Hlavní obsah

Poláci se bojí vakcíny víc než koronaviru. Církev „dočasný” život nezajímá

Právo, PM, jem
Varšava

Důvěra k vakcínám proti koronaviru je v Polsku nejnižší v Evropě. Poláci se očkování bojí dokonce víc než samotné nemoci covid-19. Ve čtvrtek na to upozornil portál onet.pl.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Očkování v Polsku

Článek

Zatímco z koronaviru má obavy 26 procent Poláků, strach z vakcíny proti němu pociťuje 47 procent našich severních sousedů.

„Proč v katolickém Polsku, tak těžce zkoušeném koronavirem, kde se většina lidí nechce dát očkovat, nezaujme stanovisko církev?“ táže se v komentáři polský list Gazeta Wyborcza a nabízí vysvětlení předsedy synody polských biskupů Stanislawa Gadeckého.

Rusové i Poláci přistupují k očkování zdrženlivě

Koronavirus

„Církev zodpovídá hlavně za duchovní potřeby věřících a první řadě za jejich věčný život. Kdyby se soustředila na zajištění jejich zdraví v době jejich života dočasného, stala by se jednou z nevládních institucí v zemi,“ prohlásil Gadecki.

A polští duchovní jsou v boji s epidemií skutečně laxní. Teprve pod tlakem médií katolická církev v Polsku připustila, že „očkování proti covidu-19 nebude považováno za hřích“.

Covidu v Polsku umetá cestu církev. V kostelech se nakazit nemůžete, tvrdí někteří kněží

Koronavirus

Tusk chce naočkovat Kaczynského

Ve snaze přesvědčit veřejnost o prospěšnosti očkování se v úterý nechali společně naočkovat současný maršálek polského senátu Tomasz Grodzki z Občanské platformy (PO) a jeho předchůdce Stanislaw Karczewski ze strany Právo a spravedlnost (PiS). Oba jsou vzděláním lékaři. „Politicky soupeříme, ale v této otázce jsme jednotní,“ uvedli politici ve společném prohlášení.

Zájem o očkování už projevil i lídr PiS Jaroslaw Kaczynski a jeho věčný sok – expremiér a zakladatel PO Donald Tusk. Ten se navíc nechal slyšet, že je „pro dobro věci připraven Kaczynskému vakcínu sám píchnout”.

V 38milionovém Polsku už se koronavirem nakazilo 1,3 milionu lidí a 28,5 tisíce lidí nemoci covid-19 podlehlo. Ve středu bylo ohlášeno 12 tisíc nových případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám