Podle více než tisícovky komentářů na facebookové stránce České televize se divácké dojmy liší podle toho, jestli četli knižní předlohu Evžena Bočka nebo ne. Ti, kteří knihu znají, film označují za přinejlepším nepovedený a jako promarněnou šanci, diváci knihou nepolíbení pak snímek vnímali jako příjemnou oddychovku.

Líbilo se to tak jen některým. „Možná těm, co nečetli knihy. To se bohužel nedá srovnat. A ani pan Čermak to nezachránil. Při čtení knih jsem se smála od první stránky. Tady bohužel asi nikde,“ píše jedna z divaček a mnozí si s ní notují. „Teď jsem nekoukala, mám na DVD. Film se nepovedl, pokud jste jako první četli knihu. Škoda, kniha je skvělá. Herci, režisér slibovali skvělý film, ale nepovede se vždycky vše. U knihy brečíte smíchy, režisér vyndal nejvtipnější scény,“ hodnotí další.

A takových ohlasů je minimálně polovina, ta druhá je shovívavější. „Četla jsem první a druhý díl. Chechtala jsem se od začátku až do konce a brala je oba jedním dechem. Pravda je, že málokterý film předčí knihu, pokud ji čteme dřív. Ale i tak je film dobrý, klasický Vejdělek. Za mě výborná oddechovka a nádherné letecké záběry,“ chvílí další z divaček. „Mně to teda nepřišlo moc povedené, ani nějak vtipné, postrádala jsem tam děj... jako oddychovka dobré, ale očekávala jsem víc...,“ hodnotí jiná s tím, že od režiséra filmů Ženy v pokušení a další čekala více.

Naděje přitom byly veliké. Komedie se odehrává v druhé půlce devadesátých let minulého století, kdy je Kostkům (H. Čermák, T. Dyková, Y. Stolařová) žijícím v New Yorku v restituci vráceno rodové sídlo. Jejich představy o zámku i České republice, kde nikdy nebyli, jsou idealizované. Už jen střet s českou realitou nabídne řadu humorných situací, stejně jako smiřování se se skutečností, že bezstarostný život na aristokratickém sídle se nekoná, protože zámek Kostka je ve skutečnosti v havarijním stavu. Zdánlivě předem prohraná bitva se stává pro rodinu Franka Kostky výzvou, stejně jako následování rodového hesla „Kdo nikdy neprohrál, nikdy opravdu nezvítězí“.

„Po dlouhé době se v Česku objevil vtipný humoristický román. Jeho autor Evžen Boček do své Poslední aristokratky s nadsázkou a lehkostí otiskl své dlouholeté průvodcovské a kastelánské zkušenosti. Mně tím dal příležitost znovu se scenáristicky a režijně pustit do nejnáročnějšího královského filmového žánru – žánru komedie,“ řekl o svém filmu režisér Jiří Vejdělek.

VIDEO: Táňa Pauhofová v Poslední aristokratce září v roli velkoměstské dračice z New Yorku

Video
Video se připravuje ...

Táňa Pauhofová v Poslední aristokratce září v roli velkoměstské dračice z New Yorku Falcon

Fotogalerie
44 fotografií