Poslankyně Eva Fialová je zároveň ústeckou zastupitelkou.

Záhada uniklého e-mailu. Poslankyně Fialová se omluvila za nařčení z nezákonného špehování soukromé pošty

Napsal/a Robert Malecký 30. prosince 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Na ústeckém centrálním městském obvodě se před Vánoci rozpadla koalice ANO a Ústeckého fóra občanů (UFO). Velké překvapení to nebylo, o „vyřezání“ hnutí UFO z rady obvodu a odvolání jeho místostarostky Marie Jakubcové se mluvilo několik týdnů. Pozornost ovšem upoutaly vedlejší okolnosti – zejména obvinění poslankyně a zastupitelky hnutí ANO Evy Fialové ze špehování soukromé pošty ústeckých politiků.

Ústecká politická scéna prochází obdobím těžkých otřesů. V polovině volebního období fakticky skončila koalice ANO a UFO ve „velkém“ městském zastupitelstvu, a tato nová realita se postupně promítá do městských obvodů, kde spolu ANO a UFO dosud vládly.

Spory mezi koaličními hnutími narůstají od léta letošního roku a dnes už je zřejmé, že původní koalice, v níž je navíc i ODS a hnutí Pro zdraví a sport, už neplní základní funkce. A především nedrží většinu v městském zastupitelstvu.

Na prosincovém jednání musel primátor za hnutí ANO Petr Nedvědický spolknout hodně hořkou pilulku, když jím vedené radě zastupitelé sebrali rozhodovací pravomoci a omezili je na 500 tisíc korun. Lekce to byla o to peprnější, že pro ni nakonec zvedli ruku i členové vedení města včetně primátora. Politická realita je dostihla, odvahu složit funkce ale nenašli.

Připravená akce?

V této situaci se čekalo, jak dopadne předvánoční zasedání zastupitelstva centrálního ústeckého městského obvodu. A dopadlo přesně podle předpovědí.

Stručnou zpravodajskou řečí se stalo toto: Hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu, následně byla odvolána místostarostka Marie Jakubcová a radní Vladimír Evan (oba UFO). Do vedení obvodu nastoupilo PRO! Ústí, které má nově i místostarostu, stal se jím Karel Karika, který tuto funkci zastával i v minulém volebním období.

Oficiální důvod, který ANO uvedlo, je údajné nevhodné chování místostarostky Marie Jakubcové k lidem. UFO tento důvod ale považuje za zástupný a tvrdí, že se rozpad koalice připravoval dlouho dopředu. Právě tento spor okořenil jednání zastupitelů a dostáváme se tak ke kauze údajně uniklého „soukromého“ e-mailu zastupitelům a obvinění poslankyně Evy Fialové (ANO), že správcovská městská firma Metropolnet hackuje politikům účty. To už je silná káva i na vyhrocené poměry v ústecké koalici.

Autorem zmíněného e-mailu byl radní za ANO Miloš Musil. Adresoval svým kolegům z hnutí ANO – primátorovi Nedvědickému, náměstkovi primátora Tomáši Vlachovi, poslankyni Fialové a starostce centrálního obvodu Haně Štrymplové. Musil v něm stručně řečeno vedení města a hnutí ANO informuje, že už mu spolupráce s UFO na obvodě nevyhovuje.

Z e-mailu na zasedání citoval radní za UFO Vladimír Evan. Nutno říct, že s Musilovým souhlasem. Citoval z něho proto, že obsah e-mailu podle něho vypovídal o předem připraveném vypovězení koaliční smlouvy. Evan například řekl, že ve stejné době, kdy Musil e-mail sepsal,  ANO navrhovalo, aby UFO pouze provedlo personální obměnu a Evan se stal místostarostou místo Jakubcové, což odmítl.

Nastupuje poslankyně

Do prakticky neškodného sporu o skutečné, či zástupné důvody změn na centrálním obvodě se ovšem ostře vložila poslankyně a městská zastupitelka Eva Fialová, která využila svého přednostního práva vstoupit do diskuse na obvodním zastupitelstvu.

„Vadí mi tady osobní útoky a vytahování soukromých e-mailů, které byly tady čteny,“ zahájila své vystoupení Fialová a pokračovala: „Je tam uvedena magistrátní adresa, nechápu, jakým jiným způsobem jste se mohli k tomu dostat, možná tady zapůsobila spřízněná duše pan Hofman na Metropolnetu, který se dokáže do magistrátních mailů nabořit.“

Následovalo pobouření přítomných zastupitelů, kteří Fialovou hlasitě vyzývali k opatrnosti ve vyjádřeních. „Nevím, jakým způsobem jste se dostali k soukromému e-mailu,“ reagovala Fialová.

Na vysvětlenou: Jan Hofman je místopředsedou představenstva městské akciovky Metropolnet. A Metropolnet se stará například o správu e-mailových účtů, které mají politici na městském serveru zřízeny. Fialová své nařčení ještě podpořila na sociálních sítích.

Jak se e-mail do rukou zástupců hnutí UFO dostal? Prý jim ho poskytla starostka Štrymplová.

„Mail dostala paní Jakubcová od paní Štrymplové osobně hned ráno po jednání UFO a ANO, kde nebyla,“ říká šéf hnutí UFO, zastupitel Jiří Madar.

Co na to starostka Štrymplová? „Písemnost předána nebyla elektronickou formou. Předán fyzicky nebyl, mohl být ofocen či pořízen –zůstal v tiskárně, či ležel na stole,  jelikož si kancelář nezamykám. Konkrétně nikoho nepodezírám,“ říká.

Na doplňující dotaz, zda vylučuje, že by ona sama e-mail někomu poskytla, Štrymplová uvedla: „Nevybavuji, si zda jsem e-mail poskytla k nahlédnutí, ale v žádném případě nedala souhlas s jeho kopií, ofocením a dalšího užívání.“

Podstatné tedy je, že se do soukromých účtů politiků nikdo „nenabořil“. Poslankyně se za svůj exces následně omluvila. „Jednalo se o reakci na citaci ze soukromého e-mailu, kterým hnutí UFO disponovalo a nechtělo sdělit, jakým způsobem se k soukromé korespondenci dostalo. Na základě mnou vznesené pochybnosti bylo za strany hnutí UFO sděleno, kdo jim e-mail poskytl k nahlédnutí. Panu Hofmanovi jsem se osobně omluvila SMS zprávou,“ uvedla Fialová pro HlídacíPes.org.

Hofmanovi taková omluva nestačila. Fialové vytkl, že se její nařčení netýká jen jeho, ale jde o narušení důvěry v městskou organizaci. Požadoval proto omluvu navíc na sociálních sítích i na veřejném jednání zastupitelstva města. To by se mělo konat počátkem února.

Další omluvu bude požadovat hnutí UFO. „Paní poslankyně, a řeknu to slušně, ne ostře, fabulujete. Píšete asi záměrně špatný sled událostí. Popíšu tedy faktický sled událostí já. Pan Evan se veřejně zeptal pana Musila, zda může přečíst tento soukromý mail, a on sdělil že může. Tak ho přečetl. Na to jste vy reagovala tím, že nám ho předal pan Hofman z Metropolnetu. Na základě této Vaší lživé informace jsme teprve my, abychom ochránili firmu Metropolnet, která je garantem GDPR i pro magistrát a prošla auditem, veřejně řekli, že nám jej předala vaše členka a starostka Štrymplová. Bez vašeho napadení UFO bychom to neudělali. Čteme omluvu panu Hofmanovi, a žádáme Vás takto veřejně, aby jste se omluvila i UFO. Pokud to neuděláte, tak pokud nepodá trestní oznámení pan Hofman, tak to učiníme my jako UFO, neboť jste poškodila veřejně naše sdružení,“ uvedl v reakci na omluvu poslankyně Fialové šéf hnutí UFO Jiří Madar.

Únorové jednání zastupitelstva města Ústí nad Labem tak bude nejspíš svědkem nejen opakované omluvy Evy Fialové, ale i faktického konce současné koalice.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)