InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Poslanec Jan Kubík: Rok 2020 byl náročný, ale podařil se nám kus práce!

Jan Kubík.

Jan Kubík.

JIŽNÍ ČECHY - „Když se do něčeho pustím, tak v tom vytrvám a chci to dělat pořádně. Věřím, že příští rok už bude líp,“ říká Jan Kubík, jihočeský poslanec a dlouholetý starosta Loučovic.

Jaký byl rok 2020 pro Jana Kubíka?

Byl náročný stejně jako pro všechny, ale naštěstí se rodině i obci vyhnula nějaká větší Covidová vlna. Rodinný penzion v Loučovicích jsme museli zavřít, takže rozumím všem, kteří to dnes a denně zažívají. Jako starosta jsem musel řešit život v obci a udržet v provozu důležité služby. Třeba pečovatelskou službu, která fungovala a funguje perfektně. Za to bych chtěl moc poděkovat Pavle Vachové, která ji vede. Obecně si myslím, že se nám v obci dařilo. I poslanecká práce najednou vypadala jinak, než v předchozích letech. Jsem ze Šumavy, odkud hodně lidí jezdí pracovat do Rakouska, takže jsem bojoval za smysluplnější otevření hraničních přechodů. Lidé sice mohli jezdit za prací, ale často stáli hodiny v kolonách a najížděli zbytečné kilometry. Je to složité, otravné, ale bojuje s tím celý svět a moc si vážím lidí za to, jak to zvládají.

Říkal jste, že se obci dařilo. Co konkrétně?

Podařilo se nám připravit tři významné projekty, které budeme realizovat v příštím roce. Napojení kanalizace a vodovodu lokality Dvorečná a připojení nových zdrojů pitné vody pro obec. Připravujeme dvanáct parcel pro stavbu nových rodinných domů a na co jsem zejména pyšný, je výstavba 4 bytových domů v příštím roce, které plánujeme využít pro naše seniory. Někomu to bude připadat jako banalita, ale také se nám podařilo po deseti letech vrátit do obce bankomat. Věřím, že je to takový symbol. Banka nám ho odvezla, když v obci zkrachovaly papírny. Řada lidí přišla o práci, obec to poznamenalo. Nyní investujeme, obec se rozvíjí, snad se v Loučovicích žije lépe a vrátil se i ten bankomat.

Senioři, to je u vás v Loučovicích velké téma, že?

Máme skvělou pečovatelskou službu, která zastřešuje Senior klub. Pořádají spoustu výletů a jiných aktivit. Letos to samozřejmě bylo omezené ale snažili jsme se to vynahradit teď v závěru. V listopadu a prosinci proběhly dvě akce, do kterých se zapojila celá řada dobrovolníků z Loučovic a Lipna nad Vltavou. Nakoupili ovoce, napekli cukroví, děti ve školce a ve škole vyrobily přáníčka. Udělali jsme balíčky a rozváželi je osamoceným seniorům. Měli radost a my co je u toho viděli, tak možná ještě větší. Myslím, že v současné době je to skvělý příklad, že stále umíme držet při sobě a že mezi sebou máme hrdiny. Jsem pyšný na každého, kdo se zapojil.

Abychom nemluvili jen o Loučovicích, co vaše aktivity jinde v kraji?

Tady bych rád vyzdvihl boj o „Bechyňku" tedy vlak z Tábora do Bechyně, které hrozí rekonstrukce. Když to řeknu takhle, zní to zvláštně, ale v rámci chystané rekonstrukce měla přijít o své unikátní napájení a tím o možnost historických jízd. Vím, jak je to pro Táborsko silné téma. Takže jsem se scházel se zástupci samospráv, například starostou Bechyně Pavlem Houdkem, jednal s ministerstvem dopravy, památkáři. Hodně jsme spolupracovali se senátorem Větrovským, který si to také vzal za své. Poslední vývoj dává naději, že rekonstrukce proběhne, ale při zachování napětí a možná se i podaří zajistit kvalitnější vlaky, což by si tato trať zasloužila. Hlavně nízkopodlažní. Mimo tohoto problému hodně spolupracuji i s radním v Milevsku panem Kupcem, který tam podle mne odvádí hodně práce.

Jak prožijete konec roku?

Doufám, že v parlamentu stihneme schválit všechny potřebné zákony a konec roku bude v poklidu. Rád bych se věnoval rodině, na kterou přes rok není tolik času. Klidný konec roku přeji i všem čtenářům týdeníků, aby si užili společné chvíle a věřili, že ten další rok bude lepší než ten končící. Myslím, že přát hodně zdraví v této době není klišé, takže hlavně to zdraví do roku 2021.

 

Další zprávy z regionu

 
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace