Hlavní obsah

Testování, karenténa, testování a pak... START!

Foto: MP-Sports

Většina českých a slovenských účastníků Dakar Rally 2021 cestovala společně charterovým letem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Technika už je několik dní vyložena v přístavu, ale i přesto, že charterový speciál s českými a slovenskými účastníky Dakar Rally 2021 přistál bezpečně na letišti v Džiddě, ještě nemá nikdo z účastníků jistotu, že 2. ledna nastoupí na start prologu. Důvod je jednoduchý, jmenuje se Covid-19.

Článek

Jeden test před Vánocemi, druhý test 26. prosince ráno. Kdo měl štěstí a byl negativní dvakrát, ten mohl nastoupit do letadla. „My jsme zatím kompletní, všech dvaadvacet lidí tady máme,“ hlásí Aleš Loprais, který jede svůj už patnáctý Dakar. To MP-Sports hlásí změny na poslední chvíli. „Jeden z mechaniků měl pozitivní druhý test a musel zůstat doma. Místo něj jede ale náhradník, takhle to měly vyřešené všechny týmy,“ říká Quirin Müller, týmový manažer. „A doma zůstal ještě jeden z nás, protože jeho žena měla pozitivní test. S ním ale budeme pracovat na dálku,“ doplňuje inženýr týmu Ivan Matoušek.

Foto: Buggyra

Tomáš Enge vyměnil po posledním testování v Emirátech navigátora, tým Buggyra pak po testování na Covid tři mechaniky

Podobně to měla i Buggyra, ta měnila na poslední chvíli dokonce tři mechaniky. „V posádkách proběhla jedna změna ještě před Vánocemi, s Tomášem Engem pojede na místě spolujezdce Vlasta Tošenovský, několikanásobný účastník Dakaru,“ říká týmový manažer Jan Kalivoda.

Rovnou z letiště všichni účastníci Dakaru zamířili do svých hotelů do dvoudenní karantény. Pak proběhne další testování na Covid a ti, kteří projdou, dostanou povolení nastoupit do závodu. „Teď už žádná varianta náhradníků neexistuje, teď už musíme doufat. Když teď onemocní kdokoliv z mechaniků, tak jedeme bez něj. Kdyby byl pozitivní Viktor nebo Martin, byl by konec,“ říká Müller. A doplňuje, že i hotely schvaloval organizátor, podmínkou byla ta nejpřísnější hygienická opatření.

Foto: A.S.O.

Trasa Dakaru 2021 je daná, v porovnání s minulým ročníkem je prý za 100 % nová

„Nám změnili hotel pár hodin před odletem, to jsme to s nimi přitom všechno konzultovali a nechávali si to opakovaně potvrdit,“ říká Loprais. „Ale to je Dakar, na improvizace jsme zvyklí,“ krčí rameny a smějí se mu oči. Do tváře tady nikomu neuvidíte, všichni mají roušky nebo respirátory.

Foto: Big Shock Racing

Martina Macíka doprovází na závody jeho otec a zároveň mentor

Dva dny karantény na hotelu znamenají zákaz vycházení, hromadné testování všech účastníků rallye pak zařizuje organizátor. Pravidla jsou jasná a neúprosná. Kdo bude mít pozitivní test, ten zůstává minimálně sedm dní na hotelu a pak se uvidí. Průběžně se bude testovat i během závodu, kdo bude mít pozitivní test, ten musí okamžitě opustit bivak. Kdo bivak opustí dobrovolně, ten už se do něj nemůže vrátit.

„Lidé z A.S.O. mají zkušenosti z pořádání Tour de France a mají připravený lékařský tým,“ doplňuje Martin Macík, který jede s kamionem. „Když by byl v průběhu závodu někdo pozitivní na koronavirus, tak to znamená buď karanténu, v horším případě odstoupení týmu. Dokonce mají při větším počtu pozitivních připraveno letadlo, které je odveze do Evropy.“

Foto: A.S.O.

Technika plula po moři, nyní už čeká v přístavu v Jeddahu na převzetí

Já osobně doufám, že jsem si nezapomněl doma nic důležitého, nákupy jsou totiž možné jen v hotelových obchodech a ten v tom našem hotelu zrovna nění. Stravování zařizuje organizátor, tým Martina Prokopa si ale veze svého kuchaře, dělá to tak už několik let, stejně jako spousta dalších.

Takže ještě den čekání, hotel je spíš luxusním vězením. Spánek a filmy, víc se toho dělat nedá, jakékoliv sdružování se důrazně nedoporučuje. Je to stejné pro všechny. A o to dramatičtější bude přechod do závodního režimu, až 2. ledna odstartují všechny posádky do prologu, který určí pořadí do první etapy!

Reklama

Související témata:
Načítám