Černý rok v historii AIDS: Počet nových případů HIV v Česku vzrostl

Za jedenáct měsíců letošního roku bylo v Česku zjištěno 230 nových případů nákazy infekcí HIV, což je o osm více než v loňském roce. Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS ve Státním zdravotním ústavu v Praze, které ČTK poskytl Miroslav Hlavatý, ředitel spolku Red Ribbon, který se zabývá prevencí a bojem proti AIDS. Mezi novými případy HIV pozitivních bylo letos 185 mužů a 45 žen.

Počet nových případů v ČR do roku 2016 stoupal, v tom roce dosáhl rekordního počtu 286. V roce 2017 bylo nově nakažených 254, předloni 208.

"Data za měsíc listopad potvrzují, že rok 2020 je jedním z dalších černých roků v historii problematiky AIDS v ČR. V roce 2019 dosáhl počet diagnostikovaných případů čísla 222. Nyní máme 230 případů, a to nás ještě čekají výsledky za prosinec," uvedl Hlavatý.

Od roku 1985, kdy se s evidováním těchto údajů začalo, do konce letošního listopadu bylo v ČR zaznamenáno 3820 HIV pozitivních lidí, z toho 3276 mužů a 544 žen. U 715 lidí z celkového počtu propuklo onemocnění AIDS a 327 lidí nemoci podlehlo.

Odborníci uvádějí, že každý pátý HIV pozitivní v Česku neví o tom, že je infikován virem způsobujícím nemoc AIDS, protože nebyl otestován. Dvě pětiny HIV pozitivních je diagnostikováno v pozdním stádiu infekce. Pozdní odhalení nemoci komplikuje léčbu, zvyšuje riziko úmrtí a vede k dalšímu šíření viru.

Související

Více souvisejících

hiv aids nemoci Státní zdravotní ústav (SZÚ) Česká republika

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 33 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy