Rusko pošle svůj plyn až do Srbska. Začíná fungovat nový plynovod Balkan Stream

Necelý rok od spuštění ruského plynovodu TurkStream má být ve středu oficiálně uveden do provozu jeho prodloužený úsek přes Balkánský poloostrov. Plynovod Balkan Stream teď bude ruským plynem zásobovat také Srbsko. Do budoucna má navíc pokračovat i do Maďarska a dalších zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Bělehrad/Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci pracující na plynovodu Balkan Stream, prodloužený z plynovodu TurkStream (archivní foto)

Dělníci pracující na plynovodu Balkan Stream, prodloužený z plynovodu TurkStream (archivní foto) | Foto: Stoyan Nenov | Zdroj: Reuters

Nový plynovod začíná v evropské části Turecka, na pobřeží Černého moře, kde ústí zmiňovaný TurkStream, protože na něj v podstatě přímo navazuje.

Balkan Stream se táhne dál směrem na sever a severozápad přes Bulharsko a Srbsko až k maďarským hranicím k obci Horgoš. Do budoucna se ale plánuje, že bude pokračovat dál. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjárto avizoval, že by se Maďarsko k plynovodu mohlo připojit v říjnu příštího roku.

Počítá se s tím, že polovina objemu plynu, který Rusko přes TurkStream dodá, půjde do Turecka na pokrytí tamních potřeb. A druhá polovina pak přes Balkan Stream do jižní a střední Evropy.

Rusko vs. USA

Snaha vést plynovod přes Balkán tu byla už v minulosti – konkrétně v podobě projektu South Stream, od kterého se ale upustilo. Balkan Stream zase o tolik jiný není.

Hlavní cíl ze strany Ruska zůstává stejný, a to je upevnit svoji pozici jakožto hlavního dodavatele na evropský trh. Zvlášť v době, kdy mu roste konkurence v podobě zkapalněného plynu.

Elektřina a plyn lidem příští rok nezdraží, některé domácnosti i ušetří. Firmy si ale zřejmě připlatí

Číst článek

Po Polsku nebo pobaltských zemích teď čeká první americkou dodávku zkapalněného plynu do nového terminálu na ostrově Krk také Chorvatsko.

Rusko - stejně jako u South Streamu - očekává, že mu Balkan Stream pomůže obejít při dodávkách do Evropy Ukrajinu. Dávno před válkou na Donbasu se totiž opakovaly spory o tranzit ruského plynu přes ukrajinské území, potažmo cenu za odběr.

Aktuální politická situace jednání ještě víc komplikuje. Třeba loni tak prakticky do posledních prosincových dnů nebylo jasné, jak to bude s tranzitem ruského plynu po 1. lednu.

Nepřímo do EU

Nový plynovod má tedy stejné cíle jako před lety South Stream, který narážel na nevoli Evropské komise, v podstatě jenom alternativní trasu.

South Stream měl přivádět ruský plyn přes Černé moře do Bulharska - napřímo do členského státu Evropské unie.

Nástupnický projekt naproti tomu ústí v Turecku, mimo EU, a navíc Bulharsko argumentuje, že do značné míry jenom využilo už existující soustavu. 

Polsko udělilo Gazpromu rekordní pokutu za stavbu plynovodu. Platit budou i další společnosti

Číst článek

To je důležité z hlediska pravidel, která se snaží ohledně energetických dodávek unie uplatňovat.

Jde hlavně o oddělení produkce energie od přenosových soustav. Tedy aby plyn i plynovody nevlastnil jeden a ten samý hráč. S tím souvisí požadavek na to, aby byl někdo další teoreticky schopen se na plynovody připojit a využívat je. Aby nevznikal energetický monopol. A aby bylo případně možné dodávky diverzifikovat a snížit tak závislost na jednom dodavateli.

Uvažovalo například o plynu z Ázerbájdžánu, ale všechny takové dosavadní projekty zatím zkrachovaly. Z pohledu Evropské unie tedy problém svým způsobem trvá dál, jen ho zastínily spory kolem plynovodu Nord Stream 2.

Jeho výstavba se pomalu se blíží do finále. A to navzdory tomu, že kvůli americkým sankcím Rusko plynovod v podstatě staví vlastními silami. V prosinci byly obnoveny stavební práce, mohla pokračovat pokládka potrubí v německých vodách a dostavba posledního úseku v dánských vodách má začít v polovině ledna.

Nicméně končící administrativa prezidenta Donalda Trumpa teď chystá další sankce, které se mají týkat i pojišťoven nebo institucí vydávajících certifikáty, které opravňují k pokládce podmořského potrubí, od čehož si Washington slibuje zastavení projektu na poslední chvíli.

Ivana Milenkovičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme