Zde může být vaše reklama.

Před zimní přípravou Látal: Abychom na jaře bojovali na špici

Látal: Abychom na jaře bojovali na špici

foto: Petr Pelíšek

02. 01. 2021 - 14:44

Po deseti dnech pauzy se fotbalisté SK Sigma Olomouc opět sešli ke společné přípravě. Trenér Radoslav Látal přivítal v kabině kádr bez jediné změny, chyběli jen hráči, kteří jsou na marodce, případně mají povolený pozdější nástup. „V pondělí v devět letíme z Brna a o půl šesté už je trénink na Maltě. Všechno je tam perfektně připravené, hotel rehabilitace, všechno je připravené na kvalitní přípravu. Uvidíme, jak nám do toho zasáhne koronavirus, ale jinak máme přípravu výborně nachystanou,“ řekl trenér SK Sigma Radoslav Látal.

Příprava bude velmi krátká. Na co se v ní zaměříte?
Je to krátké. V první fázi budeme potřebovat kluky trošku rozběhat, dostat do pohody, měli sedm osm dní volna. Ale pak na závěr už individuální tréninkové plány. Takže nejprve dojde na rozběhání, a pak herní praxe na Maltě.

Jak se těšíte na Maltu, do tepla? Je to dobré zpestření, nemusíte být v tuzemských lednových plískanicích.
Když bude všechno v pořádku, může dojít ke komplikacím s cestováním, testováním, a další věci, tak to uvítáme. Budeme tam mít dobré podmínky, kvalitní hřiště, dva kvalitní zápasy. Ale pořád je tam ten otazník, jak to dopadne, protože víme, co všechno se děje. Co všechno by mohl koronavirus ovlivnit.

Pojedete na Maltu s kompletním kádrem nebo v něm budou, ve srovnání s podzimem, nějaké změny?
Něco už víme, ale nechci to publikovat, máme nějaké nakažené, takže ti neodjedou, nakazili se během vánoc (pozn. red. klub oznámil, že nemocní jsou Pavel Zifčák a Šimon Falta). Před prvním tréninkem jsme měli testy, potom uděláme nominaci na Maltu, podle toho uděláme kádr a ten odjede. Ale nechci předbíhat, musím počkat, jak dopadnou testy. Jestli nám vypadnou další hráči, tak třeba ještě budeme muset vzít někoho z béčka.

A kolik hráčů bude ve výpravě?
Dva hráči jsou pozitivní, ti určitě neodjedou. Testy můžou dopadnout jakkoliv. Pak rozhodneme, kolik nás vůbec pojede. Jestli dvacet, dvaadvacet nebo pětadvacet, uvidíme.

Zůstává v kádru i útočník Dominik Radič, který zatím odehrál při jednom startu jen dvanáct minut?
Dominik by s námi měl odletět, když bude všechno v pořádku, je v našem kádru. Šancí moc nedostal, ale pracujeme s ním. A myslím si, že jde nahoru. Potřebuje trošku čas na aklimatizaci. Hodně s ním mluvíme, rozumím německy, on také. Je to jeden z hráčů, kterého tam chceme vidět v akci s dobrými soupeři.

Zapojí se do přípravy záložník Jiří Texl nebo bude pokračovat v Opavě?
To je v jednání, která momentálně probíhají s Opavou. Ale myslím si, že Jirka tady nebude a neodletí s námi na Maltu.

A co hráči, kteří byli na hostováních? Některým se velmi dařilo. Počítáte s tím, že by se někdo z nich vrátil?
Momentálně zatím ne, nikoho jsme z hostovaček nepozvali. Vycházím z kádru, který tady byl na podzim. Co bude dál, uvidíme. Někteří hráči by v úvahu přicházeli. Příprava je velice krátká, máme jen čtrnáct dní. Dva zápasy, týden do Slavie a musíme se na ni chystat.

Vy máte s krátkou přípravou zkušenosti z Německa coby hráč. Čím je to specifické?
Zkušenosti – je to všechno o těch podmínkách v zimě. V Německu jsme měli krásná vyhřívaná hřiště. I na tréninky. Tady je to trošku problém, musíme jít na umělou trávu. Je to všechno o podmínkách. Ale velký problém nebude, hráči moc dlouhé volno neměli, moc neztratili, doma už běhali, měli by být připraveni.

Takže problém je spíš nedostatek vhodných hracích ploch pro přípravu?
Ano. Podmínky na přípravu v zimě ještě nejsou takové, jaké by byly potřeba. Letos je to poprvé, kdy se začíná tak brzy. Pro nás pro všechny, hráče i trenéry, to bude novinka. Ale je to pro všechny stejné.

Sigma je po čtrnácti kolech čtvrtá, bodů má dost. S jakým cílem půjdete do jara? Jsou poháry snem?
Bodů nemáme dost, to, co jsme ztratili, to mě pořád mrzí, pořád je to ve mně. Neberu Jablonec, ale co bylo před tím … Trošku se to pokazilo, neříkám, že je to úplně špatné. Ale mohli jsme mít trošku větší odstup od spodku. Když jsem nad tím podzimem přemýšlel, tak mě hodně mrzí hlavně ty remízy.  Jsme rádi, že jsme v klidu, ale konec podzimu, ten bolí. Na jaro je moje přání, abychom bojovali na špici. Konkurence se na nás zase dotáhla, bude to vyrovnanější. Chtěli bychom o ten vrch bojovat. Chtěli bychom být do pátého místa, pořád v kontaktu, abychom pořád o něco hráli.

Jaký byl uplynulý rok? Ovlivnila omezení tolik fotbal?
Je to něco nového. Přerušení ligy, čekání, kdy se bude hrát, kdy to přesně začne. Chystáte se, pak se to o týden zase posune. Není to nic příjemného. Někomu to pomohlo, někomu vůbec. Berme to tak, jak to je. Musíme se z toho ponaučit.

Takže nyní už musíte počítat s tím, že se může stát cokoliv?
Je to pořád stejné. Doba je těžká. Teď letíme na Maltu, když se tam někdo nakazí, co dál, zůstane tam, nebo jak to bude. Pak se budeme chystat na Slavii, zase nevíme, kdo bude pozitivní. Takže je to takové, že se pořád na něco chystáte a ono se to klidně může všechno změnit, rozsypat a můžeme to překopat. Ale věřím, že se začne v termínu a všechno bude v pořádku a v sobotu na Slavii vyběhneme k zápasu.

Jaký bude program týmu na Maltě?
Máme tam dva zápasy, středa, sobota. Jinak je to tam krásně nachystané, už máme i rozpis hřiště. V pondělí v devět letíme z Brna a o půl šesté už je trénink na Maltě. Všechno je tam perfektně připravené, hotel rehabilitace, všechno je připravené na kvalitní přípravu. Uvidíme, jak nám do toho zasáhne koronavirus, ale jinak máme přípravu výborně nachystanou.

Další články