Vyšetřování nehody v Kolíně potrvá minimálně několik dní. Příčinou mohla být závada na kotli

Vyšetřovatel hasičů Libor Pospíšil Českému rozhlasu Region řekl, že vyšetřování nehody v kolínské elektrárně potrvá minimálně několik dnů. Dům je totiž velmi poškozený a ohledání místa je proto problematické. Vyloučit nemůže ani nedbalost nebo lidskou chybu.

Tento článek je více než rok starý.

Kolín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár v kolínské elektrárně

Požár v kolínské elektrárně | Zdroj: HZS Středočeského kraje

„My v tuto chvíli víme s určitou jistotou, že došlo k výbuchu uhelného prachu a došlo k nějaké závadě na kotli, kde dochází ke spalování,“ řekl Pospíšil.

Oheň se po výbuchu v kolínské elektrárně šířil po střeše budovy. Vrtulník nemohl zasáhnout

Číst článek

„Vyšetřovatel prochází místo požáru, je schopný podle určitých známek, třeba kde byl nejvyšší žár a kde je největší poškození, zjistit, kde začalo hořet nebo kde došlo k výbuchu,“ řekla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Vyšetřovatel byl v Kolíně od čtvrtečního rána. Požár se hasičům podařilo zcela zlikvidovat v pondělí večer.

Podle Marcely Dvořákové, mluvčí skupiny Veolia, do které zařízení patří, už byly obnoveny dodávky tepla pro kolínské domácnosti. Po pondělním výbuchu v elektrárně byly částečně regulované.

Škoda je předběžně odhadnutá na desítky milionů korun, vyšetřovatel ji zřejmě ještě upřesní.

Hořet začalo po výbuchu na takzvané zauhlovací cestě před 11.00 | Zdroj: HZS Středočeského kraje

Plynový kotel kolínské elektrárny už je nyní zprovozněný, od pondělí byl dočasně nahrazen záložním zdrojem. Dodávky tepelné energie do průmyslových podniků byly v pondělí v Kolíně zastaveny, bez omezení fungovaly pro nemocnici, domy seniorů a dětské centrum.

„Pára i ohřev vody jede na plný provoz. Veolii se v noci podařilo zprovoznit plynový kotel K6 v elektrárně. Pokud se nestane nic neočekávaného, během dnešního dne bude topná soustava plně dotlakována a obnoveny i dodávky pro průmysl,“ uvedl starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín).

V pondělí se nemohlo ani větrat

Hořet začalo po výbuchu na takzvané zauhlovací cestě před 11.00. Výbuch poškodil budovu, plameny se rozšířily na střechu, hořelo také uhlí v uhelné šachtě a výtahu. Nikdo se nezranil, hasiči vyhlásili třetí ze čtyř stupňů poplachu.

Radnice vyzývala v pondělí rozhlasem obyvatele městské částí Zálabí, aby kvůli požáru nevětrali. Město pokryl dým, rozšířil se v něm zápach. Nejbližší ulice kolem elektrárny byly zasaženy výrazně, dým snížil viditelnost podobně jako při mlze. Místní se chodili na požár dívat, pořizovali fotografie a videa.

Nikdo se nezranil, hasiči vyhlásili třetí ze čtyř stupňů poplachu | Zdroj: Josef Plíva

Český rozhlas Region, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme