Vytvořit pohádku je pořádný kumšt, v případě Prince a Večernice (1978) náročnou práci zažili i v kostymérně - návrhy Theodora Pištěka (88) byly sice pohádkově velkolepé, ale přece jen s tím byly i nepříjemnosti - hodně totiž štábu zavařily krásné šaty pro titulní ženskou hrdinku. „U Večernice se pracovalo na límcích, jsou vyztužené drátem, který se už párkrát zlomil, jedny mají i novou výplň,“ prozradila před pár lety Blesku tajemství kostýmu Nela Krajčová z Filmového Studia Barrandov. 

Kromě toho měli filmaři také starosti s tím, aby některé krásné kostýmy nebyly poničeny. Už proto se úvodní scéna, v níž si princ Velen a jeho tři sestřičky Helenka, Elenka a Lenka hrají a všichni skončí v rybníce, tak pro jistotu natáčela jako úplně poslední záběr, navíc vše muselo klapnout už na první pokus. To se skutečně podařilo a ještě že tak - voda byla zanešená bahnem, a tak se všichni aktéři dost umazali. Nejhorší byl prý na této situaci hlavně silný zápach, kterého se dlouho nemohli zbavit.

Poměrně zajímavé bylo i rozlišení tří ženichů - Slunečníka, Měsíčníka a Větrníka. Každý měl svou ikonickou barvu a také slavnostní korunu, která naznačovala, nad čím kdo vládne. Slunečník byl logicky oděn do zlaté barvy, ovšem zajímavé je, že sluneční paprsky na jeho hlavě naznačily dikobrazí bodliny!

Když už je řeč o trojici švagrů prince Velena, na konci se dozvídáme, že právě oni ho na jeho cestě po světě doprovázejí více či méně maskovaní celou dobu, aby mu udělali důležitou lekci. Kdo pohádku zná, asi ho to už nepřekvapí, ale poprvé jste to možná nečekali, že? Jenže pozorný divák by si mohl povšimnout, že je tento 'zvrat' tak trochu naznačen už od začátku. Dávejte příště velký pozor v části, kdy princ zavítá do hostince. Nejenže nese jméno 'U zemské koule', ale při princově odchodu je vidět i znak hostince - a ten obsahuje Měsíc, Slunce i vítr. Jasná, ovšem zajímavě ukrytá nápověda!

VIDEO: Nová česká fantasy pohádka Princezna zakletá v čase v první ukázce

Video
Video se připravuje ...

Nová česká fantasy pohádka Princezna zakletá v čase v první ukázce Bohemia Motion Pictures

Slunečník byl tak také jediným z této trojice, kdo v postprodukci nedostal nový hlas. Zahrál si ho Petr Svoboda (68) a v pohádce dodnes slýcháme i jeho hlas, ovšem kolegu Měsíčníka ztvárnil Alexej Okuněv (†60), ale namluvil ho Miroslav Masopust (†65). Toho si filmoví fanoušci jistě vybaví coby vodníka Rolfa ze snímku Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Stejně tak za Větrníka, jemuž podobu propůjčil tanečník Oldřich Táborský (†87), promlouval 'český Kojak' Miroslav Moravec (†70). 

Předabování se nevyhnul ani samotný představitel prince Velena - Slovák Juraj Ďurdiak (68). Režisér pohádky Václav Vorlíček (†88) si ho vybral, protože měl neokoukaný obličej, ovšem nakonec ho nechal předabovat Petrem Svojtkou (†35). 

Stejný herec přitom pět let předtím přemluvil rovněž prince v pohádce stejného režiséra Tři oříšky pro Popelku, ačkoliv tam se jednalo o Pavla Trávníčka (70), který se posléze shodou okolností sám stal dabérem. Svojtka si tak u Vorlíčka vždy mohl prince jen namluvit, přímo do princovské role ho obsadil pouze Karel Kachyňa (†79) v Malé mořské víle z roku 1976.

VIDEO: Šafránková na pohřbu Zindulky (†86): Všechno už končí...

Video
Video se připravuje ...

Šafránková na pohřbu Zindulky (†86): Všechno už končí... Kateřina Štichová, Jan Jedlička

Lotr a hrdina přáteli?!

Každoročně je na obrazovkách vídáme jako soky v lásce, ve skutečném životě byli ale představitelé Velena Juraj Ďurdiak a Mrakomora Radoslav Brzobohatý (†79) dobří pátelé! Dohromady je svedla Brzobohatého osudová žena Hana Gregorová (68). „Studovali jsme spolu s Hankou v jednom ročníku a zůstali jsme si na celý život,“ vzpomínal před časem pro Aha! Ďurdiak, který byl blízký celé rodině včetně Hančiny dcery Roly.

Není tedy divu, že právě té v dětství slavná pohádka působila trauma. „Když Juraj ve filmu probodl Mrakomora, kterého hrál táta, dostala jsem záchvat, že strejda zabil Radečka,“ přiznala nevlastní dcera Brzobohatého po letech. 

Kdy uvidíme Prince a Večernici v televizi?

  • 28. prosince, od 20:15, FTV Prima, opakování 30. prosince od 16:55 a 31. prosince od 11:50

Fotogalerie
44 fotografií