Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš a Zeman nejsou rodina, odmítla hygiena Blatného obhajobu novoročního oběda. Ministerstvo rozpor nevysvětlilo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr zdravotnictví Jan Blatný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Premiér a prezident se sice u novoročního oběda nakonec sejdou sami, tedy bez rodin, to však nemění nic na stanovisku, které k plánovanému setkání vydalo ministerstvo zdravotnictví: tedy že v domácnostech se mohou lidé setkávat mimo vlastní rodinu i domácnost a v libovolném počtu. A to navzdory vládnímu nařízení, Covid Portálu i vlastním doporučením. Aktuální ministerský výklad odmítla i pražská hygiena.

„Je to jako návštěva v domácnosti, neboť lánský zámek je sídlem prezidenta republiky a pan prezident tam bydlí. Taková návštěva je zcela v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními,“ obhajovali včera ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) i sám premiér Andrej Babiš (ANO) plánovaný novoroční oběd rodiny předsedy vlády s prezidentem Milošem Zemanem a jeho rodinou.

Podobně i resort zdravotnictví po celé pondělí ujišťoval, že chystaný oběd bude v souladu s nařízeními vlády a žádná protiepidemická opatření neporuší. Přesto premiér Babiš po kritice večer oznámil, že se setkání s rodinami ruší a s prezidentem se sejde sám, aby dodrželi tradici.

Ministerstvo zdravotnictví však neustoupilo ze svého stanoviska, kterým se schůzku snažilo obhájit. Tedy že se v domácnostech mohou potkávat cizí lidé, a to v neomezeném počtu. To může zásadně ovlivnit to, jak se lidé

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější