Kateřina Rudčenková: Silvestr v Istanbulu

31. prosinec 2020

Lidské bytí je strastné a neuspokojivé. Všechno zaniká. Tak jako vztah mezi A. a M. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Alena Sasínová-Polarzcyk
Režie: Peter Gábor
Premiéra: 31. 12. 2020
Z autorčina rukopisu pro rozhlas připravila Ivana Myšková.

Slavit Silvestr mezi lidmi, kteří nám nejsou blízcí, s nimiž nemáme společnou řeč ani kulturu, se ukázalo jako skličující,“ píše Kateřina Rudčenková ve své dosud v úplnosti nepublikované povídce Silvestr v Istanbulu. Konec roku může předznamenat konec vztahu, který se dosud jevil jako jistý a jediný možný. I když procestujeme půlku světa, svým pochybnostem a pocitům opuštěnosti a zrady stejně neunikneme. Humorně laděnou analýzu rozpadu jednoho vášnivého vztahu, která je zároveň osvobozujícím hledáním ztracené rovnováhy, důvěry a sebeúcty, si můžete vyslechnout na svatého Silvestra v podání Aleny Sasínové-Polarzcyk v režii Petera Gábora.

Logo

Básnířka, prozaička a autorka divadelních her Kateřina Rudčenková vystudovala Konzervatoř Jaroslava Ježka (obor Tvorba písňového textu a scénáře) a Provozně-ekonomickou fakultu České zemědělské univerzity v Praze, nicméně úspěchy sklízela především za svoji tvorbu básnickou. Svůj básnický debut Ludwig vydala už ve svých třiadvaceti letech, následovaly sbírky Popel a slast a Není nutné, abyste mě navštěvoval, za niž v roce 2003 získala německou Cenu Huberta Burdy udělovanou mladým východoevropským básníkům. Za čtvrtou sbírku poezie Chůze po dunách (2013) obdržela cenu Magnesia Litera. V roce 2004 v nakladatelství Torst publikovala také svou prozaickou prvotinu, povídkovou sbírku Noci, noci. Za divadelní hru Niekur (2006), která byla natočena i jako rozhlasová hra v režii Kateřiny Duškové, získala 2. místo v dramatické soutěži Cen Alfréda Radoka 2006 a v roce 2008 ji uvedlo Divadlo Ungelt. V současnosti se věnuje především dramatické tvorbě a je možné ji vidět vystupovat ve hře Příběhy z pohřbu aneb Povídej mi něco hezkého, kterou napsala pro Kulturně divadelní spolek Puchmajer.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio

Související