Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zemětřesení v Chorvatsku: 7 mrtvých včetně dívky (†13), poničená města a česká pomoc

Aktualizováno -
29. prosince 2020
18:41
Autor: Darina Jíchová, ČTK, mav - 
29. prosince 2020
13:24

Chorvatsko v úterý zasáhlo další zemětřesení, tentokrát o síle 6,3 stupně. Silnější zemětřesení si vyžádalo nejméně sedm obětí; bylo cítit i v ČR či na Slovensku, ve Slovinsku, v Bosně a Itálii. Česko pošle do Chorvatska v rámci pmoci vybavení za pět milionů korun

Otřesy pocítili kolem 12:20 lidé v oblasti měst Petrinja, Sisak i v metropoli Záhřeb, zatřásl se i Split a Pula. Podle chorvatské televize chorvatští seizmologové intenzitu určili na 6,2 stupně. Chvíli předtím předcházel otřes o síle 4,1 stupně. Před šestou hodinou přišel další o síle 3,3.

Třáslo se i Česko

„Zemětřesení bylo pocítěno i na území České republiky, v tuto chvíli již máme zprávy od obyvatel nejen v jižních Čechách, které jsou k epicentru nejblíže, ale také např. z Karlových Varů, Plzně a Prahy,“ uvedl Geofyzikální ústav Akademie věd ČR.

Zažili jste přímo zemětřesení v Chorvatsku? Pocítili jste otřesy tohoto zemětřesení v Česku či na Slovensku? Své postřehy či rovnou záběry pošlete, prosím, na tip@blesk.cz.

Sirény zní po celém městě

Seismologická služba Chorvatska uvedla, že se očekávají velké hmotné škody. Podle evropského seizmologického centra EMSC bylo epicentrum 47 kilometrů jihovýchodně od Záhřebu, tj. 3 km od Petrinje.

Chorvatský Červený kříž na svém twitteru sdílel video toho, jak to právě vypadá v zasaženém městě Petrinja.

Prezident a premiér v nejhůř zasažené oblasti

Předseda Evropské rady Charles Michel na twitteru uvedl, že situaci v Chorvatsku sleduje. „Důkladně sledujeme situaci v Záhřebu po ničivém zemětřesení. Naše myšlenky jsou se zraněnými i se záchranáři v první linii. V této těžké chvíli Evropská unie nabízí svou plnou podporu a pomoc chorvatskému lidu a jejich premiérovi Andrejovi Plenkovičovi,“ napsal Michel.

Plenković za podporu poděkoval, sám se nechal slyšet, že na prvním místě jsou lidské životy a jejich záchrana. On a prezident Zoran Milanović do zničené Petrinje vyrazili.

Starosta: Máme mrtvé dítě, je to tady jako v Hirošimě

Uživatelé twitteru píší, že centrum města Petrinja bylo zničeno, po celém městě jsou slyšet sirény. Starosta města Petrinja Darinko Dumbović pro média potvrdil, že zemětřesení má první oběť, zemřela dvanáctiletá dívka. 

„Spadl na ni kus domu, čtyřicet minut jsem ji oživoval. Dal jsem jí růženec kolem krku,“ popsal serveru 24sata dívčin soused Dinko Radučević.

„Až po čtyřiceti minutách přijela sanitka, povídám, to si někdo zodpoví. Před pět dny jí bylo třináct,“ uvedl zdrcený soused, který zároveň trnul hrůzou, kde je jeho vlastní dcera. Naštěstí aspoň ta se brzy objevila.

Další oběti našli v troskách ve vesnici Majske Poljane ani ne 20 kilometrů od epicentra, informoval deník Jutarnji. V rodinném domě zahynuli otec se synem. 

Jejich dvacetiletého souseda zabil jeho nový dům. „Přišel domů z práce, seděl v kuchyni. Před půlrokem si půjčil peníze, aby si ten dům mohl postavit. Byl v něm sám,“ popsala serveru 24sata místostarostka Majske Poljane.

Video  Chorvatsko postihlo silné zemětřesení: Takhle zdevastovalo město Petrinja  - Reuters / Foto: ČTK, Profimedia
Video se připravuje ...

V sousedním městě Glina pak zemřel muž, zatímco jeho ženu (nebo možná spolubydlící) z trosek vytáhli živou. „Bohužel jsme v ruinách našli další tělo bez života,“ řekl Večernjimu listu starosta Gliny Stjepan Kostanjević. „Totožnost oběti jsme kvůli té síle ani nedokázali určit. Obávám se nejhoršího - že najdeme další oběti. Je to katastrofa."

Sedm obětí potvrdil rádiu Dalmatia šéf chorvatských hasičů Damir Trut. Dále se napočítalo nejméně šest těžce zraněných a dvacet lehce.

„Je to tady jako v Hirošimě, půlka města je úplně pryč. Jsou slyšet výkřiky zraněných, máme mrtvé – dvanáctiletou holčičku,“ řekl pro HRT petrinjský starosta Dumbović. „Čekáme na pomoc, moc ji potřebujeme,“ běduje starosta. Prezident Milanović zase scénu přirovnal ke Groznému po válce v Čečensku. 

„Je to hrůza. Jsou mrtví, jsou zraněni. Centrum Petrinje bylo zničeno. Sedm našich inženýrů zůstalo pohřbeno v budově, ale podařilo se nám je dostat ven. To je katastrofa, pošlete veškerou pomoc, kterou máte,“ řekl jeden z inženýrů, který má za úkol posoudit škody. Starosta Dumbović dodal, že se jim z trosek podařilo zachránit čtyřleté dítě. Mezi zraněnými je i jeho manželka.

Vedle záchranářů z různých měst pomáhá v Sisaku a Petrinji 250 vojáků, po přeživších pátrají i helikoptéry. Pomoc posílají či slibují jednotlivci i firmy, například materiální či s ubytováním.

Evakuace nemocnice

Chorvatská stanice HRT na svém webu sdělila, že postižena je oblast u měst Sisak, Petrinja a Glina, kterou zasáhlo zemětřesení už v pondělí. Poškozeno je tam na 500 budov. HRT potvrdila, že centrum Petrinje je poškozené k nepoznání.

Zemětřesení v Chorvatsku. Zemětřesení v Chorvatsku. | ČTK/AP/Goran Juric

Záhřeb hlásí škody na budovách, jeden obytný dům se pohnul o několik centimetrů, jeho obyvatelé ho ale včas evakuovali. Různě po městě lidé ve strachu vybíhali ven z budov. Mimo jiné je podle médií silně poškozená budova ministerstva obrany a z jednu z nemocnic hlavního města evakuovaly děti a rovněž personál.

Ve Slovinsku byla podle agentury STA zastavena z preventivních důvodů tamní jaderná elektrárna Krško, asi sto kilometrů od epicentra.

Česká pomoc za 5 milionů korun

Svou podporu Chorvatům vyslovil také český premiér Andrej Babiš (ANO). „Sleduju šíleně smutné záběry z celého Chorvatska, které zasáhlo zemětřesení. Jsme s Chorvaty a jsme připraveni poslat pomoct. Budu volat premiérovi Andreji Plenkovičovi,“ napsal Babiš na svém twitteru.

ČR přitom pošle do Chorvatska vybavení za pět milionů korun, oznámil později vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Prostřednictvím hasičů předá stany či spací pytle.

Zemětřesení i včera

Oblast Sisaku a Petrinje zasáhlo už v pondělí zemětřesení o síle kolem 5,1 stupně, ale způsobilo menší škody na některých domech. Cítit bylo i v Záhřebu. Experti očekávali možnost silnějšího následného otřesu. Některé lidi tak úterní zemětřesení zastihlo na střechách, když se snažili řešit pondělní škody. V panice ze střech či oken skákali. 

Silné zemětřesení, které 22. března zasáhlo Záhřeb, způsobilo rozsáhlé materiální škody. Ministr výstavby a územního plánování Predrag Štromar jejich výši odhadl na 146 miliard korun. O život tehdy přišla jedna dívka a více než dvě desítky lidí utrpěly zranění.

kukuku ( 29. prosince 2020 15:37 )

Jestli ji oživoval 40 minut do příjezdu sanitky růžencem kolem krku, tak jí spíš uškodil.

Zobrazit celou diskusi