30. 12. 2020 10:55 − 8582× − 3

Odešla legenda – Zdeněk Halada

Do závodnického nebe odešla další legenda našeho motorsportu. Zemřel Zdeněk Halada.

Závodník, který dvě dekády získával vavříny na tratích rallye, závodů do vrchu i na okruzích. Nejvíce je v srdcích fanoušků zapsán s vozem BMW 2002, ale Zdeněk začínal v šedesátých letech minulého století za volantem Škody Octavie TS, kterou si sám ze Spartaka postavil. To bylo první a zároveň poslední Zdenkovo závodní auto s domácím původem. Soutěžní Octavii vystřídal Fiat 1300, s kterým si Zdeněk se spolujezdkyní Marcelou Zubrovou vyjel postup do Mistrovství republiky.

Když bylo jasné, že fiatka, byť s výkonem kolem 120 koní, nebude to nejlepší nářadí pro mistrovské rallye, rozhlížel se po vhodném nářadí. Velký propagátor značky Saab u nás, Zdeněk Treybal, si všiml Zdenkových výkonů ve Fiatu a pomohl mu zprostředkovat závodění se Saabem, který vlastnil tehdy populární zpěvák Jiří Popper. Ten s ním dělal parádu mimo víkendy, kdy ho Zdeněk proháněl po závodních tratích. A velmi úspěšně. Už za volantem Saabu začala Zdenkova celokariérní rivalita s továrním týmem AZNP. Škodováci těžce nesli, když je proháněl nějaký soukromník s autem vyrobeným v kapitalistické cizině, což nebyla jen Zdenkova zkušenost. Bohužel Saab skončil svou pouť po závodních tratích po závažné poruše karoserie na rychlostní zkoušce Rallye Vltava 67.

Po Saabu získal Zdeněk další skvělé soutěžní auto. Usedl za volant Renaulta 8 Gordini po Vladimíru Hubáčkovi. Celá sezóna 1968 byla pro Zdenka úspěšná. Střídal rallye, s nejlepším umístěním na 4. místě absolutně na Rallye Beskydy, závody do vrchu a závody na okruzích, kde se zúčastnil i v srpnu Grand Prix Brno a po předvedeném výkonu jej kontaktoval manažer továrního týmu Alfy Autodelta se smlouvou na starty v tomto týmu. Což bylo v neděli 18. srpna, kdy všechno vypadalo růžově. Bohužel po středě 21. bylo po všem. Pro Zdenka to nebylo naposledy, kdy narazil na tvrdou realitu normalizace a konsolidace. Ovšem jestli si Zdeněk nějaké poučení z krizového období vzal, tak to, že si vždy bude stát za svým a nebude se ohýbat.

V roce 1969 po startu na ME Rallye Vltava gordinku prodal a začal šetřit na svůj velký životní sen. Vysněného bavoráka si objednal přes Tuzex, vůz k němu v roce 1971 dorazil z Mnichova přes Brno, kde na strojírenském veletrhu už v soutěžní úpravě pózoval jako exponát na stánku BMW. Z výstaviště putoval rovnou do dílny ke Zdenkovi a pak rychle na start Rallye Praha. Se spolujezdcem Karlem Kozákem, který s ním na horkém sedadle vydržel až do konce rallyové kariéry, vypálili všem soupeřům rybník, když absolutně vyhráli. Toto vítězství předznamenalo úspěšné desetiletí, které za volantem bavorského závoďáka Zdeněk strávil. Hned v první sezóně s BMW díky svým výsledkům Zdeněk zvítězil v poháru, který celosvětově pro soukromé jezdce na BMW vypisovala továrna. A opět pocítil následky srpna 68, když si nemohl osobně zaslouženou trofej převzít na slavnostním ceremoniálu v Mnichově. Protože Zdeněk měl už od dob sdílení Saaba se zpěvákem Popperem mnoho dobrých přátel i v uměleckém světě, tak mu pohár nakonec spolu s prémií v podobě sady gum provezl do Prahy Karel Gott. Vztahy s továrnou i přes snahu a ochotu z obou stran byly jen vinou bdělých státních orgánů velice komplikované po celou dobu.

I v následující sezóně 72 si Zdeněk vedl úspěšně. Obhájil vítězství na Rallye Praha, v Klatovech na Rallye Vltava skončil absolutně třetí za Vladimírem Hubáčkem a Josefem Srnským. V tomto roce soutěžáckou kariéru ukončil a definitivně se přesunul na kopce a okruhy. Na Grand Prix Brno ve dvouhodinovce skončil třetí ve dvoulitrech. Svými výsledky doufal v opakování úspěchu v poháru BMW pro soukromé jezdce. Aby se předešlo opakování situace z předešlého roku s nepovolením výjezdu, naše oficiální orgány nepotvrdily továrně Zdenkovy výsledky a bylo vyřešeno. Zdeněk zůstal bez poháru i bez prémie.

V následujících sezónách startoval s průběžně zušlechťovaným bavorákem 2002 ve třídě B5 a pravidelně pokud dojel, skončil na bedně. Na kopcích získal několik titulů mistrů republiky, ten poslední vybojoval po celosezónním urputném boji s Marianem Rajnohou na Alfě Romeo v roce 1978. S závoděním a BMW se rozloučil v roce 1982.

Rozloučení to nebylo definitivní. V roce 2008 se postavil s Fordem Escort Hakspeed na start závodu do vrchu v Berouně v prvním ročníku nezávislého seriálu závodů do vrchu EDDA Cup. Jako jedna z největších legend se nadchl i pro myšlenku rallye revivalů, promotér kvůli startu posádky Zdeněk Halada – Karel Kozák pořídil Porsche 944, s kterým tato dvojice absolvovala první revivaly. I po tom, co se přestal aktivně účastnit, navštěvoval aspoň starty a dojezdy do cíle.

Kromě toho, že celou závodní kariéru absolvoval s vůní benzínu, začal se „na stará kolena“ věnovat pohonu aut na CNG. Jak u něho bylo zvykem, šel i do toho s buldočím zápalem a nedobře snášel, když jeho nadšení a nasazení nenacházelo odpovídající odpověď u okolí.

Ve Zdenkovi Haladovi ztratil motoristický sport zásadovou a férovou osobnost, nezištného kamaráda, opravdového sportovce, mistra volantu.

Čest jeho památce.

Komentářů celkem: 3
30. 12. 2020 11:40
0 0
Byl to borec a ten jeho speciální posez za volantem stál za to. Čest jeho památce !
30. 12. 2020 14:58
0 0
Další československá motoristická legenda... smajlík
30. 12. 2020 15:52
0 0
Další legenda mého mládí odešla. RIP.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!