Hlavní obsah

Nové knihy: Saudková, Rubik a Nosratová

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povánoční nabídka knih je opravdu velmi rozmanitá. Najdeme v ní biografii režiséra Václava Marhoula, příběh hlavolamu i netradiční kuchařku. Kromě toho také kreslené vtipy, případně příběhy z dějin archeologie, či mysteriózní knihu o tajemné zahradě.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Pavlína Saudková, Václav Marhoul: Deník tvrdohlavého režiséra

Pohled do světa režiséra. Václav Marhoul si jde za svým, vždy a za každé situace. Jedni ho milují, druzí nenávidí. Co ho během natáčení motivuje a kde bere inspiraci? Jak ho vidí jeho nejlepší přítel Jaroslav Róna, kameraman Vladimír Smutný nebo filmová produkční Kateřina Špůrová? Odhalte tajemství Marhoulova úspěchu v jeho osobních deníkových zápiscích, které vás vezmou přímo na plac během natáčení filmu Tobruk.

BizBooks, 400 stran, 399 Kč

Obal knihy

Vladimír Mertlík: Mašínovi – Ve stínu šibenice

Téma bratří Mašínů stále rozděluje společnost. Lépe pochopit tehdejší situaci čtenářům pomohou intimní rozhovory spisovatele, scenáristy a producenta Vladimíra Mertlíka s Josefem Mašínem, Zdenou Mašínovou a také dalšími žijícími pamětníky, které osobně zasáhl teror komunismu po odchodu skupiny bratří Ctirada a Josefa Mašínů do západního Berlína. Kniha obsahuje desítky dosud nezveřejněných fotografií z rodinných alb.

Euromedia, 184 stran, 299 Kč

Obal knihy

Eric H. Cline: Tři kameny jsou zeď: Příběhy z dějin archeologie

Úvod do archeologie z pera historika starověkých dějin a archeologa prof. Erika Clinea nabízí čtenáři vedle známých příběhů, jako například Schliemanova odkrývání Troje či objevení Tutanchamonovy hrobky v Egyptě, přehled zásadních archeologických objevů posledních desetiletí, od objevení pozůstatků předchůdců člověka v Africe z doby před více než třemi miliony lety po objev válečníků terakotové armády či ledového muže Ötziho v Alpách a mnoho dalších.

Vyšehrad, 496 stran, 405 Kč

Obal knihy

Jiří Brdečka – Kreslené vtipy

Jak vymyslet něco směšného, když člověku stojí za zády podezíravá a nebezpečná nacistická cenzura? Na tuto otázku odpovídá tato kniha, sbírka autorových absurdně humorných ilustrací ze světa šosáků, kovbojů a bájných bytostí pro časopisy vydavatelství Melantrich. Letos na Štědrý den by se scenárista, režisér, kreslíř a publicista Jiří Brdečka dožil 103. narozenin.

Limonádový Joe, 160 stran, 350 Kč

Obal knihy

 

Frances Hodgson Burnettová: Tajemná zahrada

Výjimečná knížka, ve které hned na počátku prožijete hrůzu. Stejně jako čtenáři hlavní hrdinka Mary pochopila, co znamená tajemná atmosféra, která se vznášela nad oním ránem. Propukla totiž cholera. Rozpoutala se ve své nejhorší podobě a lidé padali mrtví k zemi jako mouchy. Z Mary se během několika hodin stává sirotek a za několik dní musí opustit koloniální Indii – jediný domov, který dosud poznala. Vydává se ke vzdáleným příbuzným do Anglie, jenže v jejich velkém tmavém domě, který má snad stovku většinou nepoužívaných, zamčených pokojů – nejméně jeden z nich ovšem ukrývá tajemství.

Leda, 336 stran, 240 Kč

Obal knihy

Samin Nosratová: Sůl, tuk, ocet, žár

Autorka této netradiční kuchařky shrnula desetiletí své profesionální praxe do čtyř jednoduchých prvků, bez nichž se žádné jídlo neobejde. Sůl, která zvýrazňuje chuť, tuk, který je nositelem chuti a zároveň ovlivňuje konzistenci jídla, ocet a každá další kyselá přísada chuť vyrovnává, a pak nastupuje žár, tedy tepelné zpracování. V knize samozřejmě nechybí recepty, ale nejde zde jen o suchopárný výčet ingrediencí a popis přípravy – všechno je podáno vtipně a se švihem.

Leda, 480 stran, 598 Kč

Obal knihy

Ernő Rubik: Kostka, hádanka pro všechny

Profesor Rubik vypráví o těžkostech, které na cestě za Kostkou dokázal překonat, seznamuje nás s pozoruhodnými lidmi, které při tom potkal, a prozrazuje, jak mu Kostka změnila jak život, tak i náhled na něj.

Světový rekord v rychlosti složení Kostky je něco přes tři vteřiny – víte, jak rychle to dokáže sám vynálezce? A že Kostka uchvátila nejen matematiky a programátory, ale i mnohé filozofy a umělce? Že se Kostka dá nastavit do 43 252 003 274 489 856 000 různých konfigurací – ale jen jedna z nich je ta správná, o kterou usilujeme? Z čeho byla první Kostka, kterou Rubik vyrobil? A jaký vlastně ten Rubik je?

Kniha je příběhem o peripetiích vztahu s důmyslným mechanickým vynálezem, který je zábavnou hračkou, učebním nástrojem i zdrojem inspirace a iniciátorem metafor.

Leda, 264 stran, 262 Kč

Obal knihy

Erich Kästner: Luisa a Lotka

Luisa a Lotka jsou si až k zbláznění podobné. Ale jak to, když tu všehoschopnou zlobivku do letního tábora v Alpách tatínek poslal až z Vídně, kdežto její vrstevnice narozená ve stejný den, šikulka mírná jako ovečka, žije s maminkou v Mnichově? Znovu nalezené sestry mají důvtipu i odvahy na rozdávání a hlavně: konečně jedna druhou. Přestože teď budou v nesmrtelné literární klasice čelit nečekaným léčkám v kůži svého dvojčete! Text čte herečka Zuzana Kajnarová.

OneHotBook, 3 hodiny 1 minuta, 269 Kč

Obal audioknihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám