Hlavní obsah

Proč nejsem kapitán? Ruská hvězda je z verdiktu rozladěná

St.Louis/Praha

V St. Louis hraje osm let, zvládl v NHL víc než 500 zápasů, nastřílel před dvě stovky gólů a v týmu je služebně nejstarší. Předloni navíc Vladimir Tarasenko svými jedenácti trefami dláždil cestu Blues ke Stanley Cupu. Po odchodu dlouholetého kapitána Alexe Pietrangela do Vegas počítal, že dostane na dres céčko. Ovšem nedočkal se.

Foto: Twitter @nhlchirpz

Ruský útočník Vladimir Tarasenko věřil, že oblékne v nové sezoně jako první Evropan dres St. Louis Blues s kapitánským céčkem. Nestalo se.

Článek

Po čtyřech letech, kdy prestižní funkci zastával bek Pietrangelo, oznámilo vedení Blues minulý týden, že funkce 23. kapitána v klubové historii připadne Kanaďanovi Ryanu O'Reillymu. A Tarasenko zase bude mít jen áčko stejně jako Colton Parayko a Brayden Schenn.

O'Reilly je sice respektovaným lídrem a sběratelem důležitých cen (2014 - Lady Byng Trophy, 2019 - Selke Trophy, Conn Smythe Trophy), jenže za Blues zatím odehrál jen dvě sezony, což se Tarasenkovi moc nezdá.

"Samozřejmě, že když hrajete osm let za jeden klub a jste dlouhou dobu asistentem, tak s tím počítáte. (Jaden) Schwartz a já jsme v St. Louis nejdéle ze všech kluků v týmu," posteskl si Tarasenko v rozhovoru pro ruský web Sport24.

Ve výčtu kapitánů Blues jsou legendární postavy NHL: Al Arbour, Scott Stevens, Brett Hull, Wayne Gretzky, Chris Pronger, Al MacInnis... Ale dosud žádný Evropan. Jakmile bylo přisouzeno céčko O'Reillymu, ozval se s kritikou Tarasenkův agent Alexej Dementěv.

"Myslím si, že po osmi letech v klubu mám právo počítat s určitou pozicí. Alexej jen vyjádřil svůj názor, má na to právo," prohlásil Tarasenko, který v minulé sezoně odehrál kvůli zranění ramene jen deset zápasů.

V edmontonské bublině nebyl devětadvacetiletý ruský snajpr při play off ještě fit a ve čtyřech utkáních nebodoval. Obhájci Stanley Cupu pak vypadli hned v prvním kole s Vancouverem 2:4 na zápasy.

"Soustředím se na rehabilitaci, protože je spousta lidí, co říká, že Tarasenko už nebude hrát jako dřív. Tak jim chci ukázat, že se mýlí," dodal stříbrný medailista z mistrovství světa 2015 v Česku.

Foto: Sport.cz

Ruský snajpr Alexandr Ovečkin plní ve Washingtonu funkci kapitána týmu. Na snímku v souboji s Davidem Pastrňákem z Bostonu

Galerii ruských kapitánů v NHL ale 'Vova' (zatím) nerozšířil. Tu tvoří šestice Alexandr Mogilnyj (Buffalo 1993-94), Alexej Jašin (Ottawa 1998-99 a NY Islanders 2005-07), Pavel Bure (Florida 2001-02), Alexej Žamnov (Chicago 2002-04), Ilja Kovalčuk (Atlanta 2009-10) a Alexandr Ovečkin (2010-dosud).

Reklama