Nové cedule ve Šluknově ukážou turistům cestu za památkami i zajímavostmi

  7:50
Zcela nový turistický a orientační informační systém začal sloužit obyvatelům i návštěvníkům Šluknova na Děčínsku. Ukazatele, které zájemce zavedou k místním památkám i zajímavostem, dosud ve městě chyběly. První myšlenka na jejich zřízení přitom padla již před deseti lety.

První myšlenka na zřízení informačního systému padla již před deseti lety. | foto: město Šluknov

Nejpodstatnější součástí je zejména systém 31 směrovníků rozmístěných po katastru.

„Tyto směrovníky odkazují na turistické cíle – vyhlídky, zámek, křížové cesty či památky a objekty občanské vybavenosti, k nimž patří radnice, lékař, pošta nebo nádraží. Systém umožňuje jednoduchou orientaci ve městě nejen pro turisty, ale třeba i pro nové občany, kteří se přistěhovali a město ještě tolik neznají,“ řekl Martin Chroust ze šluknovské radnice.

Směrovníky jsou umístěny na samostatných sloupcích zakončených hlavicí s městským logem i na stožárech veřejného osvětlení. 

„Kromě těchto 31 uzlů bude na počátku nadcházejícího roku osazeno ještě 24 převážně kamenných infotabulí, které nahradí stávající dosluhující dřevěné konstrukce. Pouze v centru města budou osazeny subtilnější ocelové konstrukce. K dispozici bude také jedenáct nových velkoplošných map,“ doplnil Chroust.

O vylepšení turistické infrastruktury radnice uvažovala už před 10 lety. Třikrát se jí však nepodařilo získat dotaci a záměr také odsunuly jiné priority. „Nyní se nám podařilo získat dotaci od ministerstva pro místní rozvoj. Pokryje 50 procent nákladů. Ty byly vyčísleny na 2,9 milionu korun,“ podotkl Chroust.

Šluknov také získal příspěvek od ministerstva pro místní rozvoj na mapu města, která se v místním infocentru objeví zkraje příštího roku. „K dispozici bude velká mapa, trhací mapa a také skládačka, jež přiblíží největší zajímavosti města. Zde jsou náklady 156 tisíc korun,“ zmínil Chroust.

Autor: