Novoroční přání rektora Miroslava Brzeziny

Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí studenti,

dovolte mi Vás na prahu nového roku přivítat.

Rok 2020, který jsme právě uzavřeli, byl rokem podivným, rokem, který snese srovnání snad jen s obdobím takzvané španělské chřipky, která ve světě řádila právě před sto lety.

Společnost okleštěná virem a opatřeními se letos přepnula do online režimu, což ještě na jaře možná působilo jako dobrodružství, ale na podzim se stalo už trpěnou nutností nebo odpadlo i to. Týká se to každodenního běhu našich životů, týká se to kultury, týká se to vysokoškolského života.

Nemá však žádný smysl lamentovat nad tím, co mohlo být, a přidávat tak slzy do rozlitého mléka. Je důležité se plně soustředit na to, co je, a přijmout to.

Celý svět je stižen koronavirem a je potřeba s tím pracovat, jak nejlépe umíme. Především je potřeba dodržovat vládní opatření a dbát doporučení epidemiologů. To není jen názor rektora TUL, ale je to i můj osobní názor. Nevidím lepší cestu a nedám na konspirační teorie, ve kterých si tučné zisky za roušky, testy a vakcíny dělí mezi sebou několik firem a mocipánů.

Nechci však na prahu nového roku stanout s rozhořčením a skepsí, dost jich bylo v roce loňském. Chtěl bych spíš hovořit o naději a o tom, že snad brzy budeme moci i na vysokých školách fungovat jako dřív.

Prý se studenti poté, co mohli po dlouhých jarních týdnech opět do školy, těšili na výuku. To rozhodně není špatná zpráva, tak doufejme, že jim nadšení vydrží a že vydrží i vyučujícím.

Za to, co jste Vy, studenti, a Vy, pedagogové, na jaře a během podzimu dokázali, Vám patří můj velký obdiv a především dík. Online výuka, dobrovolnická činnost, zapojení se do výroby ochranných prostředků… jste skvělí, když nám všem teče do bot. Tak ať nám to vydrží i v dobách, kdy jsou boty suché. Snad to bude již brzy a na hodně dlouho.

Jsem matematik a z pohledu čísel je rok 2021 výjimečným. Tvoří ho dvě dvojciferná čísla seřazená vzestupně: 20 a 21. Jako by dávala tomu letošnímu roku zase ten správný řád a rytmus. Při pohledu do minulosti najdeme nejbližší takto „spořádanou“ dvojici čísel v roce 1920, a to je rok, kdy se datuje konec té takzvané španělské chřipky.

Tak pevně doufám, že se právě v roce 2021 opět podaří dát věcem jejich řád a vrátit naše životy do normálu.

Drazí přátelé, přeji nám v roce 2021 život bez virů a bez nařízení k eliminaci virů, přeji nám prosté obyčejné dny, které každý bude moci využít dle svých tužeb, svého poslání a svého nadání.

Miroslav Brzezina
rektor TUL

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce