Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Poslední aristokratka diváky baví: Nepotěšila jen čtenáře knižní předlohy

Poslední aristokratka diváky baví: Nepotěšila jen čtenáře knižní předlohy
Zdroj: Falcon
+ Dalších 7 fotografií
hodnocení
Hlavní postavou filmu Poslední aristokratka je rodilý Newyorčan Frank, který získá díky svým šlechtickým předkům dávné rodové sídlo - zámek Kostka. Potomek emigrantů se tak po více než čtyřiceti letech chystá s dcerou Marií a temperamentní ženou Vivien na velký návrat do Čech. Knižní předlohu napsal Evžen Boček a její čtenáři jsou pravděpodobně jediní, které film úplně nepotěšil. Ti, kteří knihu nečetli, ho chválí.

Čerství aristokraté ve filmu Poslední aristokratka jsou neznalí místních poměrů a nepolíbení českou realitou, někdejší vlast a zámecký život znají jen z prastarých vyprávění příbuzných. Záležitosti spojené s navrácením majetku pro ně řeší právní zástupce Benda. Po příjezdu rodina zjišťuje, že se zámek nachází ve stavu pozvolného rozkladu, stranou veškerého společenského dění.

Jedinými stálými obyvateli Kostky jsou zpátečnický kastelán Josef, bodrá hospodyně paní Tichá a hypochondrický údržbář Krása. Zatímco osazenstvo Kostky pozvolna procitá z mátožného spánku porevolučních devadesátých let, rodina Kostkových stojí před těžkou volbou, zda generacemi vybudované sídlo prodat a vrátit se do Ameriky, nebo se pokusit zámek Kostka zachránit.

Film vznikl podle stejnojmenné knihy Evžena Bočka a lidé, kteří knihu četli, z filmu zrovna dvakrát nadšení nejsou. „Výborná kniha přišla cestou na plátno o největší trumf, tedy o vypravěčku Marii a spoustu toho krásného slovního humoru, děj mnohdy vůbec nedává smysl a jindy dobří herci tu hrají prostě příšerně, protože se to po nich takhle zřejmě chtělo,“ napsal jeden z diváků.

Chvála

Divákům, kteří knižní předlohu nečetli, se film celkem líbil a vnímají ho jako oddechovou komedii. „Už po pár minutách jsem byl lapen a nějaké ty díry ve scénáři jsem neřešil. Dostal jsem krásný vánoční film, kde nechybí humor. Hvězdou je určitě Eliška Balzerová. Snad každá scéna s ní je zábavná,“ napsal jeden z diváků. Jak se film líbí vám?

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy