Pevnost 01/2021: S Pevností do nového roku

Uffff, tak konečně jsme rok 2020 doklepali do zdárného konce. Stálo to sice hodně sil, ale i tak nás redaktoři Pevnosti zásobovali řadou knižních/seriálových/filmových/komiksových a herních tipů, s nimiž si člověk zpříjemnil a ukrátil volný čas. A zdá se, že i v nadcházejícím roce se máme na co těšit! Pojďme si tedy společně prolistovat lednové číslo!

Pohyblivé i statické obrázky

Společně s Matějem Svobodou prozkoumáte, jak to dopadá, když si filmoví tvůrci troufnou na zpracování her jako například Mario, Double Dragon, Street Fighter, Mortal Kombat, Tomb Raider, Resident Evil, Doom, Silent Hill, Princ z Persie nebo Hitman. Nejnovějším přírůstkem do této rodiny je Moster Hunter od Paula W. S. Andersona, který do hlavní role neobsadil nikoho jiného než Milu Jovovich.

V kinech to stále není žádná sláva, a tak nezbývá nic jiného než uspokojit své filmové choutky prostřednictvím internetu, kde najdete třeba indické sci-fi Cargo, španělský horor Hlasy, vánoční komedii Vánoční kronika 2 s Kurtem Russellem a Goldie Hawnovou nebo animovaného Deathstroka s podtitulem Knights & Dragons. A pokud fandíte seriálům, tak je tady Daniel Storch se Třiceti stříbrnýma, případně můžete s Michalem Tesáčkem vsadit na devadesátkovou klasiku Buffy, přemožitelka upírů. Pokud jste na tomhle seroši vyrůstali, tak věřte, že po tomhle článku si ho s velkou radostí připomenete. A pokud vám Buffy náhodou nic neříká, ale rádi byste jí poznali, tak se můžete vrhnout na její novější zpracování v podobě komiksu – Buffy přemožitelka upírů: Střední je peklo.

A když už jsme u těch komiksů, tak rovnou sjedeme i komiksovou sekci. Michal Tesáček vám představí Záleskautky. Pokud ale pro vás dobrodružství skupiny záleskautek není to pravé ořechové, můžete s Lukášem Škuthanem juknout na Pokémony: Red a Blue či s Borisem Hokrem vyrazit do Labyrintu: Nezdolné srdce. Případně ještě navštivte i literární sekci, v níž Kateřina Stupková představí Encyklopedii komiksového filmu.

A nesmíme zapomenout ani na přílohu lednové Pevnosti Plus, jíž je protentokrát nejrychlejší hrdina DC – Flash.

Na vlně science fiction

Zdá se, že začátek roku se ponese především ve znamení science fiction. Tak například se můžete těšit na Yarminův syndrom od Petra Heteši, s nímž prohodil několik slov Martin Bečvář. Společně s Monikou Dvořákovou zase zavítáte do alternativní historie Prázdného světa Davida Šenka. Dále se můžete těšit na Tvář vod  od Roberta Silverberga. Román tohoto velikána si vzal na starost Jiří Popiolek, který vás krom upozornění na tuhle novinku provede i průřezem Silverbergova díla.

Velikánem spisovatelského rybníčku je samozřejmě i Dan Simmons, jehož sérii Kantos Hyperionu a především novém románu Endymionův vzestup se věnuje opět Jirka Popiolek. Samotný vládce Pevnosti Martin Fajkus se rozepsal o Kryptonomikonu Neala Stephensona. A pokud souhlasíte, že všechny ty sociální sítě jsou zhoubou lidstva, pak by vás mohla zaujmout recenze Michaely Merglové o románu Plošina od Rogera Levyho.

Recenze sice ovládly romány z žánru science fiction, ale povídky se tentokrát nesou čistě na vlně fantasy. S Lucií Kaňovou se dostanete na Rozcestí a s Lucií Matějíčkovou vstoupíte do Lesa Zrcadel.

V minirecenzích čeká například povídková sbírka Gwilanina harfa a jiné povídky od Ursuly K. Le Guinové, young adult Vůně Aramteshe (P. M. Freestoneová), sci-fi ze světa Star Treku Hra bez vítězů (David Mack), LitRPG Hledání těla (Michael Atamanov) nebo thriller Nikdy se nepřestala usmívat (Martin Štefko). A nakonec upozorníme na zajímavý kousek v podobě Assasin´s Creed: 2 500 let historie mapující všechna historická období, které mohli hráči v téhle počítačové sérii navštívit.

Trocha her a vzdělání

V souvislosti s asasínskou kronikou musíme zmínit nejnovější Assassin´s Creed: Valhalla, v níž tentokrát hráči zavítají do Anglie v době vikinských nájezdů. Společně s Karlem Kališem zjistíte, jak dopadlo Kingdom Hearts: Melody of Memory, v němž hraje hlavní roli rytmus a melodie. Dále ve videoherní části Pevnosti najdete JRPG Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age – Definitive Edition a akční adventuru Immortals: Fenyx Rising.

A pokud dáváte přednost karetním deskovým hrám, pak si pro vás Jakub Zahradník a Filip Gotfrid připravili superhrdinský Marvel Champions: The Card Game, deskovku o běsnících monstrech s názvem Divočina a vesmírnou záležitost Odysea: Společně k deváté planetě.

Člověk by neměl zapomenout na to, že by se měl taky trochu vzdělávat, a proto je tady Františka Vrbenská, jež se tentokrát rozepsala o mořeplavci/pirátovi Nikolausovi Storzenbecherovi (Kalus Störtebeker), který brázdil moře na konci 14. století. Případně můžete s Tomášem Bandžuchem prostudovat život generála československé armády Josefa Šnejdárka.

Takže společně s Pevností zvesela do nového roku 2021! Ať už nás v něm čeká, co chce…

PS: Pokud si koupíte časopis s knižní přílohou, možná vás překvapí vzhled obálky…

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď