úzkost

Úzkost – nepříjemný stav, od kterého si můžeme pomoci přírodní cestou. Díl 2.

V minulém díle jsme popsali, že úzkost může být vážný paralyzující stav, který postiženému výrazně omezuje život. Úzkosti mohou stát za prokrastinací, vyhýbání se sociálnímu kontaktu, alkoholismem i dalším problémy. V druhém díle se podíváme na způsoby, jak si od úzkosti pomoci.

Úzkost – nepříjemný stav, od kterého si můžeme pomoci přírodní cestou. Díl 2.

Ty vůbec nejsou složité a možná právě to je papradoxně dělá obtížnými pro přijetí a zavedení do praxe. To chcete říct, že když nebudu pít alkohol, začnu se pravidelně hýbat a zlepším stravu, tak se mi udělá líp? Vždyť díky alkoholu, tomu, že se nenamáhám a dobrotám, co si dopřávám, je mi dobře. Skutečnost je však přesně opačná. Prvním krokem na cestě ke zmírnění úzkosti je tedy přehodnocení dosavadních životních návyků.

Způsoby, jak si pomoci od úzkosti

Konzumujte čistou, čerstvou a vyváženou stravu

Studie ukazují vztah mezi stravou a psychikou. Kvalita a výběr ovlivňuje člověka od momentu, kdy se narodí, až po dospělý život. Konzumací příliš velkého nebo příliš malého množství kalorií může vyvolat úzkostné nebo jiné negativní psychické či emoční projevy. (2.) Špatná strava může způsobit symptomy úzkosti jako jsou náladovost a únava, abnormální hladiny cukru zase způsobují nervozitu a trému. Nevhodná strava rovněž vede k nadváze, která přináší pocity méněcennosti a pochyby.

Vyvážená strava znamená takové potraviny, které působí protizánětlivě – zeleninu a ovoce pěstované bez chemie, luštěniny, nerafinované obiloviny, mléčné produkty pouze v omezeném množství a výhradně z eko chovů, totéž platí pro maso. Je velmi důležité vyhnout se rafinovanému cukru a průmyslově zpracovaným potravinám. (3.) Stejně tak je třeba velmi výrazně omezit kofein a alkohol. Ten nejlépe vyřadit úplně. Studie (4.) publikovaná v odborném periodiku British Journal of Psychiatry prokázala, že abstinence projevy úzkosti redukuje. Pro snížení úzkosti je třeba se alkoholu zcela vyhnout, případně jej omezit na 1-3 nápoje týdně, vždy ne víc než dva zaráz.

Obdobné je to s kofeinem – příliš mnoho této látky vyvolává úzkost, obzvláště lidé se sociální úzkostí a panickou atakou jsou na kofein velmi citliví (5.) Je třeba omezit kávu nebo černý čaj na maximálně jeden šálek denně.

Dostatek fyzické aktivity

Mnoho z nás si během života vyvine zvyk zapíjet nebo zajídat problémy, napětí či právě úzkost. Přitom si lze vyvinout návyk jiný – pokud cítíme napětí, je dobré jít na intenzivní procházku, zaběhat si, zameditovat, zacvičit, nebo se třeba věnovat józe (6). Tělo i mysl se pohybem uvolní, vyplaví se endorfiny a úzkost se zmírní. A když si vypěstujeme takovýto návyk, podaří se nám postupně úzkost potlačit. Na potlačení stresu a úzkosti platí dokonce i tanec, horská turistika, nebo jakýkoli druh pohybu máte rádi. Pokud byste chtěli meditovat, můžete zkusit i meditaci řízenou.

Odpočívejme

Výzkumníci z Univerzity v Berkeley zmapovali, že nedostatek spánku posiluje úzkostné symptomy tím, že stimuluje centra v mozku spojená se zpracováním emocí. Spánková deprivace tedy zesiluje úzkost, nadměrné strachování se a napětí. Dostatek spánku (8 hodin) toto může výrazně zlepšit.

Závěrem

Pokud chceme usilovat o změnu v našem životě, měli bychom k ní přistoupit celostním způsobem a postupně. Nejlepšího účinku dosáhneme, pokud se budeme snažit změnit celkový životní styl (stravu, pohyb i myšlení) a budeme tak činit po malých, postupných krocích. V novém pracovním týdnu můžeme například ráno zařadit desetiminutovou rozcvičku a namísto chleba se salámem si dát neslazené ovesné vločky s rostlinným mlékem a ovocem. Zkusme to takhle víckrát a první krůček máme za sebou.

Autor článku: Tomáš Kouřil

Zdroje:

1. https://draxe.com/health/natural-remedies-anxiety/

2. Diet-regulated anxiety. Murphy. 2013. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24027581/

3. Generalized Anxiety Disorder and Hypoglycemia Symptoms Improved with Diet Modification. Aucoin. 2016. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963565/

4. Alcohol consumption as a risk factor for anxiety and depression: results from the longitudinal follow-up of the National Psychiatric Morbidity Survey. Haines. 2005. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16319407/

5. Caffeine, mental health, and psychiatric disorders. Lara. 2010. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20164571/

6. The effects of yoga on anxiety and stress. Li. 2012. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22502620/