vedl o legislativní podporu britských firem. I tady si chtěl podle Kobzy Brusel zachovat vliv. Britský premiér Boris Johnson chtěl uchovat suverenitu své země a žádal o separátní jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, jenže neuspěl.

Kobza má za to, že šlo o další projev arogance EU.

„Což opět dokazuje, že vyjednavači za EU a její vedení nikdy nepreferovali dohodu v zájmu členských států a jejich občanů a vzájemně výhodné budoucí obchodní i jiné vztahy s Británií, ale pouze ideologické a politické principy a předsudky, mocenskou aroganci, nepokryté šikanování a snahu o exemplární vytrestání Británie za odchod z EU. To vše očividně i za cenu enormního poškození zájmů členských států, jejich firem, podnikatelů a obyvatel,“ okomentoval jednání Kobza.

Britský premiér podle českého poslance nelenil a mezitím uzavřel obchodní dohody s Japonskem a s Kanadou. Plánuje se také uzavření dohody s USA. Kobza k tomu však dodal, že je otázka, jak se k takové dohodě bude stavět nově nastupující prezident Joe Biden.

Kobza je přesvědčen, že Česko mělo následovat britského příkladu, opustit EU už dávno a uzavírat vlastní vzájemně výhodné obchody s dalšími zeměmi.

„Jde totiž opět jen a jen o peníze a o moc lidí, kteří nejenže nesplňují požadavky kvalifikace na ‚evropské vládce‘, ale naopak, zosobňují pouze parciální zájmy nátlakových skupin velkých členských států EU. Důkazem toho byla skutečnost, že vyjednávací tým EU se léta na zájmy malých členských zemí vůbec neohlížel,“ uvedl Kobza.

„Brexit také ukázal, jak zoufalá byla snaha vedení EU udržet jeden z bohatých zdrojů financí pod svojí nadvládou. Pro českou vládu (a náš stát) celé dění kolem brexitu, jak je interpretováno a zneužíváno vedením EU, znamená mimo jiné prudký růst plateb do struktur i fondů EU, protože její vedení si celkem jistě neodepře luxus velkorysých platů a moci nad (zejména těmi menšími) členskými státy. Naše vláda si tedy při veškeré bídě dopadů covidu bude muset na zahraničních finančních trzích půjčovat výrazně více peněz, abychom nasytili nenasytný apetit bezdětných (tedy bez vlastní budoucnosti) potentátů EU,“ pokračoval Kobza.

Nakonec zdůraznil, že Evropská unie bude jednou hodnocena jako projekt, u kterého vyhrál ten, kdo od něj co nejrychleji utekl. Konstatoval, že Češi měli utéct už dávno.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…