Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rozjíždí se zimní příprava, fotbalisté pilují formu doma i v zahraničí

Započala rekordně krátká zimní příprava na jarní část fotbalové první ligy. Týmy ze dna tabulky Opava a Teplice se novými posilami snaží zachránit situaci. Opavané, stejně jako Slovácko, absolvují přípravu v zahraničí, naopak třeba Sparta se rozhodla ladit formu doma v Praze. Situaci v Teplicích komplikují pozitivní testy na koronavirus.

Rudolf Reiter
zdroj: Zbrojovka Brno

Fotbalisté Teplic zahájili přípravu i se stoperem Šimonem Gabrielem, který by měl na severu Čech hostovat z Plzně. Ze Sparty přišel na hostování brankář Jan Čtvrtečka a na testech je útočník Martin Macej. Na startu přípravy chybělo několik hráčů a členů realizačního týmu kvůli koronaviru.

"Jak jsme zakončili rok se zraněnými hráči, tak jsme nový rok začali s pozitivními. Takže to pro nás komplikace je, protože příprava je krátká. Ale já věřím, že pozitivní hráče nemoc nijak nepoznamená, bez problémů se po ní zapojí a budou k dispozici už pro začátek jarní části," uvedl trenér Radim Kučera, který převzal mužstvo v průběhu podzimu.

Aktuálně dvanáctý tým tabulky se snaží posílit kádr. Do obrany by měl získat devatenáctiletého obránce Gabriela, jenž strávil podzim v Mladé Boleslavi. Hostování z Plzně se dokončuje. "Trenér Radim Kučera Šimona zná velmi dobře z reprezentace do 20 let, navíc jde o talentovaného hráče na pozici, kde potřebujeme posílit," řekl sportovní ředitel teplického klubu Štěpán Vachoušek.

Na zkoušce se pokusí zaujmout třiadvacetiletý Macej, který má dva ligové starty za Ostravu. "Hledáme útočníka, který bude jistit naši stálou dvojici Mareš - Řezníček a který by mohl jejich úlohu do budoucna převzít. Uvidíme, jak se bude Martin jevit v krátké přípravě," uvedl Vachoušek.

Po hostování v Rize se vrátil do Teplic zkušený ofenzivní univerzál Jakub Hora, na severu Čech ale zřejmě nezůstane. Teplice opustil záložník Jan Fortelný, kterého si předčasně stáhla z hostování Sparta. Na Letnou se vrátil i mladý útočník Matyáš Kozák, naopak opačným směrem míří na hostování brankář Čtvrtečka. Teplickou brankářskou sestavu doplní poté, co skončila smlouva Jakubu Divišovi.

Už v prosinci Severočeši oznámili příchod francouzského obránce Rubena Droehnlého. Vedení by chtělo získat ještě dalšího stopera. "Věříme, že se vše podaří dotáhnout během následujících dnů," dodal Vachoušek.

Štěpán Vachoušek a Ruben Droehnle
zdroj: fkteplice.cz

Zbrojovka absolvuje přípravu na Maltě

Fotbalisté Brna zahájili zimní přípravu na jarní část prvoligové sezony i se záložníkem Rudolfem Reiterem, který si prodlouží hostování z Baníku Ostrava. Na zkoušce z Nitry je ve Zbrojovce slovenský obránce Timotej Záhumenský.

Reiter zamířil do Brna z Baníku v průběhu podzimu a za Zbrojovku nastoupil do pěti zápasů. Šestadvacetiletý krajní záložník by měl v jihomoravském celku hostovat do konce sezony, oba kluby nyní dotahují administrativní záležitosti.

Záhumenský už v české lize působil. Pětadvacetiletý obránce na jaře 2019 naskočil do 13 utkání za Karvinou. "Hledáme hráče na levý kraj obrany. Timotej je u nás zatím na zkoušku, dnes už s námi trénoval a odcestuje i na Maltu, kde bychom jej chtěli vyzkoušet v zápasech," uvedl brněnský trenér Richard Dostálek.

Na dnešním prvním tréninku přivítal Dostálek 22 hráčů do pole a tři gólmany. Přípravu se Zbrojovkou zahájil útočník Martin Zikl, který během podzimu hostoval v Prostějově. "Mimo je zatím Zoran Gajič, který má drobné problémy s kotníkem a připojí se později. Start přípravy nestihl ani Adrián Čermák, ani dlouhodobě zraněný Lukáš Kryštůfek," uvedl Dostálek. Už po podzimu skončili v týmu obránce Juraj Kotula a záložník Jan Koudelka.

Po podzimu šestnáctý tým ligové tabulky se chce na soustředění na Maltě nachystat na boj o záchranu v nejvyšší soutěži. "Na Maltě jsou výborné klimatické podmínky. Navážeme na individuální přípravu, kterou absolvovali hráči během svátků. Děláme vše pro to, abychom zvládli klíčový vstup do jara," dodal Dostálek.

Opava se vyzbrojila na boj o záchranu ligy

Opava před jarním bojem o záchranu posiluje a angažovala trojici hráčů. V posledním týmu prvoligové tabulky budou do konce sezony hostovat záložníci Jiří Kulhánek s Alešem Nešickým a obránce David Březina. 

Kulhánek zamířil do Opavy na půlroční hostování z pražské Sparty. Čtyřiadvacetiletý záložník strávil podzim v Mladé Boleslavi, za kterou ale zasáhl jen do šesti ligových zápasů. Nejvyšší soutěž hrával v Českých Budějovicích a Liberci.

"Láká mě spolupráce s trenérem Radkem Kováčem. Bavili jsme se o tom, co si ode mě představuje. Chci pomoci Opavě, abychom tady zachránili ligu. Doufám, že se nám to povede. A co bude za půl roku, to se uvidí," konstatoval Kulhánek.

Nešický bude v Opavě na jaře hostovat z Liberce. Osmadvacetiletý záložník na severu Čech patřil na podzim mezi náhradníky a nastoupil jen do pěti ligových utkání. Celkem má v nejvyšší soutěži na kontě 26 startů a jeden gól.

"V Liberci jsem nehrál, takže se těším, že bych mohl hrát častěji. Věřím, že Opavě pomůžu k záchraně v lize," uvedl Nešický. "Vždy když jsem tady v Opavě nastupoval, hrálo se mi zde dobře, protože tady vždy byla výborná atmosféra. Místní fanoušci jsou skvělí a je velká škoda, že teď nemohou být na stadionu," připomněl opatření proti koronaviru.

Březina bude v Opavě hostovat z Viktorie Žižkov a součástí dohody je i následná opce. Třiadvacetiletý obránce je odchovanec pražské Sparty, českou ligu ale dosud nehrál. Mimo jiné působil na Slovensku v Senici.

"Upeklo se to v podstatě za dva dny a na můj svátek 30. prosince se to potvrdilo. Chci Opavě pomoci dostat se ze sestupových příček. I pro mě to bude určitě cenná zkušenost a pro mě i další krok dopředu," uvedl Březina.

"Známe ho ze Sparty. Je to typický lídr, který nesnáší porážky. My potřebujeme vyhrávat za každou cenu a takového rafana do týmu. Hodných hráčů máme moc, v Davidovi vidíme kvalitu a velké posílení defenzivy," dodal opavský záložník a zároveň nově sportovní manažer Pavel Zavadil.

Cicilia neodjede ani do Chorvatska

Fotbalisté Slovácka zahájili rekordně krátkou přípravu bez zraněného útočníka Rigina Cicilii. Tým z Uherského Hradiště oproti podzimu opustil záložník Patrik Hellebrand, který se vrátil z hostování do pražské Slavie.

Cicilia přišel do Slovácka v létě, ale vinou zranění naposledy nastoupil na konci listopadu. Šestadvacetiletý rodák z Curacaa si zatím za aktuálně šestý celek ligové tabulky připsal dvě branky.

Téměř dvoumetrový útočník bude chybět i v úvodu přípravy a neodjede na nadcházející týmové soustředění do Chorvatska. "Je to škoda, především v útočné fázi potřebujeme zvýšit konkurenci," řekl asistent trenéra Slovácka Jan Palinek.

Naopak dnešní začátek přípravy včetně koronavirových testů už absolvoval uzdravený slovenský obránce Michal Tomič, který po letním příchodu ze Žiliny dlouho laboroval se zraněním a připsal si jen tři starty jako střídající hráč na konci podzimu. Kádr Slovácka během krátké přestávky zatím nedoznal větších změn.

Už v neděli zamíří tým na týdenní soustředění do chorvatského Umagu, kde ho čekají dva přípravné duely. O soupeřích se stále jedná. "Byli jsme tam loni, prostředí i tréninkové prostory se nám moc líbily, a proto se tam vracíme," uvedl Palinek. Do jarní části sezony vstoupí Slovácko v sobotu 16. ledna proti Karviné.

Sport
zdroj: ČT4

Sparta zatím neposiluje, vrací se hráči z hostování

Třetí tým tabulky si předčasně stáhl z hostování v Teplicích záložníka Jana Fortelného, který ale ještě doléčuje zranění ze závěru podzimu a zatím nebude moci absolvovat všechny tréninky. Pražané během rekordně krátké dvoutýdenní přípravy tentokrát nepojedou na soustředění do zahraničí a zůstanou v Čechách.

Sparta vstupuje do zimní přípravy s 25 hráči do pole a čtyřmi gólmany. Na Letnou se po konci hostování vrátili obránci Ondřej Zahustel z Mladé Boleslavi a Uroš Radakovič z kazašské Astany, ani jeden z nich ale na soupisce pro začátek přípravy nefiguruje.

Z hostování v Teplicích se vedle Fortelného vrátil i mladý útočník Matyáš Kozák, který se po zranění bude věnovat rekonvalescenci a poté se připojí k letenské rezervě. Opačným směrem na hostování na sever Čech míří brankář Jan Čtvrtečka.

Sparta stráví krátkou přípravu výhradně v Praze. Do tréninku se postupně zapojí hráči, kteří v závěru podzimu kvůli zranění Spartě chyběli. Nejdříve by se měl vrátit Dominik Plechatý, do úvodního zápasu jarní části sezony by už měli naplno začít s tréninkem Libor Kozák s Adamem Karabcem. Do tréninku se bude postupně zapojovat Ondřej Čelůstka. Adam Hložek a Lukáš Štetina jsou dlouhodobě zranění a budou se nadále připravovat individuálně.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články