Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Konec dezinformací o pandemii. Nový web uvádí informace na pravou míru

V boji proti dezinformacím spojily síly významné české univerzity. Zdroj fotografie: Pixabay

Nový web Infomore.cz pomůže rozlišit relevantní informace od lživých. Cílem projektu je snížit infodemii, tedy míru nadměrného šíření zavádějících informací k určitému problému. Vztahovat se bude nejen k současné pandemii koronaviru, ale také k dalším budoucím epidemiím.

Na projektu se podílela Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně a společnost NEWTON Media. Cílovou skupinou jsou nejen média, datový analytici a odborníci, ale i laici. „Náš web není určen pouze pro mediální profesionály, ale kupříkladu dva animované cykly Slovník pojmů a Infodemie se snaží celou problematiku přiblížit širší veřejnosti. Sekundárním cílem projektu je posílení zdravotní a mediální gramotnosti veřejnosti, což může být jeden z preventivních kroků ve vztahu k infodemii,“ řekl k zaměření webu hlavní řešitel projektu Václav Moravec.

„Paralelně s epidemií koronaviru jsme také bombardováni epidemií názorů, informací a dezinformací. Projekt se snaží tuto infodemii potlačit a umožnit lepší orientaci v džungli pojmů, které nám ještě nedávno byly zcela cizí,“ upřesnil další cíle projektu zakladatel a majitel firmy NEWTON Media Petr Herian. Odborná veřejnost na webu nalezne edukační animace, přehledové wordcloudy, komplexní analýzy či příklady dobré i špatné praxe z České republiky i ze zahraničí. Nebudou chybět ani rozbory nejčastějších dezinformačních narativů, slovník základních pojmů spojených s covidem-19 a animace, které by měly složitou problematiku popularizovat širší veřejnosti.

Související články

Zaručeně zlepší den

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Jak vyzrát na antihmotu? Vědci z CERNu vědí

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Jubilejní 15. ročník Equal Pay Day zaznamenal rekordní účast

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Vydejte se na duševní retreat. Kniha herečky Vlastiny Kounické Svátkové vás provede

Inspirace z knihovny: Vydejte se na duševní retreat. Kniha herečky Vlastiny Kounické Svátkové vás provede

Lidé jsou křehcí jako sníh a každý z nás potřebuje občas místo pro sebe. To se ve své prvotině…