Předsilvestrovské čarování Petra Stupky. Každá chuťovka by měla mít sama za sebe svůj charakter

30. prosinec 2020

Co jsou to slavnostní maličkosti? Chuťovky, chlebíčky,… Ano, proč ne, ale jen tak na uvítanou, na lehké zakousnutí, aby po dobu večera neosychaly na stolech.  A k tomu přidáme i mexickou inspiraci na pohoštění - tortilly, vrapy a recept na zapečené tortilly s trhaným vepřovým masem.

Každá chuťovka by měla mít sama za sebe svůj charakter. Zkrátka není dobře, když je všechno všude, na každé jednohubce, na každém chlebíčku vždy klobása, vždy stejný sýr, vždy stejná okurka, zelenina a podobně. Ať mluví chutě samy za sebe, ať je klidně něco jen sýrového, nebo jen uzeného, ať mají chuťovky svůj vlastní charakter.

Dá se tomu jít naproti používáním vlastních sýrových nebo masových rolád, vlastních pomazánek, vlastního míchaného másla, například křenového a podobně. Stačí plátek šunky, ochucené máslo, plátek sýra, potřít, položit na sebe, spojit, srolovat, dát zatuhnout do ledničky a máte jednoduchou a velice chutnou šunkovou rolku. Tu pak nakrájíte na plátky, položíte na odřezek rohlíku a o chuťovku je postaráno.

V posledním Kuchařském čarování letošního roku si poslechnete i další tipy na úpravu či přípravu chuťovek. Jedním z velice vítaných tipů může být i tortilla.

Tortilly s trhaným vepřovým

Vepřovou krkovici (500 g) nakrájejte na stejnoměrné řízky, nebo kostky, osolte je, pomelte římským kmínem a pepřem.

Do pekáče vložte dvě větší, nahrubo nakrájené cibule, pět i více stroužků rozsekaného česneku, podle libosti papričky a dvě menší papriky krájené na proužky a předem uvařené fazole. Mohou to být i fazole z konzervy. Vše podlijte trochou vody a na vrstvu zeleniny rozložte maso. Pečte pod poklicí při teplotě do 140 stupňů hodinu a půl i déle. Cílem je, aby maso bylo velmi měkké ale ne opečené či spálené. Takto upravené maso pak dopékejte odkryté při vyšší teplotě, aby se na povrchu lehce opeklo. 

Maso z pekáče vyjměte a zakryjte ho, aby neoschlo. Výpek se zeleninou a fazolemi doplňte trochou protlaku nebo rajčatovou šťávou, krátce povařte, a nakonec doplňte citronovou šťávou. Nakonec vše rozmixujte na hladkou pastu - salsu.

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.