Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

„Konečně doma.“ Odsouzený špion přiletěl tryskáčem z USA do Izraele, vítal ho i premiér

Autor: ČTK - 
30. prosince 2020
10:50

Bývalý civilní zpravodajský analytik amerického vojenského námořnictva Jonathan Pollard, odsouzený za vyzvědačství pro židovský stát, přiletěl ve středu brzy ráno do Izraele. Stalo se tak poté, co mu vypršel zákaz opustit Spojené státy. Podle agentury Reuters o tom informoval list Israel Hajom.

Poté, co společně s manželkou vystoupili ze soukromého letadla, které jim na cestu do Izraele poskytl americký kasinový magnát Sheldon Adelson, Pollard triumfálně políbil zemi, totéž pak udělala i jeho manželka. „Jsme nadšení, že jsme po 35 letech konečně doma,“ řekl Pollard.

Na letišti ho uvítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který jemu i manželce Esther předal izraelské průkazy zajišťující jim občanství. „Jste doma,“ řekl Netanjahu a připojil hebrejské děkovné požehnání. Pollard poděkoval Netanjahuovi a izraelskému lidu za podporu, než s manželkou odjel na neznámé místo, uvedla agentura AP.

S náramkem nesměl opustit USA

Šestašedesátiletý Pollard dlouho vyjadřoval přání emigrovat do Izraele, který mu udělil občanství. Část izraelského obyvatelstva jej vnímá jako národního hrdinu, napsala agentura AFP. Špionážní aféra, kterou Pollard způsobil, zatěžovala americko-izraelské vztahy po desetiletí.

Pollard byl v roce 1987 odsouzen na doživotí poté, co se přiznal ke špionáži pro Izrael. Po podmínečném propuštění v roce 2015 musel nosit elektronický náramek, dodržovat zákaz vycházení a nesměl opustit USA.

Americká komise pro podmínečná propuštění v listopadu uvedla, že po pěti letech ukončila podmínky podmínečného propuštění pro Pollarda, protože nenalezla žádné důkazy, které by ji vedly k závěru, že Pollard poruší zákon. Podle Reuters mnozí tento krok hodnotili jako dárek Izraeli na rozloučenou od končícího prezidenta Donalda Trumpa, který s židovským státem pěstoval úzké vztahy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi