František Mencl: Hasiči jsou tu pro lidi, dělají vše pro ně. Je milé, když jim za to někdo poděkuje

30. prosinec 2020

Dnes jsme ve studiu přivítali člověka, který se snad hasičem už narodil. Požární ochranu vystudoval na Vysoké škole báňské v Ostravě. Nejdříve pracoval jako inspektor požární ochrany v Havlíčkově Brodě a v Hradci Králové byl v roce 2001 jmenován ministrem vnitra do funkce ředitele Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. Brigádní generál František Mencl.

Jak to bylo, chtěl jste být hasičem od malička?
Samozřejmě, protože jsem začínal jako mladý požárník u hasičů ve Slatiňanech. Tam jsem byl až do svých 15 let, než mě přijali za řádného člena. Tehdy ještě byla rok čekací doba, než jsem se mohl stát řádným členem hasičů. Takže u dobrovolných hasičů jsem od roku 1971.

Brig. gen. František Mencl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Brig. gen. František Mencl

Ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, ve funkci končí 31. prosince 2020. 28. října 2016 byl jmenován prezidentem republiky do hodnosti brigádního generála, 2014 vyznamenám stříbrnou medailí předsedy Senátu za celoživotní práci v požární ochraně. Je členem těchto občanských sdružení: Sbor dobrovolných hasičů a Sportovní klub hasičů. Životní motto: Pomáhat druhým tam, odkud jiní utíkají.

Splnil se vám tedy sen a stal jste se hasičem. Ale když se dnešních kluků zeptáte, čím bych jednou chtěli být, tak i teď často odpovídají, že požárníkem.
V dnešní době hasiči už nehasí jen požáry, ale dělají veškerou záchranářskou činnost. V době, kdy jsem já nastupoval k hasičům, tak o tohle povolání nebyl takový zájem, bylo v hodnocení profesí až na jednom z posledních míst. Zlepšilo se to až v osmdesátých letech minulého století.

Čtěte také

Populární je dnes i požární sport, která možná právě chytne děti už v útlém věku a směřuje je k tomuto zajímavému povolání.
O výchovou mládeže se stará především Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. My, jako Hasičský záchranný sbor České republiky, tuhle činnost neděláme, ale jsme velice rádi za to, že jsou děti vychovávané ve sborech dobrovolných hasičů. A jsou vedeny k této práci, protože my si potom právě z těchto lidí vybíráme nový příslušníky, když dovrší 18 let a odmaturují. Určitě vždy bereme raději osobu, která už pracovala jako dobrovolný hasič než klasického civilistu, který o požární ochraně nemá ani páru a možná k té profesi ani nic necítí.

Požární útok HZS KHK

Požárnímu sportu se daří i konkrétně tady u nás v Hradci Králové.
Mistři České republiky v požárním sportu jsme od loňského roku. A čekali jsme na to dlouhých 27 let. Prostě hradečtí hasiči jsou nyní v rámci České republiky na špici. Doufám, že i když letos Mistrovství České republiky nebylo, takže jsme mistry už druhý rok, že snad příští rok obhájíme titul. Navíc bude Mistrovství republiky v Ostravě, kde máme největšího konkurenta v požárním sportu. Jinak jsme v rámci mistrovství České republiky dosáhli největšího úspěchu tím, že držíme český rekord v požárním útoku, a to je 20,54 sekund.

Čtěte také

Jste tedy náležitě pyšný na své kolegy hasiče?
Určitě. Zkonsolidovalo se tady v Hradci krásné družstvo, které má na to být na špici mezi českou reprezentací. V současné době máme 3 až 4 příslušníky, kteří reprezentují Českou republiku v požárním sportu. A máme našlápnuto, že můžeme být první či druzí v České republice několik let.

Vedete krajské hasiče od roku 2001. Ke konci roku, vzhledem k věku, ve své funkci skončíte. Pane řediteli, 65 let znamená konec u hasičů?
Bohužel, tak je to uvedeno v zákoně o služebním poměru. Pokud příslušník dosáhne věku 65 let, musí v daném roce skončit.

Být hasičem není zaměstnání, ale poslání. Byly to krásné roky, které naplňovaly můj život. A strávil jsme je v dobrém kolektivu.
Brig. gen. František Mencl, ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje

Co pro vás znamenalo těch 20 let?
Byly to krásné roky, které naplňovaly můj život a myslím si, že jsem je strávil v dobrém kolektivu. Měl jsem kolem sebe spoustu úžasných lidí. Jak já říkám, my jsme tady pro lidi, děláme pro ně. A veškerá naše činnost je směřovaná k lidem. Děláme práci, kterou by měli ocenit občané Hradce Králové, Královéhradeckého kraje i České republiky.

Hasiči po 36 hodinách zlikvidovali požár výrobní haly v Polici nad Metují

Stává se, že někdo po zásahu přijde a poděkuje vám?
Samozřejmě, dostávám řadu poděkování od občanů. Je to milé, když dostanu slušný a srdceryvný dopis. Ovšem někdy jsou i lidé nespokojeni, takový je život. Prostě není všechno růžové. Člověk musí někdy skousnout i ošklivé věci.

Čtěte také

Jaké byly největší požáry a události, které jste řešili v posledních letech?
Především bych vzpomenul na záležitosti u kterých jsem byl osobně. Takže to je určitě požár Milety v Hořicích. To byl největší požár za posledních 20 let. A samozřejmě i požár haly Hauk v Polici nad Metují v letošním roce. To jsou asi dva největší požáry, u kterých jsem byl.

Bohužel jsou i tragické nehody. To je především tragická srážka autobusu na železničním přejezdu u Třebechovic pod Orebem, kde byly tři osoby usmrceny na místě a myslím, že další tři lidé potom zemřeli v nemocnici. Dále v dubnu 2006 srážka autobusu s vlakem v Březhradu, kde zemřeli čtyři lidé. A potom říjen 2008, kdy u dnešní Koruny v Hradci Králové, to tam ještě nestálo obchodní centru, o půl druhé v noci zemřeli čtyři lidé při dopravní nehodě.

Člověk, který chce pracovat jako hasič, tak si musí na různá neštěstí zvyknout. Nesmí vás ovlivnit pro další práci. Musíte jít dál.
Brig. gen. František Mencl, ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje

Jak se s takovými neštěstími člověk vyrovnává?
Člověk, který chce dělat tohle povolání, tak si jednak musí na takové věci zvyknout a prostě to vnímá jako každodenní práci. Samozřejmě někdy je to horší, někdy lepší. Člověk si na ty věci sice vzpomene, v mysli vám to nezůstane, ale neovlivnilo mě to pro další práci. Člověk musí jít dál.

Čeští a polští hasiči cvičili v rámci projektu "Zasahujeme společně" likvidaci lesního požáru

Na co budete nejraději vzpomínat?
Určitě to budou úspěchy, kterých jsme dosáhli při stavbách hasičských zbrojnic a stanic. V poslední době, letos v září jsme například otevírali hasičskou stanici v Jaroměři za přítomnosti ministra vnitra Hamáčka. Budu vzpomínat na to, že teď ještě dokončíme sportovní areál hasičů. Je to jediný sportovní areál, který má parametry atletického stadionu. A jistě to bude i stavba ve Vrchlabí, kde jsme společně se záchrankou, nebo stavba ve Dvoře Králové nad Labem. A samozřejmě největší stavba, která se podařila, stojí ve Velkém Poříčí u Náchoda.

Čtěte také

Tam vyrostl úžasný cvičný polygon pro hasiče a záchranáře.
Ano to byl poslední největší úspěch, kdy jsme postavili lezecký polygon ve Velkém Poříčí v hodnotě 57 milionů korun, který byl z 85 procent financován z prostředků Evropské unie. V roce 2019 to byla dokonce stavba roku České republiky. Takový lezecký polygon je v podstatě jediný v Evropě. Je to unikátní stavba nejen pro Českou republiku.

Naším hostem byl dosluhující ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje brigádní generál František Mencl. Já vám moc děkuji za vše, co jste udělal pro lidi a vůbec pro hasič. A držím vám palce do budoucna.
Já děkuji za pozvání. A chtěl bych touto cestou poděkovat všem příslušníkům hasičského sboru a všem mým spolupracovníkům. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související