Ondřej Kuchař
31. prosince 2020 • 08:20

Dvacítka jako favorit. Proti Rakousku nesmí přijít další selhání

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dolů. Nahoru. A zase hluboký ponor. Výkony českých juniorů na mistrovství světa jsou zatím extrémně proměnlivé. V úterním třetím duelu základní skupiny schytali od USA debakl 0:7. Dnes je čeká zápas o všechno. Večer vyzvou Rakušany v přímém souboji o čtvrtfinále. K postupu stačí bod. „Musíme do toho dát všechno,“ burcuje útočník Adam Raška. Úvodní buly padne ve 20 hodin a Češi do něj nastoupí bez Michaela Krutila. 



Rychle zapomenout, příliš se v mizerném třetím představení na šampionátu nevrtat. „Po každém zápase je ale třeba popřemýšlet, co se v něm povedlo nebo co jste udělali špatně. Ono to i pomůže připravit hlavu na další utkání,“ tvrdí forvard národního týmu Adam Raška.

Do zápasu s USA vstupovali Češi povzbuzení nečekanou výhrou nad Ruskem. Po bezgólové první třetině ale přišla kanonáda zámořského favorita. Výsledný stav 0:7 byl tvrdým direktem pro bojující tým. „První gól to odstartoval. Uklidnili jsme se a Češi naopak museli otevřít svou hru, což nám náramně vyhovovalo,“ usmíval se po úterním duelu americký střelec Bobby Brink, který Čechy srazil dvěma zásahy.

Právě tohle je věc, která se ve hře národního týmu zopakovala už podruhé. Polovinu zápasu výběr kouče Karla Mlejnka dře, drží stanovený směr. Soupeře do šance občas pustí, ale stejně tak i sám může udeřit. Jenže po prvním nezdaru se česká hra sesype. Systém, do té doby tak úspěšný, najednou zmizí. Místo něj se na ledě objevuje panika. Hráči vypadnou z rolí. Veškerá předchozí práce je pryč.

Karel Klikorka radostně chytá Filipa Koffera, který poslal českou dvacítku do vedení
Karel Klikorka radostně chytá Filipa Koffera, který poslal českou dvacítku do vedení

„Svůj názor na tenhle problém mám, ale nebudu ho zveřejňovat a říkat nahlas už nyní. Nechám si to až na analýzu po turnaji,“ pravil smutně trenér Mlejnek. Co tím myslel? Zatím těžko tipovat.

„Hraje se šedesát minut. Není to o tom, že odehrajeme jednu třetinu a pak nám to začne padat. Musíme hrát celý zápas stejně a držet si tempo celou dobu,“ vrátil se k utkání s USA obránce Radek Kučeřík.

Dnes čeká Čechy poslední zápas ve skupině. Poprvé do něj půjdou v roli favorita. Soupeřem jim bude Rakousko, zatím jasný otloukánek šampionátu bez bodu a se skóre 1:22. „Myslím, že to nebude jiný zápas. Podle mě úplně favorité nebudeme. Záleží, jak se připravíme,“ překvapil výrokem Kučeřík. „Taktiku každopádně potřebujeme plnit od začátku až do konce. Ne jako posledně,“ přidal.

Postupová matematika mluví jasně: Češi proti trpaslíkovi musí bodovat. K jistotě postupu do čtvrtfinále jim stačí bod.  Vzhledem k dalším výsledkům je ale jasné, že ve skupině B už nemohou být lepší než čtvrtí a v případě potvrzení postupu do čtvrtfinále proti Rakousku půjdou na vítěze áčka, jímž bude lepší ze souboje mezi Kanadou a Finskem.

„Musíme do toho dát úplně všechno,“ pobízí tým před střetnutím s Rakouskem Raška. Rakušané zatím v Edmontonu schytali tři výprasky. Proti Švédům vystřelili na branku jen šestkrát, proti Americe desetkrát. Celkový počet pokusů pro a proti ve třech duelech našich jižních sousedů je naprosto zničující – 34:188!

Největší hvězdou týmu je devítka posledního draftu NHL útočník Marco Rossi. Kapitán a hlavní ofenzivní eso Rakušanů však zatím zůstává bez bodu. V kolonce plus/minus mu svítí pět záporných bodů. „Musíme si na něj dát pozor,“ vědí Češi.

Duel začne v poledne edmontonského času, ve 20 hodin toho českého. Čechům bude chybět Michael Krutil, který ve 46. minutě zápasu proti USA fauloval Kaliyeva. Disciplinární komise zákrok, který kanadští sudí Michael Campbell a Carter Sandlak v zápase nepotrestali, vyhodnotila jako podkopnutí. Vedení turnaje mu ale dalo distanc na jeden zápas. 

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 4 3 0 0 1 25:5 9
2. Rusko 4 2 1 0 1 16:9 8
3. Švédsko 4 2 0 1 1 14:9 7
4. Česko 4 2 0 0 2 10:14 6
5. Rakousko 4 0 0 0 4 1:29 0

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud