Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve Švýcarsku se přes Vánoce nelyžovalo? Omyl, většina středisek fungovala

Světová i česká média sice před Vánocemi psala, že Švýcarsko končí kvůli koronavirové situaci s lyžováním, neboť mnoho kantonů zavřelo své sjezdovky. Na místě jsme ověřili, jak zavádějící to byla informace...
Aletsch arena

Aletsch Arena, středně velký lyžařský areál Švýcarska, hlásil k 27. 12. v provozu 33 lanovek z 35. Z celkového počtu 124 km sjezdovek fungovala asi polovina. U páteřních lanovek se tvořily docela fronty a sjezdové tratě zdaleka nebyly poloprázdné. Ne, to není informace z loňských Vánoc, ale aktuální zpráva. Podobně na tom byla velká většina známých švýcarských zimních center, kde se v sobotu 26. 12. střídaly turnusy.

Světová i česká média sice 19. 12. psala, že Švýcarsko končí kvůli koronavirové situaci s lyžováním, informace to však byla chybná. Devět švýcarských kantonů (z celkového počtu 26) skutečně oznámilo, že od 22. prosince zavírá své areály, chyběly však mezi nimi kantony Valais, Bern, Graubünden a Vaud.

A právě v tom byl zakopaný pes. Tyto čtyři kantony totiž představují 80 procent „velkého“ švýcarského lyžování. Ve světoznámých areálech Zermatt, Saas Fee, 4 Vallées (Verbier, Veysonnaz…), Portes du Soleil, Crans Montana, Val d´Anniviers (Grimentz-Zinal), Villars, Gstaad, Grindelwald, Wengen, Mürren, Laax, Adelboden, Arosa - Lenzerheide, Sv. Mořic, Davos – Klosters, Samnaun i v již zmíněné Aletsch Areně se lyžovalo dál i přes vánoční svátky.

Kromě Švýcarů přijížděli i zahraniční hosté z „bezpečných“ zemí, hlavně Němci, Nizozemci, Belgičané, ale také Češi, kteří dostali povolení přijíždět bez testů i karantény už 14. prosince. Švýcarsko tak ve změti více či méně ponurých zpráv o dalším růstu koronavirové nákazy se stalo prakticky jedinou oázou pro milovníky zimních sportů. Ovšem ne vždy a pro všechny. Stovky Angličanů, kteří přiletěli minulou sobotu do střediska Verbier v 4 Vallées, aby utekli před nákazou a novou mutací koronaviru, museli okamžitě zůstat v karanténě.

Někomu možná celkový švýcarský přístup připadá trochu šílený a neodpovědný. Zejména Německo a Francie daly najevo určitou nelibost, před možným cestováním svých občanů do švýcarských Alp. Přímo na místě, v již zmíněné Aletsch Areně, to však nevypadalo, že by Švýcaři chtěli zachovat svůj významný byznys bez ohledu na zdraví tisíců lidí. I čeští lyžaři na sjezdovkách, lanovkách, v restauracích, barech i hotelech narazili na důkladně promyšlený a nastavený systém ochrany zdraví.

U páteřní sedačky Moosfluh v Riederalpu, ve výšce asi 1900 m byla fronta k lanovce omezena už 50 m před nástupem ochrannými plůtky a lany tak, že se vedle sebe vešli maximálně dva lyžaři. Jinde se zas fronta klikatila jako had. Ještě před tím několik cedulek v němčině, francouzštině a angličtině upozorňující na povinné nošení roušek jak ve frontě, tak na lanovce i při výstupu. Prostě všude tam, kde se zvýšila koncentrace lidí.

Lyžaři si mohli sundat roušku jen na sjezdovce a vlekaři na to dosti přísně dohlíželi. David Kestens z místního turistického úřadu upozornil, že právě vlekaři měli vysokou motivaci ihned zasáhnout, případně při opakujícím se přestupku odebrat i skipas. To proto, že byli sami zainteresování na udržení příznivé situace, a tím i životně důležitého byznysu.

K dispozici v areálu byly i speciální lyžařské „roury“ na krk a obličej s kapsou, do níž se vkládala malá rouška.

