Očkuje se už i v Ústeckém kraji, vakcínu proti covidu dostali zdravotníci

  17:52
Prvními očkovanými proti koronaviru se v kraji stali zdravotníci v první linii z ústecké Masarykovy nemocnice. Box se 195 lahvičkami očkovací látky měl původně přijet už v pondělí, poté byl termín přesunut na 31. prosince, nakonec avízo o doručení přišlo od dodavatele už dnes. A hned se začalo očkovat.

V očkovacím centru na infekčním oddělení ústecké nemocnice byly připraveny tři zdravotní týmy. „Jako první přišli na řadu lékaři a sestry na akutních příjmech, infekčním a plicním oddělení a na ARO,“ sdělil Ivo Chrástecký, mluvčí Krajské zdravotní, pod niž nemocnice spadá.

Na -70 °C zmražená vakcína byla připravena k použití asi za půl hodiny od dodání. „Při pokojové teplotě trvá asi 30 minut, než je připravena k aplikaci,“ uvedl Chrástecký.

Podle sdělení KZ by mělo jít pět stovek očkovací látky na dvě očkovací místa. Jedno bude na infekčním oddělení ústecké Masarykovy nemocnice u kožních ambulancí, druhé v mostecké nemocnici.

Mezi prvními očkovanými nebude hejtman Ústeckého kraje. „Nechám se určitě očkovat, ale až na mě přijde řada. Myslím, že v první vlně to potřebují hlavně zdravotníci,“ zdůvodnil Jan Schiller (ANO).

Během ledna by mělo být do kraje dodáno v dalších čtyřech závozech téměř 10 tisíc kusů očkovací látky. „Firma Pfizer je přiveze 7., 14., 21. a 28. ledna. Dodávky jsou naplánovány jenom na leden, jak budou pokračovat v dalších měsících, zatím nevíme,“ sdělil Chrástecký.

Autor: