Bartoš nesouhlasí se Zemanem, chaos do řešení přináší Babiš. Vláda některé věci nesplnila

Ivan Bartoš

PARTIE Terezie Tománkové 3.1.2021 2/2

Chaos do řešení koronavirové krize přináší především sám premiér Andrej Babiš (ANO), se sociální demokracií se daří opozici spolupracovat. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS to řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Kritice opozice rozumí i první místopředseda ČSSD Roman Onderka, který přiznal, že vláda promrhala jarní sounáležitost obyvatel.

Bartoš se v Partii, kterou moderovala Markéta Fialová, vyjádřil ke slovům prezidenta Miloše Zemana, podle něhož opozice nespolupracuje a jenom kritizuje. „Pan prezident tohle neřekl poprvé. My jsme v průběhu doby se sociální demokracií řešili krizový zákon a to zafungovalo. Našli jsme řešení, které prošlo Sněmovnou. Chaos přináší především premiér. Když se scházeli jiní zástupci stran, takový chaos nebyl. Bylo to vidět například na politických debatách, kam ovšem Babiš moc nechodí,“ řekl Bartoš.

Šéf Pirátů se prý spolu s opozičními kolegy snaží s ministry diskutovat a radit jim. „Měli jsme možnost v minulosti zatáhnout za brzdu nebo lépe předvídat. Opozice se vládě snažila radit. Vláda několik věcí, na kterých se shodla většina poslanců, nesplnila,“ uvedl Bartoš.

Podobně hovořil také předseda lidovců Marian Jurečka. „Vláda se od návrhů opozice kolikrát inspirovala příliš pozdě. Uvítal bych, kdyby si Zeman sem tam pozval všechny předsedy opozičních stran. Havel to dělal,“ prohlásil.

Onderka: Kritice opozice rozumím

Že vláda situaci úplně dobře nezvládla, připustil také první místopředseda ČSSD Roman Onderka. „Kritice opozice rozumím. Na druhou stranu šlo o bezprecedentní záležitost. Když srovnáme ČR s ostatními státy, ten stav je de facto stejný. Opatření nenahradí odpovědnost každého občana. Solidarita během první vlny byla obrovská, to tu dnes není. V březnu a dubnu jsme promrhali tu obrovskou sounáležitost obyvatel a teď platíme daň za podcenění,“ přiznal Onderka v Partii.

A do kritiky premiéra se pustil i sám. „Přísnější opatření naštvou lidi. Pan premiér jedná často podle veřejného mínění, proto nic moc nenavrhuje. Myslím, že nás může zachránit očkování. Opatření jsou natolik přísná, že si moc neumím představit, kam bychom ještě mohli zajít,“ uvedl.

Také předseda komunistů Vojtěch Filip mluvil o zmatcích, které vláda vyvolala. „Působili jsme chaoticky, jednotný postup tady nebyl. Byl jsem kritikem Adama Vojtěcha. Výměny ministrů zdravotnictví ale příliš nepomohly. Chaos můžeme odstranit. Jako předsedové parlamentních stran bychom se mohli scházet sami, nepotřebujeme k tomu prezidenta,“ navrhl.

Tagy: