2021,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 1/2021

Vážení a milí čtenáři,
za celou redakci vás vítám na prahu roku 2021. Zatímco píšu tyto řádky, venku mrzne a stmívá se, i když je teprve odpoledne. O to víc by nyní v našich srdcích měla plát světýlka lásky a naděje, protože to je ze všeho nejdůležitější.
Ještě před rokem jsme se s výměnou kalendáře možná zamýšleli nad svými osobními předsevzetími pro další období, nicméně po epidemii koronaviru snad začínáme více chápat, že bychom si měli přát hlavně harmonii, radost, lásku a zdraví pro všechny lidi na světě! Nesmírně důležitá je přitom naděje a pokora, a proto právě naději věnujeme téma lednové Meduňky.
Známá česká filozofka prof. Anna Hogenová v úvodním rozhovoru klade otázku: „Kdo si uvědomuje, že člověk nemá jen potřeby nakupovat, vydělávat a získávat stále větší moc, ale že se má především starat o svoji duši?“ Jsem přesvědčená o tom, že takových lidí dnes přibývá, a také v tom vidím jedinou naději pro to, aby se děje roku 2021 ubíraly lepším směrem. Péče o duši je důležitá nejen pro nás, ale bez nadsázky pro celý svět.
Zima nám k tomu nabízí skvělé podmínky, protože v tomto období bychom měli stejně jako příroda především odpočívat a dbát na klid. Možná namítnete, že v roce 2020 jsme si zpomalení a klidu užili až dost, nicméně největší benefit nám to přináší právě v zimě. Jinak totiž v tomto období trpí nejen naše duše, ale také ledviny, jejichž esence je doslova naší „životní šťávou“. S jejím vyčerpáním totiž končí náš život. Toto životní palivo uložené v symbolu vody můžeme v zimě nejvíce doplnit, anebo si ho naopak nejvíce vyčerpat. Ledviny jsou tedy v tomto období ohroženy nejvíc ze všech orgánů, ale zároveň jim lze i nejvíce pomoci. Značný podíl na tom má také výživa.
K vyživení esence ledvin jsou zapotřebí hutné oleje, které ledviny chrání, a proto si ve stravě můžeme dopřát více bílkovin a tuků. Také jim prospívají černá sezamová semínka i olej z nich, semínka dýňová, slunečnicová či lněná, tepelně upravená kořenová zelenina, fazole adzuki a černé sójové boby. Výborné jsou hutné polévky z luštěnin a obilovin a vývary. A snad ještě pár slov k vitaminu D, důležitému pro naši imunitu, který obsahují živočišné potraviny – zejména játra, ryby, máslo a sádlo. Proto na náš stůl v zimě také patří.
Neměla jsem v úmyslu pojmout novoroční editorial jako výživové okénko, nicméně prsty ťukají do klávesnice a dělají si téměř, co chtějí. Jenom to pozoruji a říkám si, že jsme si asi nyní měli připomenout i toto. Osobně mám zimu ráda nejvíc proto, že nás učí vnímat zdánlivé maličkostí a radovat se z nich, protože každý sluneční paprsek je v tomto čase doslova darem. Když se na šedivé obloze protrhnou mraky, anebo jsem na horách a svítí slunce, je na světě najednou opravdu krásně. Každý zimní paprsek, který nás polechtá na tváři, totiž přináší naději a v tomto případě je to naděje naprosto archetypální. Jde totiž o naději na nový život s blížícím se jarem.
S láskou
Věra Keilová

Obsah

Rozhovor s prof. Annou Hogenovou 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA: NADĚJE V SRDCI I V ŽIVOTĚ

Naděje dokáže zázraky 10
MUDr. Jarmila Klímová

Nemyslete na to,
co nechcete prožívat 13
Milena Králová

Naděje má zázračnou moc 14
Ing. Hana Fedora Smejtková

Jak hledat naději ve zdánlivě beznadějné situaci? 18
Lída Charvátová

Obyčejná procházka lesem… 20
Ing. Yvona Švecová

Běh času a života 22
Milena Králová

Abeceda zdravých potravin 26
Ing. Iveta Kulhánková

Fluoridová suplementace, úspěch medicíny 20. století, nebo nebezpečný podvod? 30
prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Píseň mého srdce 32
Ing. Jiří Mazánek

O české princezně Arálce 33
Václav Větvička

Vysoký krevní tlak 34
Charlotte Matysková

Přírodní postupy při běžných
potížích 36
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Podpořte své ledviny a močové cesty silou bylin 38
MgA. Zdeňka Vaculík Erlebachová

Problémy pohybového systému (4) 40
MUDr. Ludmila Eleková

S čínskou medicínou za harmonií života 43
Eva Joachimová

Proč jsou důležité emoce? 44
Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Největší biologický experiment 45
Ing. MgA. Marek Kopčaj

Astrokukátko 42
Ing. Zdeněk Bohuslav

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku