Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Darida režíroval výhru Herthy, Bayern otočil dvougólovou poločasovou ztrátu

Jak ukončili loňský kalendářní rok, tak začali ten letošní. Fotbalisté Leverkusenu s Patrikem Schickem v sestavě padli v bundeslize na stadionu Frankfurtu 1:2. Vladimír Darida přispěl dvěma asistencemi k výhře Herthy Berlín 3:0 nad Schalke. Bayern otočil v 14. kole zápas s Mohučí, v němž po poločase prohrával 0:2, a nakonec na domácím stadionu zvítězil vysoko 5:2. Tabulku Mnichované dál vedou s dvoubodovým náskokem před Lipskem, které uspělo na hřišti Stuttgartu po výsledku 1:0. Dortmund poskočil díky gólu a asistenci Jadona Sancha proti Wolfsburgu na čtvrtou příčku.

Vladimír Darida v souboji s Omarem Mascarellem
zdroj: ČTK/DPA autor: Soeren Stache

Hertha vedla po trefě Mattea Guendouziho, další dva góly po změně stran vypracoval Darida. V 52. minutě našel zpětnou přihrávkou do druhé vlny skórujícího Jhona Córdobu a deset minut před koncem chytrým obloučkem vyzval ke gólu střídajícího Krzysztofa Piateka.

"Vydařený začátek roku. Vždycky je obtížné hrát proti soupeři, který je v hlubokém bloku, ale postupně jsme získali převahu. Doufám, že na tohle vítězství navážeme i v příštích týdnech," řekl Darida.

Hertha se výhrou posunula na 12. místo. Naopak Schalke neuspělo ani v prvním utkání pod novým koučem Christianem Grossem a na vítězství v bundeslize čeká už 30 zápasů.

Pokud nevyhraje ani za týden v utkání s Hoffenheimem, vyrovná antirekord Tasmanie Berlín ze sezony 1965/66.

Je nám líto, video expirovalo.
Bayern otočil dvougólovou poločasovou ztrátu a Mohuč porazil 5:2

Leverkusen šel do vedení v 10. minutě po parádní individuální akci Nadiema Amiriho, jenž si v otočce zpracoval míč a následně efektní patičkou překonal brankáře.

Bayer ale nevedl dlouho, vyrovnání totiž zařídil ve 22. minutě po přihrávce za obranu Amin Younes.

Rozhodnutí přišlo krátce po změně stran, kdy si prudký centr srazil do vlastní sítě obránce Edmond Tapsoba. 

Před Leverkusen se i proto dostalo Lipsko, ačkoliv se dlouho nemohlo prosadit. I kvůli neproměněné penaltě Emila Forsberga. Tři body nakonec zajistil favoritovi v 67. minutě Dani Olmo.

Bayern inkasoval poprvé po půlhodině hry z kopačky Jonathana Burkardta a podruhé brankář Manuel Neuer kapituloval v závěru prvního dějství, kdy ho hlavičkou obstřelil Alexander Hack.

Sestupem ohrožená Mohuč ale vedení na hřišti obhájce titulu neudržela. Lídr bundesligy vlétl do druhého poločasu a během deseti minut srovnal zásluhou Joshuy Kimmicha a Leroye Saného.

Vlastní gól Leandra Barreira v 65. minutě ještě neplatil kvůli předcházejícímu ofsajdu, zakončení Niklase Süleho po rohovém kopu už ale ano.

Do brankostroje se zapojil i nejlepší střelec ligy Robert Lewandowski, který přihrál už na Kimmichův gól a v závěru z penalty a potom ještě akrobatickým zakončením potvrdil tříbodový zisk favorita.

Polský útočník se v této ligové sezoně jako střelec či nahrávač podílel na 23 brankách, což ho řadí na první místo napříč nejlepšími pěti ligovými soutěžemi v Evropě.

Po zranění zadního stehenního svalu se do sestavy Dortmundu vrátil jeho nejlepší střelec Erling Haaland, který Borussii chyběl celý prosinec.

Vedení zajistil domácím až v 66. minutě hlavičkou po Sanchově centru z rohového kopu Manuel Akanji. Pojistku přidal dvacetiletý anglický reprezentant sám z úniku a v sezoně se prosadil poprvé.

Nezdar naopak kousali Jiří Pavlenka s Theodorem Gebre Selassiem, kteří v dresu Brém nezabránili domácí porážce 1:2 s Unionem Berlín.

Pavlenka inkasoval dvakrát už v úvodní půlhodině. Nejprve nedosáhl na křížnou střelu Sheralda Beckera a následně ho zblízka překonal Taiwo Awoniyi.

Český gólman proto nenavázal na čisté konto z posledního ligového utkání před dvoutýdenní pauzou proti Mohuči.

Werder doma nevyhrál popáté v řadě a v neúplné tabulce je čtrnáctý. Union naopak znovu potvrdil skvělý vstup do sezony a posunul se na čtvrté místo.

Hoffenheim bez zraněného Pavla Kadeřábka podlehl na svém hřišti 1:3 Freiburgu. Marek Suchý a Tomáš Koubek přihlíželi jen z lavičky náhradníků vítězství Augsburgu 1:0 v Kolíně nad Rýnem.

Německá fotbalová liga - 14. kolo:

Bielefeld - Mönchengladbach 0:1 (58. Embolo), Brémy - Union Berlín 0:2 (12. Becker, 28. Awoniyi), Frankfurt - Leverkusen 2:1 (22. Younes, 54. vlastní Tapsoba - 10. Amiri), Hoffenheim - Freiburg 1:3 (58. Bebou - 7. Santamaria, 34. Grifo z pen., 42. vlastní Kasim), Kolín nad Rýnem - Augsburg 0:1 (77. Iago), Hertha Berlín - Schalke 3:0 (36. Guendouzi, 53. Córdoba, 80. Piatek), Stuttgart - Lipsko 0:1 (67. Olmo), Dortmund - Wolfsburg 2:0 (66. Akanji, 90.+1 Sancho), Bayern - Mohuč 5:2 (76. z pen. a 83. Lewandowski, 50. Kimmich, 55. Sané, 70. Süle - 32. Burkardt, 44. Hack).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články