Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 nejzajímavějších kasovních příběhů v roce 2020


ikona
TedGeorge
bad boysbirds of preyboratchris hemsworthchris prattchristopher nolandemon slayerextractionfrčímegal gadotharley quinnhbo maxmargot robbiemaria bakalovamichael baymizerovemulannetflixonwardpatty jenkinstenettrollovetržbyvyproštěníwarner bros.wonder womanwonder woman 1984
Nad propastí balancující kina závidí největším streamovacím hráčům. Které bijáky psaly minulý rok nejzajímavější tržební příběhy?  

Minulý rok to byla kvůli covidu v kinech taková bída, že při vší snaze nejsem schopný dát dohromady klasickou topku největších kasovních hitů a failů. Místo toho tedy improvizuji a na následujících řádcích si posvítím na desítku těch nejzajímavějších tržebních příběhů, které nám ve všech směrech mizerný rok 2020 přinesl. Budu totálně míchat jablka s hruškami, protože kromě hrstky filmů válčících v kinech si posvítím i na několik vybraných premiér vydělávajících s větším či menším úspěchem na internetu (streamy, prémiové video on demand).

Sluší se dodat, že jsem rezignoval na nějaké řazení podle úspěšnosti. Právě u bijáků distribuovaných přes internet se totiž (bohužel) skoro nikdy nedočkáme exaktních dat a tím pádem si budeme muset často vystačit s více či méně kvalifikovanými odhady. Filmy za sebe řadím chronologicky podle data premiéry a tím pádem už je asi všem jasné, jakého komiksového filmu s desítky let nešťastně zamilovanou Amazonkou se dočkáte na samotný závěr. Článek bude zase jednou trochu delší, takže ke čtení dopijte poživatelné zbytky ze silvestrovských oslav a jdeme na to.

Mizerové navždy

Kasovní HIT/FAIL
Datum americké kinopremiéry: 17. ledna
Rozpočet: 90 (milionů dolarů)
Tržby v Americe: 206,3
Celkové celosvětové tržby (včetně USA): 426,5
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nečekaně poctivý akční nářez, který mě skoro přesvědčil o tom, že se svět obejde i bez Michaela Baye. Skoro!
Vytáhni v hospodě: Jistě jste všichni zaznamenali cameo Michaela Baye na svatbě. Možná jste však netušili, že si svoji scénu Bay sám zrežíroval. Jako nápověda poslouží klasické 360stupňové kroužení kamery po place.

Všichni jsme čekali kasovní průšvih. Už jenom to, že rozpočet byl pouhých 90 mega, režii po Bayovi převzala dvojka neznámých režisérů a studio uklidilo film na leden, bylo předzvěstí nehezkých věcí. Jenomže Martin Lawrence se dočkal zázračného restartu kariéry, Will Smith ukázal, že to ještě není úplně zoufalý youtuber a duo pánů na režijní sesli zvládlo úkol na jedničku. Natočilo totiž velmi zábavné pokračování a díky skoro až zázračně nízkému rozpočtu (Smith a Lawrence tam hráli zadarmo a následně dostali procenta z tržeb, ne?) odpálili rok 2020 nepravděpodobným hitem. Kudos všem zúčastněným.

Mizerové navždy se velmi rychle vyšvihli na pozici nejvýdělečnějšího filmu roku a všichni jsme předpokládali, že na té pozici vydrží tak měsíc, maximálně dva. Kdyby mi tenkrát někdo řekl, že dvojka sympatických hovad z Miami bude i 31. prosince tím nejvýdělečnějším hollywoodským filmem roku, pokládal bych ho za blázna, který tržbám rozumí stejně jako já Webbovu vesmírnému teleskopu. V lednu už sice bylo jasné, že je to v Číně velký pandemický průšvih, ale (skoro) nikdo si tenkrát ještě nepřipouštěl, že zlý bacil položí na lopatky celý svět.

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)

HIT/FAIL
Datum kinopremiéry: 7. února byla synchronní premiéra po celém světě kromě Číny postižené covidem a cenzory
Rozpočet: 84,5
Tržby v Americe: 84,2
Celkové celosvětové tržby: 201,9
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Za mě svěží a hezky neurvalá komiksová jednohubka, ale vzhledem k tomu, jak zle film dopadl po stránce ohlasů, o tom radši nikde nemluvím…
Vytáhni v hospodě: Ve filmu měly být původně dvě hyeny, ale podle slov Margot Robbie si druhou nakonec nemohli dovolit (hyena je samozřejmě CGI). A když už jste s tím začali... Hyeny často žijí ve smečkách o 130 kusech, kde dominují samičky. Zde se můžete o problematice dozvědět více.

Už od prvního teaseru, kde parta holek jezdila na kolečkových bruslích, jsem tušil, že se do kin chystá průšvih. Přesto jsem si nedovedl představit, že populární Harley Quinn s navrátivší se Margot Robbie bude, slovy Civala, „hoblovat kasovní dno“. Warneři se už v roce 2019 dočkali povzbuzení díky miliardovým tržbám Aquamana s Jokerem. Studiu vodník a klaun jasně ukázali, že nemá smysl nadále útrpně budovat už v počátku zmršenou DC mytologii a samostatné filmy mohou být receptem na miliardy. Sólovka Jokerovy ex tedy vážně od samého počátku dávala smysl. V Hollywoodu debutující Cathy Yan (kdo viděl její čínský debut Mrtvá prasata, ať se ozve v diskuzi) sice film zvládla pořídit za nízkých 84,5 mega, ale tím ten výčet pozitiv vážně končí.

Rádoby drsná eRková girl power pohádka neměla co nabídnout a já naprosto souhlasím s hejtem redakce, který nijak nenegují přece jenom trochu hodnější zámořské recenze (rating 6,8 na Rottenech je decentní). Warneři si od filmu také slibovali mnohonásobně vyšší čísla, jinak by nenacpali do reklamní kampaně dalších 100 mega a tím pádem je celkových 200 míčů ostuda, která se podle mého názoru zaplatí až za pár let při výprodeji televizních práv. První (a zdaleka ne poslední) velký fail roku.

Frčíme

HIT/FAIL
Datum americké kinopremiéry: 6. března aneb týden před zavřením většiny kin v zámoří
Rozpočet: 175–-200
Tržby v Americe: 61
Celkové celosvětové tržby: 141,9
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Milá pixarovská fantasy, která sice nepatří k tomu nej od slavného studia, ale jako oddechovka pro menší i větší rozhodně obstojí.
Vytáhni v hospodě: Pixar je známý svými easter eggy a neodpustil si je samozřejmě ani ve Frčíme. Tak například: policista ve vysílačce uslyší kód „Probíhá A 113“. Tohle číslo najdete v nějaké podobě v každé pixarovce a odkazuje na stejnojmennou třídu, do které chodili John Lasseter, Brad Bird a Tim Burton při svých studiích na California Institute of the Arts.

Nebudu teď chvíli mluvit jako tržební kecal, ale jako fanoušek filmů. „Nový“ přístup Pixarů sázející na originální animáky mi imponuje a fandím jim. Oni by vážně mohli natočit dalšího Nema nebo Úžasňákovy a miliardy by se znovu hrnuly. Skákající lampička však franšízám vystavila dočasnou stopku a v roce 2020 měly jít do kin dva originální filmy. Frčíme to stihlo tak tak a kdyby Disney tušil, že v kinech vydrží fakticky jenom týden, vybodl by se na premiéru a odkládal by. Bohužel pro ně se 6. března (konečně) začali bát i Američané a první čísla tomu odpovídala.

Samozřejmě je otázka, o kolik by bylo průvodních 39 amerických milionů vyšších, kdyby žádný covid neexistoval. Trailery nebyly nijak zázračné a o star power Chrise Pratta už po letech (jako poslední z redakce) pochybuji i já. Když se podíváte na všude chválenou (ale dětem skoro až zapovězenou) Duši, jež se dočkala vánoční premiéry na Disney+, tak se neubráníte dojmu, že Pixar by za normálních okolností řešil, proč dva originální filmy v kinech zklamaly. Podle mě by velmi rychle došli k tomu, že musí znovu točit pokračování animáků milovaných dětmi. Covid to trochu maskuje a díky bohu za to. Nechci do kina na další Příběh hraček, chci další zajímavé originální projekty. Frčíme bylo taky fajn.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace