recenze
Darius Cozmic Collections

Darius Cozmic Collections - recenze
Darius Cozmic Collections - recenze
07:00, 30.12.2020

V dnešní recenzi se podíváme na pořádnou nálož her. Ne, teď vážně. Čeká nás pohled rovnou na osm titulů najednou v celkem šestnácti variacích, rozdělených do dvou kolekcí. První z nich vychází pod názvem Darius Cozmic Collection Arcade a druhá nese název Darius Cozmic Collection Console. Logicky se tak budeme bavit o legendárních střílečkách Darius, jejichž předělávek se pod záštitou vydavatele Taito zhostili vývojáři z japonského studia M2. Nyní se již pojďme společně podívat na to, jestli by tato sbírka neměla chybět ve vaší knihovně her. Na to se pokusím odpovědět na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (Darius Cozmic Collections - recenze)

Málo toho není

V současné době mám osobně pocit, že na současných platformách se to podobnými retro střílečkami jen hemží, tak je otázkou, jestli klasika s mnoha přidanými možnostmi bude právě tou správnou volbou, pro kterou hru z podobného soudku se vlastně rozhodnout. Darius Cozmic Collection Arcade nám tedy přináší celkem tři hry, které jsou však k dispozici celkem v sedmi samostatně stojících verzích. K dispozici je tak hra Darius ve verzi Old, New a Extra, poté Darius II (tento díl můžete znát také pod názvem SAGAIA) ve verzích 1, 2 a také ve verzi pro dvě obrazovky. Na závěr pak nelze nezmínit jedno zpracování dílu s názvem Darius Gaiden. Kromě této kolekce, která nám představí hry z původních klasických automatů se, jak jsem již zmínil, budete moci ponořit i do Darius Cozmic Collection Console, jejíž součástí jsou všemožné verze z konzolí generací minulých i PC. Naleznete tu tak Darius II (Darius II Mega Drive, Sagaia Sega Genesis a Sagaia Sega Master System), Darius Force (Darius Force Super Famicom, Supernova Super Nintendo), Darius Twin (Darius Twin Super Famicom, Darius Twin Super Nintendo), Darius Alpha (PC) a Darius Plus (PC). To už je slušná porcička, co říkáte?

Klik pro zvětšení (Darius Cozmic Collections - recenze)

Prostřílet se, jediný cíl

Náplň jednotlivých titulů je, jak správně předpokládáte, stejná. Přeci jenom, jedná se skutečně o retro střílečky v pravém slova smyslu, takže kupříkladu oproti moderně zpracovanému titulu Rigid Force Redux, se zde doopravdy budete cítit jako před pár dekádami. Na pozadí sice existuje cosi jako příběh, nicméně o ten tu rozhodně nikterak vážně neběží. Na své cestě (průletu) jednotlivými úrovněmi budete zužováni neustálými nálety nepřátel, proti kterým není radno nechat zahálet ani jednu z vašich zbraní. Naštěstí z některých z nich vypadávají klasické bonusy, díky kterým si postupně přijdete k různým vylepšením, ať už zbraňového arzenálu nebo obranných štítů. Inu, a jak tomu tak již bývá, cílem vaší raketky a pilota je tedy zůstat co nejdéle naživu, ideálně až do konce hry. Tento úkol se však může mnohdy zdát mírně nadlidský, jelikož co do obtížnosti si tituly v základním nastavení nic nezadají s originály, kdy hry zkrátka byly koncipovány tak, že neodpouštěly jakékoliv zaváhání.

Klik pro zvětšení (Darius Cozmic Collections - recenze)

Upravit si podle svého

Naštěstí zde autoři přidali několik funkcí, díky kterým si zážitek z hraní v mnoha případech můžete upravit ku obrazu svému a například si hru zjednodušit přidáním nekonečna životů, poladit obtížnost nebo si hru uložit v momentech, kdy začne značně přituhovat. Díky těmto vychytávkám se tak kolekce stávají přístupnějšími širšímu hráčskému publiku, kteří tak mají možnost přičichnout ke kouskům, u kterých my trávili své mládí. Kromě těchto herních usnadnění autoři kolekcí mysleli i na vlastní možnosti úpravy ovládání či všemožných nastavení audiovizuální stránky, takže zde je vše dovedeno k dokonalosti. Autoři neopomněli zapojit ani vibrační motorky v ovladačích, takže si užijete i tuto formu odezvy. Samozřejmostí je podpora lokálního multiplayeru pro dva hráče, samozřejmě za předpokladu, že tento byl zakomponován do původní verze.

Klik pro zvětšení (Darius Cozmic Collections - recenze)

Věrné předlohám

Co se týče technologického zpracování, všechny tituly jsou věrné svým původním verzím, přičemž hry obstojně vypadají i na větších obrazovkách. Navíc je hráčům k dispozici i řada video filtrů, díky kterým můžete výsledný obraz vyhladit nebo naopak dosáhnout efektu známého z klasických CRT zobrazovadel. Samotný obraz lze poté roztáhnout na celou obrazovku, ponechat v originální velikosti , případně jej roztáhnout, takže každý si zcela jistě přijde na své. Kromě těchto parádiček jsem v některých titulech zaregistroval i problikávání grafiky či pokles snímkovací frekvence, patrně hold původním originálům, které na mě přesto působily lehce rušivě a nevím, zdali se jednalo o záměr či bugy, které nějakým způsobem prošly sítem odlaďování. Hudební doprovod na druhou stranu příliš chybek nemá a co skladba, to solidní nářez, dokreslující atmosféru každé úrovně. Všudypřítomné výbuchy a střely také zní solidně a dokonale navozují atmosféru videoher let dávno minulých. K dispozici jsou i online žebříčky hráčských výsledků, takže pokud se nebojíte, můžete se vrhnout i do tohoto typu zápolení s ostatními Darius pozitivními lidičkami.

Klik pro zvětšení (Darius Cozmic Collections - recenze)

Hodně muziky za hodně peněz

Na závěr by se dalo říci, že za své peníze dostanete relativně slušnou porci zábavy, i když, podíváte-li se v současné době na cenovku doprovázející obě kolekce, která se pohybuje nad hranicí tisícovky, tak si možná řeknete, že za takovou částku je možná lepší skočit po nějakém tom novějším kousku. To je určitě pravda, nicméně pakliže patříte mezi příznivce značky Darius a rádi byste si ji zahráli v mnoha provedeních na současných herních mašinách, příliš mnoho jiných možností v podstatě ani nemáte. Rozhodně se tak nejedná o kousky, které by byly určeny pro masy hráčů, to je nutno si uvědomit.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Taito Corporation

Klik pro zvětšení (Darius Cozmic Collections - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro
DOBRÉ
75%
CZECHGAMER
Kolekce mnoha titulů kdysi slavné značky, která vás přenese o pár dekád zpět v čase.

CGwillWin