Podle plánu. Stavbu obchvatu Frýdku-Místku výrazněji nezbrzdila ani koronavirová omezení

31. prosinec 2020 06:10

S žádnou zimní přestávkou nepočítají stavbaři na obchvatu Frýdku-Místku. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tam pokračuje se stavbou skoro devítikilometrového úseku, který z centra města odvede tranzitní dopravu, tedy asi 25 tisíc aut denně. Dělníci přitom dohánějí zpoždění, které způsobila pandemie koronaviru.

Lidé z Frýdku-Místku už se nemůžou dočkat, až bude obchvat hotový, část už má být v provozu na začátku roku 2022. „Chodíme se dívat, jak jim ta stavba jde,“ říká jedna z místních.

Zatímco do jarní vlny koronaviru byli dělníci na tomto úseku v předstihu oproti harmonogramu, problémy, které pak přišly, dohánějí ještě teď. „Došlo k výraznému omezení, kdy stavbě chyběli řidiči. Také bylo omezení na hranicích a některé materiály se vozily třeba z Francie. Byla tam několikatýdenní zpoždění,“ říká náměstek frýdeckomísteckého primátora Karel Deutscher (ČSSD).

Čtěte také

Jak u první, tak u druhé etapy přitom budou dělníci podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla na stavbě i přes zimu a termín dostavby tak hodně ovlivní, jak tvrdá zima bude.

„V zimním období se bude nadále pokračovat ve výstavbě především na mostních objektech. Zhotovitel nemá plánovanou přestávku v zemních pracích, zde však může práce zastavit počasí,“ říká Rýdl.

Největší dopravní komplikace, které teď stavba obchvatu působí, by přitom měly skončit zhruba v polovině příštího roku, kdy skončí i kyvadlové provozy, které teď brzdí dopravu třeba na cestě od Dobré nebo od Starého města.

„Já samozřejmě tu stavbu prožívám každý den a řeším problémy s hlukem, prachem, či bahnem... Těch starostí je dnes a denně spousta. Na druhou stranu je vidět, že to roste a město Frýdek-Místek se blíží tomu, že tisíce kamionů nám z města zmizí. To bude obrovský benefit,“ dodává náměstek Deutscher.

Stavba silnice, stavba obchvatu
Spustit audio

Související