Společnost American Airlines obnovila včera [29.12.] lety na stroji Boeing 737 MAX. Tomu úřady po dvou smrtelných haváriích v pěti měsících zakázaly provoz na dobu 20ti měsíců. Federální úřad pro letectví [FAA] ho ale již v listopadu zrušil.

Let American Airlines 718 včera přistál na newyorském letišti LaGuardia kolem 13:08 po odletu z Miami asi o dvě a půl hodiny dříve.

„To letadlo je připraveno k letu. […] Jde o stroj, který byl podroben tak důkladné kontrole jako nikdy předtím. Jsme si velmi jisti, že právě toto letadlo bude na obloze nejbezpečnější,” prohlásil před odletem americký prezident aerolinek Robert Isom.

Letecké společnosti hlásí hluboké ztráty i ve třetím čtvrtletí

American Airlines je třetí dopravce, který obnovuje lety s modelem 737 MAX. Již dříve tak učinily Gol Linhas Aereas Inteligentes a Grupo Aeromexico. Od začátku prosince s letounem 737 MAX uskutečnily na 250 komerčních letů.

Problémy modelu 737 MAX

Boeing 737 MAX měl v minulosti dvě smrtelné havárie, jež si vyžádaly 346 lidských obětí. Let Lion Air 610 havaroval po vzletu z Jakarty v říjnu 2018. Let 302 společnosti Ethiopian Airlines pak havaroval po vzletu z letiště Addis Abeba v březnu 2019. Loni v březnu proto úřady zakázaly jeho další provoz. Boeing musel následně upravit a modernizovat software letounu a zaručit, že selhání, jež vedla k pádům letounu, se nebudou opakovat.

Podniky Boeing a Airbus letos dodaly pouhých 267 letadel

Návrat letounu 737 MAX na oblohu je pro Boeing významná zpráva. Přesto společnost zůstává v hluboké ztrátě. Do konce listopadu zákazníkům předala jen 118 letadel. Analytici tvrdí, že v následujících měsících zlepší její obchodní bilanci právě odbyt modelu 737 MAX. Prozatím jsou však počty objednávek vzhledem k aktuální situaci rekordně nízké.

V potížích je i evropský Airbus

Razantní pokles prodejů se týká i evropské společnosti Airbus. Ta podle agentury Bloomberg letos dodá pouze 550 letadel. Jakkoli je to více než Boeing, loni evropský výrobce dodal 863 strojů. Letošní prodeje tak propadnou o 36 procent.

Evropský Airbus snižuje produkci. Dopady to má i na české firmy

Firma přitom oznámila, že v příštích dvou letech sníží produkci a dodávky o 40 procent oproti původnímu plánu. Zároveň potvrdila propuštění několika tisíců zaměstnanců.

„Od současného špatného vývoje v aerolinkách se nemůžeme oddělit,“ řekl generální ředitel Airbusu Guillaume Faury německému deníku Die Welt.

Propouštění a omezení výroby u největšího světového výrobce letadel dopadá i na český průmysl. Například více než 210 zaměstnanců propustil koncem května výrobce součástek do letadel Latecoere ve svém pražském závodě v Letňanech. V březnu u něj o práci přišlo již 60 agenturních pracovníků.

Propad Airbusu a Boeingu nutí k propouštění i české firmy

O propouštění hovoří i firma Honeywell Aerospace Olomouc. Ta v Hlubočkách u Olomouce vyrábí a opravuje letecké motory. Výrobky z Olomouce používají přední výrobci dopravních, nákladních a vojenských letadel. Honeywell Aerospace Olomouc v minulosti uvedl, že kvůli poklesu zakázek v leteckém průmyslu plánuje propustit až 200 svých pracovníků. Celkem u nás firma zaměstnává kolem jednoho tisíce lidí.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here