Kvůli Zemanovi a Babišovi začínají být zákony k ničemu. Společnost je brzy přestane akceptovat ve velkém

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Možná to byl jen další z prezidentových podrazů a umně skryté veto. Možná šlo o typicky škodolibý vtípek hlavy státu, který měl na konci roku zamotat hlavy těch ostatních. Nebo jsme jen dostali další důkaz neumětelství některých prezidentových spolupracovníků i jeho samého? Dopis, který Miloš Zeman poslal ohledně daňového balíčku předsedovi sněmovny, je vším možným, jen ne jasným a srozumitelným aktem prezidenta republiky, který chce jít svým přístupem k legislativě ostatním příkladem. Jde rovněž o symbolickou tečku za rokem 2020, v němž se z práva daného státem stal, zejména kvůli přístupu vlády Andreje Babiše (ANO) k protipandemickým opatřením, minimálně zčásti překonaný fenomém. 

Prezident Miloš Zeman měl několik možností jak se ohledně daňového balíčku zachovat. Pokud s ním nesouhlasí, měl jej mnohokrát vyzkoušeným a zcela otevřeným způsobem vetovat. Nechtěl-li tak učinit, třeba kvůli spojenectví s Andrejem Babišem, mohl jej podepsat a světu dál během svých občasných mediálních výstupů sdělovat, že z jeho pohledu nejde o správnou věc, ale vzhledem k jejímu načasování a celospolečensky složité situaci se snažil chovat státotvorně. Také mohl nechat uplynout k podpisu určenou lhůtu a nic nedělat. Právě takovéto jednání totiž ústavněprávní doktrína od prezidenta v případě zamýšleného „nepodpisu“ očekává. 

Zeman ale udělal něco jiného: zákon dopisem vrátil předsedovi sněmovny i s odůvodněním, proč s ním nesouhlasí, a to „k dalšímu opatření“. Jak jsme již na INFO.CZ popsali, podle řady právníků, jichž v čase spíše přibývá, to znamená jeho vetování. Chtěl-li prezident skutečně posunout zákon rychleji dál k publikaci ve Sbírce zákonů, měl to v dopisu jasně napsat a pro jistotu ještě výslovně konstatovat, že předpis nevetuje. Zeman svým jednáním – a je jedno, kdo pro něj dopis připravoval, za akt ručí prezident – dosáhl jen neuvěřitelné blamáže, která může u mnoha lidí zasadit jeden z posledních hřebíčků do rakve právní jistoty a důvěry v právo.

Ohýbání práva u Zemanova „neveta“: Pokud se případ dostane před Ústavní soud, průšvih je na spadnutí

sinfin.digital