Kapacita kabinek byla omezena na 2/3, ale i na sedačky si lyžaři sedali tak, aby se netlačili k sobě. V Aletsch Areně, která je atraktivní zejména výhledy na obří Aletschský ledovec a bydlením ve třech horských osadách ve výšce cca 1900 až 2000 m, zůstaly během vánočních svátků otevřené i restaurace a bary a to do 22:00 hod. Ale opět tam platila opatření – maximálně 4 lidé u stolu, u vstupu povinná desinfekce. Teprve 27. prosince nařídila kantonální vláda ve Valais v tomto i dalších střediscích restaurace a bary uzavřít. Otevřená mohla zůstat výdejní okénka. Hotely fungovaly dál, stejně jako hotelové restaurace, ale jen pro vlastní hosty.

V každém kantonu se opatření trochu lišila a Švýcaři by si proto mohli stěžovat na zmatek v nařízeních. Systém ale funguje tak, že pokud vláda nevyhlásí v celé zemi nouzový stav, dává jen doporučení a jednotlivé kantony si rozhodují samy, jak se k situaci postaví. Někdy se mohou lišit i opatření v rámci jednoho kantonu, ale podle toho, jakou se kde mluví řečí. Jednotlivá opatření se revidují cca vždy po týdnu, ale razantní změna situace, například zaplněná lůžková kapacita v nemocnicích koronavirovými pacienty, může přinést i prakticky okamžité razantní opatření.

A jak probíhal tranzit přes Německo a Rakousko? V Německu nic, tam jsou jen namátkové kontroly, Rakušané na hranici stáhli provoz ke kontrole, která se jen ptala, kam kdo jede a proč. Když slyšeli, že do Švýcarska na lyže, jen pokynuli rukou.

Autor: Dana Emingerová | čtvrtek 31.12.2020 11:34 | karma článku: 19,44 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Dana Emingerová

Jak Evka snědla tátovi Arnoštovi kus románu

Přestavuju si Arnošta Lustiga, jak si na obláčku listuje novou knížkou o sobě. Jmenuje se Arnoštova cesta a vtipně s nadhledem provází životem slavného spisovatele.

9.2.2024 v 15:24 | Karma: 14,17 | Přečteno: 329x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Happy Birthday

17. listopadu 1989 byl pátek. Ještě ráno to byl takový obyčejný pošmourný den. Pamatuješ si to naprosto přesně, protože v ten pátek, kdy začala „Sametová revoluce“, umřelo dítě.

17.11.2022 v 9:20 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1868x | Diskuse| Osobní

Dana Emingerová

V houbařské pasti

Omámeni mochomůrkou hlízovitou jsme se srovnávali s možností, že nám třeba zbývá už jen pár hodin života...

15.8.2022 v 8:24 | Karma: 27,56 | Přečteno: 2986x | Diskuse| Společnost

Dana Emingerová

V osmadevadesáti odešla Hana, statečná sestra Arnošta Lustiga

Stojím v Truhlářské ulici v centru Prahy před domem číslo 20. Tady žil po válce spisovatel Arnošt Lustig se svou maminkou a starší sestrou Hanou. Zvoním ve třetím poschodí u dveří s vizitkou Hana Hnátová. Je jaro roku 2011...

6.8.2022 v 12:44 | Karma: 38,78 | Přečteno: 4429x | Diskuse| Kultura

Dana Emingerová

Za střípky z úsvitu českých dějin vděčíme rodinným vraždám

O počátcích českého státu bychom nevěděli nic, kdyby Boleslav nedal zabít knížete Václava a Drahomíra nedala zavraždit Ludmilu a kdyby se obě tyto oběti nezařadily do zástupu svatých. O světcích se totiž musely psát legendy...

23.1.2022 v 13:53 | Karma: 20,24 | Přečteno: 603x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 205
  • Celková karma 14,17
  • Průměrná čtenost 2325x
Novinářka a spisovatelka je reportérkou časopisu National Geographic, píše také pro MF Dnes a iDNES, Neviditelného psa, čte své fejetony v ČRo. Vydala deset knih. Jako žákyně spisovatele vede vlastní kurzy tvůrčí Psaní podle Lustiga, učí v Akademii ČTK, na Fakultě umění a designu v Plzni. Práce jejích studentů i další informace o kurzech najdete na: www.psanipodlelustiga.cz.

 

 

Seznam rubrik