Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hitem léta byl vlak do Chorvatska. Češi však dovolenou trávili více v tuzemsku

  14:44
Epidemie koronaviru, uzavřené hranice či povinnost testu nebo karantény výrazně ovlivnily Čechy při výběru letošní letní dovolené. Značná část lidí však zůstala v tuzemsku, kde se zvýšila poptávka po chatách. Někteří však vyrazili žlutým vlakem na patnáctihodinovou cestu do Chorvatska, který vypravil dopravce RegioJet. Ten příští rok cesty na Jadran plánuje znovu.
Z Prahy odjíždí první vlakový spoj RegioJetu do Chorvatska. (30. června 2020)

Z Prahy odjíždí první vlakový spoj RegioJetu do Chorvatska. (30. června 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Dne 30. června, tedy v přesně v době mezi dvěma koronavirovými vlnami, vyrazil na cestu první vlak, který měl české turisty odvézt do jejich nejoblíbenější prázdninové destinace – do Chorvatska. S nápadem přišel dopravce RegioJet a slavil u Čechů nečekaný úspěch.  

Odjezdu prvního vlaku s českými turisty do chorvatské Rijeky se tehdy účastnil majitel a šéf společnosti RegioJet Radim Jančura, velvyslankyně Slovinska Tanja Strniša a velvyslankyně Chorvatska Ljiljanou Pancirovová.

„Chorvatsko je připraveno a těší se na české turisty,“ řekla před odjezdem vlaku Pancirovová. Na dovolenou u moře a dobrodružnou cestu se těšili i turisté, kteří ocenili především nízkou cenu za jízdenky. 

Dva tisíce piv i suši. Jeli jsme prvním žlutým vlakem do Chorvatska

Cena za jednosměrnou jízdenku ve voze se sedačkami začínala na 590 korunách, za lehátko ve spacím voze pasažéři zaplatili 790 korun. Jeden spoj pojal přibližně 520 cestujících.

„Cesta trvá asi přesně pět piv, pak vás povinně uložíme k večerce, ráno vás probudíme už v 6, kvůli malé formalitě, protože Chorvatsko není v Schengenu. Pak vás čeká snídaně a už vystupujete,“ popsal cestu ze svého pohledu šéf RegioJetu. 

„Provoz se stal symbolem letošní letní dovolenkové sezony. Všechny spoje odjely tak, jak bylo naplánováno – v červenci a srpnu jezdily vlaky denně v každém směru. V září pak třikrát týdně,“ uvedl Mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj. Průměrná obsazenost spojů se prý pohybovala přes 90 procent. 

Z Prahy odjíždí první vlakový spoj RegioJetu do Chorvatska. (30. června 2020)

„S ohledem na vysoký zájem o cestování vlaky RegioJet do Chorvatska začal RegioJet již s přípravou vlakového spojení na příští rok. S provozem spojů zatím počítá od května 2021 do konce září 2021. Předprodej jízdenek zahájíme na počátku roku 2021,“ řekl Aleš Ondrůj.

Češi nakupují letní dovolené v zahraničí více než loni

Na začátku roku, kdy epidemie v Česku vypukla naplno a překročení hranic s sebou přinášelo legislativní těžkosti, nastal značný zájem o dovolené v tuzemsku. To potvrzuje i mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours Petr Kostka.

„Oproti loňskému roku byl zájem daleko větší. Největší zájem byl o Krkonoše, Šumavu a Jizerské hory, převážně o hotely a penziony se snídaní a také s polopenzí,“ sdělil Petr Kostka.

Podle něj je v současné době obrovský zájem o předprodeje na léto 2021, tedy First moment, který běží asi třetí týden. „Zájem je dokonce vyšší s porovnáním s loňským obdobím, aktuálně si objednává svou dovolenou na příští léto skoro tisícovka klientů denně, “ popsal současný zájem o zahraniční dovolenou Kostka. 

Co se týče zahraničních destinací, současná poptávka je především o Egypt, Turecko, Řecko a Tunisko. „U prodejů na bližší odletové termíny je však jasně viditelné, že se naši zákazníci obávají dalšího lockdownu, a proto chtějí v lednových termínech odletět k moři a do tepla například do Egypta nebo na Kapverdské ostrovy,“ doplnil Kostka. Exim Tours proto spustil i testování na koronavirus za výhodnější cenu přímo u letiště.

Do zahraničí se však letos příliš necestovalo

Data společnosti Global Payments však potvrdila, že Češi letos cestování za hranice ve velké míře omezili. Dobře je to vidět například na obnosech utracených platební kartou například ve Spojených státech amerických. V červenci tam Češi utráceli o 89 procent méně než ve stejném měsíci loňského roku, jak vyplývá z dat o platebních transakcích klientů České spořitelny. 

PŘEHLEDNĚ: Pokažené Vánoce i lyžovačky. Jaká opatření přijali v Evropě

„Jedinou cizí zemí, ve které útraty Čechů v červenci narostly, bylo Slovensko. V srpnu se k němu přidalo ještě Chorvatsko. V obou případech však nárůsty nedosahují ani deseti procent,” říká analytička České spořitelny Tereza Hrtúsová. 

„Poměrně malý pokles oproti loňskému roku zaznamenaly útraty v sousedním Rakousku. O něco větší už byl pokles v útratách v Německu,” uvedl analytik Global Payments Ondřej Stříbrský.

I na oblíbené Slovensko a do Chorvatska však vyrazily menší počty lidí než loni. U našich východních sousedů bylo letos podle dat České spořitelny o pět procent Čechů méně než loni. Na Jadran jelo v červenci o 25 procent lidí méně, v srpnu to zase bylo o 16 procent méně než v roce 2019.

Celkový počet plateb českými kartami ve všech sektorech včetně turismu v Česku oproti loňsku výrazně stoupl. Z necelých 46 milionů transakcí vzrostl podle dat Global Payments na necelých 55 milionů, tedy o 20 procent.

Zájem o chalupy a chaty letos rostl

Podobný trend sleduje i Česká spořitelna. Objemy karetních transakcí vzrostly podle statistiky banky v Česku během letních měsíců v průměru o sedm procent. V případě ubytování v tuzemsku ale meziročně o 54 procent, zatímco za ubytování v zahraničí Češi kartou zaplatili o 30 procent méně.

„Mezi jednotlivými součástmi tuzemského cestovního ruchu si nejlépe vedlo ubytování, kde útraty našich klientů vzrostly proti loňskému roku o více než polovinu. Znovu se tak potvrzuje, že Češi trávili prázdniny 2020 převážně v Česku,” řekla Tereza Hrtúsová z České spořitelny. 

I na ubytovacích službách se v Česku sice v první polovině roku projevily dopady pandemie a od začátku března do června se jejich tržby pohybovaly pod loňskými hodnotami. Od poloviny šestého měsíce už ale byly útraty vyšší než ty loňské.

Letos kvůli epidemie rostl i zájem o chalupy a chaty. Na každých tisíc Čechů připadne ročně 744 rekreačních výletů na vlastní chaty a chalupy. Díky tomu Česko kraluje evropskému chalupaření. Meziročně se tak zájem o vlastní chatu zvýšil až o čtvrtinu, uvádí realitní společnost RE/MAX. 

Češi mají chataření prostě v krvi. Více chatařů než u nás je pouze ve Švédsku, podobně jako my jsou na tom ještě Finové a Rusové.

Letošní nárůst zájmu o chaty a chalupy lze vysledovat i z dotazů zadávaných do vyhledávače Google. Během letošního července se termín „chata” dočkal největšího počtu dotazů od roku 2004. Tedy od doby, kdy Google nabízí data o dotazech svých uživatelů. 

Červencový výsledek překonal nejen uplynulé letní měsíce, ale i velmi silná zimní období, kdy jsou chaty vyhledávány pro zimní dovolené. Pojmy „chata“ i „chalupa“ jsou ve vyhledávání nejčastěji spojovány se slovem „prodej”.

30. června 2020

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Útok v kostele u Sydney byl terorismus. Policie útočníka chránila před davem

16. dubna 2024  11:18

Pondělní útok nožem v kostele poblíž Sydney policie vyšetřuje jako teroristický čin, oznámily...

Bili mě všichni. Běloruská vězeňkyně propašovala svědectví na toaletním papíru

16. dubna 2024  11:03

Běloruské politické vězeňkyni Kacjaryně Novikavové se vzácně podařilo popsat veřejnosti brutalitu...

Budovu burzy v Kodani zachvátil požár, její věž se zřítila

16. dubna 2024  9:43,  aktualizováno  10:38

Jednu z nejznámějších budov Kodaně – historickou burzu cenných papírů Børsen – v úterý...

Více obsahu v moderním vzhledu. Portál iDNES.cz se čtenářům představuje v novém

16. dubna 2024  10:16

Zpravodajský portál iDNES.cz po několika letech nabídne novou podobu. Zjednodušuje strukturu,...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...