Mgr. Jiří Kobza

  • SPD
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.12.2020 16:54:00

Covid jako sportovní disciplína? Nikoli: kšefty a politika!

Covid jako sportovní disciplína? Nikoli: kšefty a politika!

Poslední dobou jsem bohužel nucen sledovat rozhořčené reakce na moje názory (je to od necelé dvacítky lidí, kteří se neustále opakují), ve smyslu: jak to, že si dovoluji prohlásit, že roušky jsou užitečné anebo dokonce (!) že covid beru vážně.

 Nepřeceňuji různé, vesměs anonymní „diskuse“ pod články na webech, spíše mi ta sprcha slov navozuje pocit, že se téma covid stalo další veleúspěšnou kategorií v soutěži o Darwinovu cenu (pro méně informované ZDE).

Všechny ty akce tzv. popíračů a chřipečkářů (rozuměj soutěžících o tu cenu) tomu plně odpovídají. Dosáhnout v době bující epidemie respirační choroby, aby se lidi sešli ve velkém počtu v těsné demonstraci, to není jen tak samo sebou, ani kdyby to firma Pfizer dotovala. Myslím, že pořadatelé takových akcí si zaslouží zvláštní ocenění podle platného ustanovení § 152 trestního zákoníku (trestný čin šíření nakažlivé lidské nemoci) stanoví, že kdo úmyslně způsobí nebo zvýší nebezpečí zavlečení nebo rozšíření nakažlivé nemoci u lidí, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

Já se tohoto sportu rozhodně účastnit nemíním. Ale v žádném případě se nebráním zasvěcené diskusi na covidové téma. Mám pro ni však docela jiný typ otázek a dilemat. Média oznámila, že ministr zdravotnictví Blatný zakázal (ano, tak doslova znělo) plánované operace a jinou podobnou zdravotní péči, která by zabrala kapacity na JIP a dalších pracovištích potřebných pro pacienty s těžkým průběhem covidu. To je pozoruhodné. Ptám se v té souvislosti, proč tedy náš stát (prostřednictvím Nemocnice na Bulovce a Armády ČR) nechal zřídit polní nemocnici v Letňanech pro 500 ležících pacientů s veškerým nezbytným přístrojovým vybavením (dvě laboratoře, rentgen, tomograf dekontaminační linka, deset JIP dýchacích zařízení)? Kde jsou vojenští lékaři, kteří by dokázali velmi dobře provoz polní nemocnice zajistit? Byli to přece naši lékaři, kteří vybudovali a provozovali válečné nemocnice v Kninu za balkánské války a v Basře za války v Iráku. A kde jsou ti pacienti? Nu, v těch nemocnicích, jimž Blatný zakázal lecjakou péči, kterou potřebují „necovidáři“. Představte si, že potřebujete nutně endoprotézu. Na tu se běžně čeká měsíce, bez ohledu na vzrůstající míru bolesti vašich kyčlí. Prostě jste v pořadí, máte termín, k němuž vzhlížíte. A teď přijde ministr a odsoudí vás k dalšímu čekání v bolestech. Proč tedy pan Blatný podepisoval Hippokratovu přísahu?

Mimochodem za pronájem té haly, v níž sídlí prázdná letňanská nemocnice, platíme my všichni ze svých daní miliardářovi Pavlu Sehnalovi (to je ten, co se pokoušel oživit politickou mrtvolu jménem ODA) desítky milionů korun. To je tedy fakt výhodný kontrakt. Ale jen pro jednu stranu.

A další otázka: proč naše vláda (na rozdíl od maďarské, izraelské, britské, jihokorejské a mnoha dalších) nenakupuje vakcíny a jen čeká na usmolených pár tisíc kusů, které nám blahosklonně přidělí EU? Protože EU prohlašuje o britské vakcíně od firmy AstraZeneca, že pro občany EU není vhodná? Protože EU platí miliardy za vakcínu od Pfizera, která je osminásobně dražší než ta britská? Že by ve vzduchu poletovaly nějaké provize? Nebo je to tím, že AstraZeneca na vakcíně spolupracuje s ruským výrobcem Sputniku V? Proč si EU bere evropské (a za trapného přihlížení naší vlády včetně ministra Blatného také české) občany za rukojmí pro své kšefty a politikaření?

Na tyto věci bychom se měli ptát, místo demonstrování proti rouškám. Rouška je drobná míra nesvobody, která vás má chránit. Výše uvedené euroneřády jsou ohrožením veškerých našich svobod. Kdy už to konečně pochopíme?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama