Duben

Ze světa: Saoirse Ronan se zakoukala do Kate Winslet

Vydáno dne 02.01.2021
A Kate Winslet ono zakoukání své herecké kolegyni oplatila. 

Výše uvedené pochopitelně platí jenom v rámci rolí, které obě známé a výborné herečky ztvárňují ve filmu Ammonite, který se volně inspiruje skutečnými událostmi. Napsal ho a zrežíroval Francis Lee, jenž na podobné téma už předtím jeden biják natočil, akorát tak nějak v opačném gardu. Tentokrát se přesouváme zpět do Anglie v cca polovině 19. století. Mary Anning je uznávanou sběratelkou fosílií a paleontoložkou, nicméně osobnosti věnující se těmto oborům nebyly ani tenkrát považované za celebrity, jakými jsou v dnešní době kupříkladu fotbalisté. Maryina záslužná činnost zůstává přehlížena (teprve v počínající třetí dekádě 21. století se uvažuje o tom, že jí v rodném Lyme Regis postaví sochu), nicméně záhy se udějí velké změny v jejím osobním životě, protože na ozdravný pobyt sem k moři přijíždí Charlotte Murchison. Obě ženy v sobě najdou zalíbení a bude jim spolu hezky.

Pakliže chcete ve filmu vyprávět o lesbické lásce a obsadíte dvě známé herečky, máte pozornost veřejnosti zajištěnou. Vzpomeňme třeba na Carol, ve které se kamarádily Cate Blanchett a Rooney Mara. V Pokušení se zase nepatrně sblížily Julianne MooreAmandou Seyfried. Ale vlastně stačí, aby v obsazení bylo uvedeno alespoň jedno proslulé jméno. Jak dokazují tituly Život AdéleLéou Seydoux a tehdy ještě neznámou Adéle Exarchopoulos. A poměrně nedávno běžela i v našich kinech dvě výtečná dramata. Jednak Portét dívky v plamenechNoémie Merlant a Adele Haenel, a pak také Summertime, kde spolu souzní Cécile de France a Izïa Higelin.
 

 








 

V romanci Ammonite, jak ukazuje trailer, spolu holky budou hledat a pracovat na pláži, dokud jejich obyčejný vztah mezi ženou a ženou nepřeroste v lásku. Nutno podotknout, že Kate se už během své kariéry s mladší osobou zapletla. Stalo se tak v dramatu Předčítač, za které získala Oscara i Zlatý glóbus. Mimochodem, druhé zmíněné ocenění pak ve stejný rok obdržela také za projekt Revolutionary Road, v němž se pod vedením svého tehdejšího manžela Sama Mendese opětovně setkala s Leonardem DiCapriem. Přitom aby si jedna herečka odnesla v ryze filmových kategoriích během jednoho večera hned dva Zlaté glóby, se v historii přihodilo pouze dvakrát. Vedle Kate Winslet se v roce 1989 radovala Sigourney Weaver jak za Gorily v mlze, tak za Podnikavou dívku.

Ani Saoirse Ronan si nemůže stěžovat na to, že by byla přehlížena při nominacích na nejprestižnější sošky. Ještě jí nebylo ani patnáct, když měla díky své roli v Pokání šanci dostat Oscara. Od té doby stihla další čtyři nominace. Zlatého glóbu se právem dočkala za úsměvný bijásek s názvem Lady Bird. Nevyhýbá se projektům, ve kterých by měla obdobně důležitou spoluhráčku (Violet & Daisy, Byzantium – Upíří příběh, Marie, královna skotská), ba ani historickým romancím (Brooklyn, Na Chesilské pláži). Ammonite jest dalším ze snímků, které v době koronavirové zamířily najednou na internet (ke zhlédnutí např. tady) i do kin. Tedy co se běžné distribuce týče, jelikož v uplynulých měsících stihnul objet několik festivalů. Zatím rozhodně není vyloučeno, že se na nějakém takovém objeví také u nás. Kina přece nezůstanou uzavřená věčně!

FOTO: cinema.de

(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz