Derby pro Mountfield, Boleslav i Sparta doma padly. Kometa srazila Energii

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Porci prvních utkání v roce 2021 nabídla Tipsport extraliga. Parádní východočeské derby patřilo Mountfieldu, Mladou Boleslav zaskočili Berani ze Zlína. Doma padla i Sparta, která nestačila na Liberec, vítězství v nájezdech vybojoval Motor a v prodloužení Verva. Hokejisté Komety si doma poradili s Energií a Oceláři brali dva body v Plzni.

Pýcha zařídil další výhru Motoru

Jihočeši vstupovali do utkání povzbuzeni skalpem Plzně v prodloužení, trenér Prospal už nemohl nasadit zkušené Rotha s Adamským, kteří na jihu Čech skončili. Hráči Motoru začali dobře, na vedoucí trefu Matěje Tomana ale odpověděl vyrovnáním Roman Polák. Po polovině utkání dostal domácí do vedení Albert Michnáč, v úvodu třetího dějství se pro změnu trefil Lukáš Krenželok. Stejný scénář platil i ve třetím dějství, gól hostujícího Jan Schleisse poslal duel do prodloužení. Nakonec rozhodovaly nájezdy, díky přesnému pokusu Pavla Pýchy brali bodík navíc.

Václav Prospal (trenér Motoru): „Vyhráli jsme podruhé v řadě, ale potřebujeme pracovat na tom, abychom tyto zápasy dokázali dotáhnout ke třem bodům. Chtěli jsme hrát aktivně a agresivně. V určitých chvílích jsme byli lepší my, v určitých zase soupeř. V prodloužení jsme mohli dostat gól, takže jsem rád, že jsme dokázali vyhrát v nájezdech."

Radek Philipp (asistent trenéra Vítkovic): „Chtěli jsme hrát aktivně a napadat soupeřovu rozehrávku, což se nám v první třetině také dařilo. Ve druhé třetině byli domácí lepší. Třetí část byla vyrovnaná. V prodloužení jsme měli blízko k rozhodujícímu gólu, ale nakonec musíme Motoru poblahopřát ke dvěma bodům."

MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC VÍTKOVICE RIDERA 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:0, 1:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Toman (Jonák, Plášil), 31. Michnáč (D. Voženílek), 48. Z. Doležal (Pýcha, R. Přikryl), rozhodující nájezd Pýcha – 17. R. Polák (J. Mikyska, Mallet), 41. L. Krenželok (Schleiss), 59. Schleiss (Gewiese).
Rozhodčí: Horák, Hradil – Rampír, Špringl.
Vyloučení: 3:5, navíc Koch (Vítkovice)na 10 minut a do konce utkání.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 29:28.
Bez diváků.
Madeta Motor České Budějovice: Strmeň – Vydarený, Slováček, Pýcha, Plášil, Suchánek, Lytvynov – Christov, Toman, Jonák – Forman, D. Voženílek, Z. Doležal – M. Novák, Prokeš, Karabáček – Michnáč, R. Přikryl, Gilbert. Trenéři: Prospal a Totter.
HC VÍTKOVICE RIDERA: M. Svoboda – Gewiese, R. Polák, Štencel, Kovář, Koch, Trška, L. Doudera – Krenželok, Marosz, Schleiss – V. Polák, Hruška, Fridrich – Dej, Werbik, Kalus – Mallet, J. Mikyska, Dočekal. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Derby pro Mountfield. Série Dynama skončila

Posledních pět vzájemných bitev patřilo hostujícím týmům, poslední východočeské derby ovšem dopadlo jinak. Všechny body má domácí Mountfield, který ve skvělém duelu zdolal soky z nedalekých Pardubic 3:2. Růžičkova armáda šla v utkání dvakrát do vedení, hosté pokaždé srovnali. Následný gól Jakuba Orsavy ze 46. minuty provázela trenérská výzva Dynama, pardubická střídačka reklamovala postavení hráče v brankovišti, ovšem rozhodčí trefu uznali. Pak už se skóre nezměnilo. Mountfield po třech domácích porážkách zabral, Dynamo naopak ukončilo šňůru osmi vítězných klání.

David Kočí (asistent trenéra Hradce Králové): „Byl to výborný zápas a jsme rádi za tři body. Vstup do utkání jsme měli trošičku horší, prvních deset minut jsme se hledali. Do hry nás dostalo paradoxně naše vlastní oslabení, které jsme perfektně ubránili. Pak už jsme zápas zvládali dobře. Rozhodly ho speciální týmy: Dva góly jsme dali z přesilovek, což se nám často nestává, a dobře jsme bránili oslabení a dokázali v něm přidat i gól.“

Richard Král (trenér Pardubic): „Bylo to vyrovnané a bojovné utkání, které rozhodly přesilovky. My jsme v jedné dostali gól, kdy nám ujel Jordann Perret, naopak Hradec dvě využil. Jednou jsme nestačili vystřídat a bylo z toho přečíslení, podruhé jsme měli špatné postavení a nechali volného hráče mezi kruhy. Jinak si ale myslím, že ve hře pět na pět jsme měli možná víc šancí, bohužel se nám je na rozdíl od minulých zápasů nedařilo proměnit. Zápas měl ale náboj a grády.“

MOUNTFIELD HK – HC DYNAMO PARDUBICE 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Perret, 32. Kevin Klíma (Lev), 46. Orsava (F. Pavlík, Koukal) – 26. R. Kousal (Mandát, Camara), 34. Kusý (Ďaloga).
Rozhodčí: Kika, Šír – D. Klouček, Špůr.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 2:0.
Oslabení: 1:0.
Střely na branku: 36:25.
Bez diváků.
Mountfield HK: Mazanec – Blain, Nedomlel, Pilař, F. Pavlík, Šalda, Jank – Orsava, Koukal, Kevin Klíma – Jergl, V. Růžička, J. Sklenář – Smoleňák, Cingel, Perret – Lev, Morong, Zachar – Kelly Klíma. Trenéři: Růžička, Branda a Kočí.
HC Dynamo Pardubice: M. Klouček – Nakládal, Kolář, Hrádek, Mikuš, Vála, Ďaloga, Holland – Blümel, Poulíček, Paulovič – Camara, R. Kousal, Mandát – Machala, Roman, Svačina – Matýs, Rohlík, Kusý. Trenéři: Král a Havíř.

Tygři ukončili domácí pohodu Sparty

Na domácím hřišti vyhráli pět předchozích utkání a neztratili ani bod, ovšem proti Liberci hokejisté Sparty neuspěli. Tygrům hodně pomohl povedený začátek, díky gólům Petra Jelínka a Radana Lence se dostali do vedení a poté odráželi ataky domácích. Sparťané se snažili, ovšem naráželi na důslednou obranu Severočechů v čele se spolehlivým brankářem Petrem Kváčou. Ve 44. minutě skóroval David Němeček, nicméně víc hosté nedovolili, v závěru pečetil jejich výhru Radovan Pavlík.

Miloslav Hořava (trenér Sparty): „Měli jsme špatný vstup do utkání. Udělali jsme tam dvě hrubé chyby a dostali jsme dva góly. Pak jsme se to snažili nějakým způsobem dohonit, dostat Liberec pod tlak, ale skoro k ničemu nás nepustil. Byl v zápase lepší, proto vyhrál."

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Bylo to pro nás velice těžké utkání proti skvělému a útočně laděnému soupeři. Nám se povedl začátek, dali jsme dva góly a tím jsme se malinko dostali na koně, ale ve druhé třetině nás Sparta zatlačila. Ve třetí třetině přes obdržený gól jsme se malinko zvedli a trošku víc jsme hráli s pukem. Jsme rádi za vítězství. Bylo to odbojované utkání podpořené vynikajícím výkonem brankáře Kváči."

HC SPARTA PRAHA – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 1:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 44. Němeček (Sobotka, Horák) – 4. P. Jelínek, 9. Lenc, 60. R. Pavlík
Rozhodčí: Pražák, Šindel – Lhotský, Zíka.  
Vyloučení: 1:3.
Bez využití.
Střely na branku: 36:15.
Bez diváků.
HC Sparta Praha: Machovský – Piskáček, Košťálek, Polášek, Kalina, Němeček, M. Jandus – Sobotka, Horák, Řepík – Rousek, Tomášek, Buchtele – Říčka, Pech, Šmerha – Dvořáček, Sukeľ, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Vitásek, Knot, Rosandič, Hanousek, Derner, Kolmann, Havlín – Birner, A. Musil, Lenc – T. Rachůnek, Jelínek, Průžek – Vlach, Hrabík, R. Pavlík – Špaček, Šír, Pekař. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Berani potvrdili, že jim to v Boleslavi jde

Utkání TELH bývají nevyzpytatelná, potvrdil to i souboj Mladé Boleslavi se Zlínem. Domácí předtím vyhráli 13 z posledních 15 utkání, odčarovali dokonce i roky zakletý liberecký led, jenže proti Beranům neuspěli. Na ledě vládli brankáři Jan Růžička s Liborem Kašíkem, bezbrankové skóre platilo až do 56. minuty. Když už se zdálo, že dojde na prodloužení, rozhodli hosté – vítězný gól zařídil Bedřich Köhler. Hokejista Zlína znovu ukázali, že jim to ve městě aut jde, před Vánocemi tam vyhráli 3:2 po prodloužení.

Pavel Patera (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Zápas se samozřejmě hodnotí těžce, protože rozhodl jeden gól. Byl to urputný zápas, ve kterém se nám nepodařilo vstřelit gól v několika šancích, hlavně v přesilovkách, které jsem občas nesehráli úplně špatně. Chybělo nám trochu více tlačení se do brány a clonění brankáři. Ale gól dál Zlín a odváží si tři body."

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Chtěl bych poděkovat celému týmu v čele s Liborem Kašíkem, neskutečný výkon od Libora. Opět jsme našli sílu blokovat střely. I když to chvílemi nevypadalo úplně dobře, bylo to ubojované. Zblokovali jsme střely a i s trochou štěstí si po dlouhé době odvážíme tři body. Jsme za to rádi."

BK MLADÁ BOLESLAV – PSG BERANI ZLÍN 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 56. Köhler (Honejsek).
Rozhodčí: Micka, Veselý – Kis, Lučan.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 30:20.
Bez diváků.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Hrbas, Ševc, Šidlík, Pláněk, Allen, Fillman – Lunter, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, Claireaux, Alderson – Flynn, Najman, P. Kousal – Strnad, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.
PSG Berani Zlín: Kašík – Gazda, Řezníček, Ferenc, Žižka, Nosek, Novotný, Dluhoš – Dufek, Fryšara, Köhler – Herman, Honejsek, Šlahař – Vopelka, Karafiát, Kubiš – Ondráček, Sedláček, Sebera. Trenéři: Svoboda a Martin Hamrlík.

Verva zachránila, co se dalo

32. kolo nenabídlo gólové hody, platí to i o utkání Vervy s Morou. Střelecky se jako první prosadil hostující útočník Lukáš Nahodil, pak se dlouho zdálo, že jeho trefa ze 38. minuty bude rozhodující. Leč nebyla. Domácí v závěru třetí třetiny odvolali brankáře Denise Godlu a hráli power play, v čase 59:21 skóroval Tomáš Pospíšil. Akci posoudili rozhodčí s kolegy u videa, následně došlo i na trenérskou výzvu hostující střídačky, gól byl v obou případech uznán. Tudíž následovalo prodloužení, které se hrálo jen 40 vteřin. Rychlý výpad Zdráhala zakončil Richarda Jarůšek a domácí Verva nakonec vydřela dva body.

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „V první řadě jsme spokojeni s body, získali jsme dva proti houževnatému soupeři. Na druhou stranu je ale potřeba říct, že výkon nebyl ideální. Hlavně v prvních dvou třetinách. Nějaké šance jsme měli, ale soupeře jsme zbytečně pouštěli do přečíslení a málo jsme se prosazovali v útoku. Chyběla mi tam agresivita směrem dopředu, vyhrávání osobních soubojů, tlačení se před branku. Byl to vyrovnaný zápas a my jsme na konci měli štěstí, že jsme vyrovnali a v prodloužení rozhodli."

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Bylo to vyrovnané utkání, ve kterém jsme sahali po třech bodech, ale máme jeden. Počítá se každý, ale je ne škoda, ale problém, že jsme nezískali tři. Hra nebyla špatná, ve druhé třetině jsme měli pár šancí, ve třetí části jsme poté chtěli výsledek ubránit, což se nám nepodařilo. Čtyřicet vteřin před koncem jsme dostali vyrovnávací gól a bohužel další čtyřicet vteřin po začátku prodloužení. Při vyrovnávací brance jsme si vzali trenérskou výzvu na nedovolené bránění brankáře v brankovišti. To mohla být naše poslední šance, údajně rukou dosažena nebyla."

HC VERVA LITVÍNOV – HC OLOMOUC 2:1 po prodloužení (0:0, 0:1, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 60. Pospíšil, 61. Jarůšek (P. Zdráhal, Ščotka) – 38. Nahodil (T. Černý)
Rozhodčí: Pešina, Sýkora – Brejcha, Votrubec.
Vyloučení: 4:2.
Bez využití.
Střely na branku: 33:26.
Bez diváků.
HC VERVA Litvínov: Godla – Irving, Ščotka, Balinskis, Kolář, Štich, Demel, Cibulskis – Zdráhal, M. Hanzl, Jarůšek – Pospíšil, Hübl, Lukeš – Fronk, Žejdl, Válek – Látal, Helt, Zygmunt. Trenéři: Országh a V. Sýkora.
HC Olomouc: Konrád – Švrček, T. Černý, Valenta, Škůrek, Ondrušek, A. Rutar, Vyrůbalík – Káňa, Knotek, Bambula – Burian, Ostřížek, Tomeček – Olesz, Mácha, Kucsera – Kolouch, Nahodil, Gřeš. Trenéři: Moták, Tomajko a Fiala.

Kometa slaví, střelci Energie mlčeli

Snažili se srovnat kolísavé výkony a potvrdit předchozí výhru z Vítkovic, hokejistům Komety se to proti Energii podařilo. K vítězství 3:0 přispěl čistým kontem brankáře Karel Vejmelka, po vedoucím gólu Jakuba Valského se domácí dočkali další radosti ve třetí třetině, kdy skórovali Peter Mueller a Silvester Kusko. Západočeši tentokrát nenašli vhodné zbraně a po čtyřech utkáních s bodovým ziskem vyšli naprázdno. Kometa si připsala páté vítězství z posledních sedmi zápasů.

Jan Zachrla (asistent trenéra Komety Brno): „Myslím, že jsme v zápase dominovali. Měli jsme ho pod kontrolou v podstatě celou dobu s tím, že jsme byli připraveni na soupeře, který je specifický, jelikož hodně bruslí. Na to jsme byli připraveni, dobře jsme bránili a produktivita nás taky nezradila."

Tomáš Mariška (asistent trenéra Energie): „Nám se nepodařilo dodržet plán, se kterým jsme do zápasu šli. Nehráli jsme dobře na kotouči, ztráceli jsme spoustu puků v obranném pásmu a nedokázali se pořádně udržet v útočném pásmu. Nedali jsme branku, tím pádem jsme nemohli pomýšlet na žádné body. Nepomohli jsme si přesilovou hrou a byli jsme slabší v předbrankovém prostoru. Tyhle věci musíme do dalšího zápasu jednoznačně zlepšit."

HC KOMETA BRNO – HC ENERGIE KARLOVY VARY 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 25. Valský (Mueller), 43. Mueller (P. Holík, Zaťovič), 50. Kusko (Vincour, Zámorský).
Rozhodčí: Jeřábek, Pilný – Axman, Rožánek.  
Vyloučení: 5:6.
Bez využití.
Střely na branku: 39:28.
HC Kometa Brno: Vejmelka – Král, Zámorský, Bartejs, O. Němec, Gulaši, Mlčák, Freibergs – Zaťovič, Holík, Mueller – Valský, Klepiš, Horký – Kusko, Brabenec, Vincour – Bondra, Dvořák, Šoustal. Trenéři: Zábranský, Zachrla, Horáček a Pokorný.
HC Energie Karlovy Vary: Novotný – M. Rohan, Šenkeřík, Graňák, Weinhold, Pulpán, Zábranský, D. Mikyska – Lauko, Kaše, Flek – Hladonik, Mikúš, Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.

Bitvu v Plzni rozhodl Stránský

Ani jeden z týmů nebyl v optimální pohodě. Škoda prohrála šest z uplynulých sedmi utkání, Oceláři slavili vítězství v jediném z předchozích pěti duelů a do hry ještě neposlali dvojici kanadských posil Tyler Leier – Jack Rodewald. Utkání nabídlo vyrovnanou partii, na obou stranách se předvedli dvougóloví střelci Filip Suchý s Michalem Kovařčíkem. Souboj musel do prodloužení, které v 64. minutě rozhodl svou druhou brankou v utkání Matěj Stránský. Hned v pondělí si protivníci dají odvetu, hrát se bude od 17:30 hodin opět na ledě Škody.

HC ŠKODA PLZEŇ – HC OCELÁŘI TŘINEC 3:4 po prodloužení (2:1, 1:2, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Suchý (Straka, Lang), 19. Suchý (Gulaš, Stříteský), 28. Kodýtek (Gulaš, Budík) – 7. M. Kovařčík (O. Kovařčík, M. Doudera), 33. M. Kovařčík (Marcinko), 39. M. Stránský (Hrňa), 64. M. Stránský (M. Doudera).
Rozhodčí: Hejduk, Svoboda – Gerát, Hynek. 
Vyloučení: 6:2, navíc Houdek (Plzeň) na 10 minut.
Využití: 1:0.
Oslabení: 0:1.
Střely na branku: 19:31.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Budík, Čerešňák, Lang, Stříteský, Kaňák, Vráblík, Houdek – Rob, Kodýtek, Gulaš – Straka, Suchý, Eberle – Kantner, Stach, Pour – Slanina, Malát. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.
HC Oceláři Třinec: Štěpánek (21.Kacetl) – Gernát, M. Doudera, D. Musil, M. Adámek, Jaroměřský, Kundrátek – Hrehorčák, Vrána, Martin Růžička – M. Stránský, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Martynek, Marcinko, Šedivý – Dravecký, Peterek, Hrňa – Kurovský. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 26

16

3 5 2 100:63 59
2. HC Sparta Praha

28

16 1 3 8 104:65 53
3. BK Mladá Boleslav 27 14 4 3 6 93:62 53
4. HC Škoda Plzeň 27 13 3 5 6 91:68 50
5. Mountfield HK 27 14 2 2 9 81:65 48
6. HC Energie Karlovy Vary 26 12 5 2 7 75:79 48
7. Bílí Tygři Liberec 27 12 3 2 10 77:76 41
8. HC Dynamo Pardubice 27 10

4

2 11 72:79 40
9. HC Kometa Brno 26 9 3 2 12 70:76 35
10. HC Olomouc 27 8 1 4 14 52:84 30
11. HC VERVA Litvínov 26 4 7 3 12 54:73 29
12. HC VÍTKOVICE RIDERA 26 5 4 5 12 58:80 28
13. PSG Berani Zlín 27 7 2 2 16 58:87 27
14. Madeta Motor České Budějovice 27 2 3 5 17 67:105 17

Další program Tipsport extraligy

Pondělí 4. ledna – dohrávka 6. kola:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec (O2 TV Sport)

Úterý 5. ledna:
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov (5. kolo)
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – Bílí Tygři Liberec (26. kolo)
18:00 HC Olomouc – Madeta Motor České Budějovice (9. kolo)
18:00 HC Dynamo Pardubice – BK Mladá Boleslav (9. kolo)
18:20 PSG Berani Zlín – HC Kometa Brno (7. kolo, ČT sport)
18:30 HC Sparta Praha – Mountfield HK (8. kolo)

Čtvrtek 7. ledna – předehrávka 33. kola:
17:30 PSG Berani Zlín – HC Kometa Brno (O2 TV Sport)

Pátek 8. ledna – 33. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Energie Karlovy Vary
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – BK Mladá Boleslav
18:00 Bílí Tygři Liberec – Madeta Motor České Budějovice
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Olomouc – HC Sparta Praha

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz