Jak dostat babičku do domova důchodců

Velikost textu: A A A

Jak dostat babičku do domova důchodců

Ilustrační foto
  • autor: Redakce

Odpověď na to, jak dostat babičku nebo obecně seniora do domova důchodců je relativně jednoduchá. Podmínky jsou totiž předem dané. Problematická je ovšem úspěšnost této snahy. Co Vás tedy čeká a s čím byste měli počítat?

Soukromé domovy důchodců vs. domovy seniorů města

Úplně první věc, kterou byste si měli uvědomit, že obvykle je jednodušší umístit seniora do soukromého domova seniorů, než do domova, jehož zřizovatelem je město nebo kraj. Důvod je prostý. Soukromé zařízení si obvykle účtuje nejméně 1x tolik peněz, než městský či krajský domov důchodců. Pokud byste chtěli vědět proč, tak odpovědí jsou náklady na provoz celého zařízení.

V případě soukromého provozovatele musí klienti domova pokrýt všechny náklady a ještě by měl pro vlastníky zbýt nějaký zisk. Samozřejmě, že občas i soukromé domovy důchodců čerpají nějakou dotaci, ale většinou nejde o pravdilo a ani o zásadní částky. Naopak domov seniorů, jehož zřizovatelem je kraj nebo město, se může spolehnout na příspěvek na provoz, který pokryje část jeho provozních a často i investičních nákladů.

Dlouhé čekací lhůty na přijetí do domova seniorů

  • Pokud byste rádi umístili seniora do zařízení s příznivějšími cenami, musíte počítat s opravdu dlouhou čekací listinou. Dále je potřeba si uvědomit, že ve většině případů hraje hlavní roli při rozhodování o přijetí do domova seniorů naléhavost situace žadatele. Co vás obvykle čeká:

  • Zjistěte si, zda vámi vybrané zařízení přijímá zájemce z celé repulbiky nebo jenom z místa, kde žadatel bydlí

  • Pokud senior vyhovuje předchozí podmínce, může vyplnit žádost o přijetí. Její součástí musí být vždy potvrzení ošetřujícíhoí lékaře o stavu žadatele. Většina domovů seniorů má k tomu připravený vlastní formulář, což platí i o samotné žádosti.

  • Je potřeba upozornit, že existují různé druhy služeb, které domovy poskytují. Například domov se službou pro seniory nepřijme zájemce s Alzheimerovou chorobou, protože pro tyto seniory je určen domov důchodců provozující službu se zvláštním režimem.

  • O žádosti obvykle rozhoduje komise daného domova seniorů. Součástí řízení o přijetí bývá i sociální šetření zaměřující se na situaci žadatele. To mimo jiné zahrnuje i místní šetření v místě bydliště seniora. Vždy býváupřednostněn žadatel, jehož celková situace to vyžaduje víc, než někoho jiného.

  • V případě přijetí do domova seniorů náleží danému zařízení celý příspěvek na péči, který byl nebo bude seniorovi přiznán. Rodina tedy nemůže počítat s tím, že by jí tyto peníze zbyly nebo byly k dispozici.

  • Na pobyt a stravu v domově seniorů obvykle padne velká část důchodu, samozřejmě v závislosti na výši důchodu a na cenách daného zařízení. Ze zákona ovšem musí seniorovi z důchodu zbýt alespoň 15% na vlastní potřeby.

  • Domovy seniorů poskytují primárně sociální péči o klienty, nikoliv nemocniční nebo lékařskou. Většina z nich nemá každodenní přítomnost lékaře. ten tam dochází pouze několikrát do měsíce. Proto v případě závažnějších zdravotních problémů je senior odvezen do nemocniční péče, ze které se po zlepšení nebo vyřešení stavu vrací zpět do zařízení.

Na úplný závěr musíme upozornit, že senior si s sebou obvykle může vzít pouze pár oblíbených věcí, protože pokoje nejsou byty. Také domácí mazlíčky si obvykle není možné s sebou do domova seniorů vzít.

 

 

UPOZORNĚNÍ

Doporučení, rady a návody pro léčbu, léčebné kůry a jiné postupy a informace zveřejněné na stránkách LEKARweb.cz nenahrazují lékařské vyšetření a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto doporučení se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto postupy a informace byste měli konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo dalšími odborníky z předmětného oboru. Přestože se snažíme uvádět co nejpřesnější informace, nemůžeme vyloučit některé chyby nebo nepřesnosti. Za to se předem omlouváme a je to další důvod, proč byste se měli obrátit na vašeho ošetřujícího lékaře.

Více informací

Senioři a stáří

zobrazit vše
zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: senioři, stáří, domov seniorů

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Několik rad na dlouhověkost a aktivní stáří

 Stáří je nevyhnutelné období, ke kterému každý dospěje. Přesto tento věk neznamená, že se musíte vzdát aktivního způsobu…

Pravidelný pohyb seniorům prospívá a prodlužuje jim život

 Fyzická aktivita, pohyb je důležitý snad v každém věku. Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje kondici, prospívá zdraví…

Nenechávejte staré lidi žít o samotě

 Asi nikdo nechce zůstat žít o samotě a být o samotě. Když už sami žijete, alespoň se snažíte o nějaké návštěvy, aktivity,…

Jak na deprese u seniorů

 Deprese je nemoc, není to jen nějaká zástěrka. Tato nemoc může postihnout každého z nás a je důležité jí začít včas…

Pomoc státu při péči o seniora

 Mnoho lidí tvrdí, že dneska od státu člověk nic nedostane zadarmo. Do určité míry, možná ano. Zadarmo opravdu nic nedostanete.…

Jak cvičit paměť ve stáří

 Paměť je velmi složitý proces funkce mozku. Vlivem této mozkové schopnosti si můžeme pamatovat všechny ponděty, postřehy,…

Jak omezit vypadávání vlasů

Ztráta vlasové pokrývky hlavy je velmi nepříjemná. Bohužel se s ní ale v současné době setkává stále více lidí. Mnohé zdroje…

Jak zabránit rychlému stárnutí

Jistě jste si všimli, že mnoho lidí takzvaně zestárně téměř ze dne na den. Obvykle se jedná o různá přelomová období života,…

Jak si vybrat pečovatelku o seniora

 Péče o starého člověka zabírá spoustu času. Pokud máte svého manžela, děti, práci, může být péče o blízkého seniora…

 

" />
Prodej družstevního bytu a daň z příjmu<div style=online eğitim
" /> Prodej družstevního bytu a daň z příjmu
online eğitim
<a href=Found. " />
<a href=Found. " /> Found. Objevte české moře: Zábava s dětmi na Lipně v každém ročním období
Objevte české moře: Zábava s dětmi na Lipně v každém ročním období Objevte české moře: Zábava s dětmi na Lipně v každém ročním období
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY