Vyhledejte produkty, recenze nebo články

Infračervené teploměry

Infračervený teploměr může být vítaným pomocníkem v každé domácnosti, a nejen v ní. Sáhnout můžete po modelu pro osobní použití nebo si pořídit teploměr pro měření venkovní teploty. Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z modelů, důležité je vědět, podle čeho vybírat. Ve srovnání se zaměříme nejenom na cenu jednotlivých modelů, ale především na jejich vlastnosti a schopnosti.

Infračervené teploměry: Porovnání 10 nejlepších infračervených teploměrů podle hodnocení, testů a recenzí zákazníků

V tomto srovnání jsme pro vás vybrali 10 nejlepších infračervených teploměrů. Jak jsme tyto infračervené teploměry vybírali? Vybrali jsme je podle hodnocení a dostupných recenzí uživatelů a zákazníků. Tyto infračervené teploměry jsme následně seřadili do přehledné tabulky. Tyto produkty si můžete následně seřadit podle vašich preferencí. Pokud vás například zajímá nízká cena, můžete si seřadit produkty podle orientační ceny s DPH a vybrat si tak nejlevnější a zároveň nejlepší infračervený teploměr.

NázevVzhledTypPaměť (počet záznamů)Orientační cena (s DPH)Dostupnost
TrueLife Care Q7Teploměr  TrueLife Care Q7Bezkontaktní32990Zobrazit v obchodech
Cemio Metric 308 Smart bezkontaktníTeploměr  Cemio Metric 308 Smart bezkontaktníBezkontaktní32999Zobrazit v obchodech
Hetaida HTD8813Teploměr  Hetaida HTD8813Bezkontaktní50699Zobrazit v obchodech
APT UV-8808 Bezdotykový XLINETeploměr  APT UV-8808 Bezdotykový XLINEBezkontaktní32269Zobrazit v obchodech
Yobekan KH-11Teploměr  Yobekan KH-11Bezkontaktní50589Zobrazit v obchodech
TrueLife Care Q8Teploměr  TrueLife Care Q8Bezkontaktní501099Zobrazit v obchodech
DZL DHH-A01Teploměr  DZL DHH-A01BezkontaktníNe269Zobrazit v obchodech
Berrcom JXB-178Teploměr  Berrcom JXB-178Bezkontaktní321569Zobrazit v obchodech
CLOC SK-T008 infraTeploměr  CLOC SK-T008 infraBezkontaktní321199Zobrazit v obchodech
Microlife NC 200Teploměr  Microlife NC 200Bezkontaktní301399Zobrazit v obchodech
Po kliknutí na odkaz “Zobrazit v obchodech” budete přesměrováni na srovnávací portál Heureka. Na něm si můžete porovnat ceny jednotlivých obchodů a přečíst si recenze a hodnocení infračervených teploměrů od jejich uživatelů.

Jak vybrat infračervený teploměr?

Při výběru infračerveného teploměru se řiďte několika zásadami:

  1. Dotykový vs. bezdotykový

První důležitá funkce, na kterou byste se měli zaměřit. Moderní teploměry jsou stále častěji bezdotykové, což se může hodit především při měření teploty u dětí.

  1. Vlastnosti a funkce

Různé modely teploměrů disponují také různými funkcemi, na základě čehož se může zvyšovat pořizovací cena. Vybírejte teploměr s funkcemi, které opravdu využijete. Některé modely disponují funkcí automatického vypnutí, signalizace měření nebo také ukládání naměřených hodnot.

  1. Technické parametry

Technické parametry jsou důležité u každého výrobku, proto i tady jim věnujte pozornost. Volit můžete měřicí přístroj s funkcí Distance to Stop, některé teploměry disponují zvukovou signalizací apod.

  1. Ukazatel teploty

Tento parametr často souvisí s cenou – čím dražší model, tím více funkcí. Levnější teploměry vám často ukáží pouze naměřenou teplotu, modely z cenově vyšší kategorie mohou disponovat také zobrazením času nebo stavu baterie.

  1. Baterie

Napájení je dalším důležitým parametrem, i když ne nezbytným. V infračervených teploměrech najdete baterie typu AA, případně AAA.

  1. Cena

Jak jsme již zmiňovali, levnější modely mohou disponovat méně funkcemi, což samozřejmě neznamená, že hůře fungují. Dražší modely se mohou pohybovat až na hranici několika tisíc korun. V tomto případě je nutné si uvědomit, zda všechny nabízení funkce využijete.

Dotykové i bezdotykové varianty

Infračervený teploměr můžete zakoupit ve dvou variantách – dotykové a bezdotykové. Najít však lze i modely, které tyto dva způsoby kombinují.

  • Dotykový infračervený teploměr – tento typ teploměru se nejvíce podobá klasickým modelům, na které jsme zvyklí. Ke změření teploty je třeba kontaktu s pokožkou. Zástupcem této kategorie je nejčastěji teploměr pro ušní měření teploty.
  • Bezkontaktní infračervený teploměr – jak již název napovídá, v tomto případě není třeba kontaktu s pokožkou. Teploměr stačí namířit na měřené místo ze vzdálenosti až do 8 cm. Tyto modely jsou vhodné především pro měření teploty u dětí (např. v noci, kdy není třeba dítě budit).
  • Kombinované měření – některé modely infračervených teploměrů disponují oběma funkcemi měření.

Vlastnosti a funkce teploměrů

Modely infračervených teploměrů mohou disponovat různými funkcemi, a proto si některé z nich představíme. Především ty důležité, jimž byste měli před koupí teploměru věnovat pozornost.

Rozsah měřených teplot

Tento parametr říká, v jakém rozsahu teplot bude teploměr schopen měřit. Nejčastěji je udáván ve stupních celsia. U běžných modelů se standardně jedná o rozsah od 0 °C až do +50 °C. V tomto rozmezí se obvykle pohybují modely infra teploměrů, které jsou používány k měření tělesné teploty u lidí. Setkat se můžete i s modely infračervených teploměrů, které dokáží zaznamenat teplotu v rozmezí od -35 °C až do +800 °C, v tomto případě se však většinou jedná o technické pomůcky, které slouží pro měření venkovní teploty. Infračervené teploměry nemusí mít vždy pouze jeden způsob využití. Někteří výrobci nabízí modely, které mají označení 2v1 nebo 3v1, ale lze najít dokonce takové varianty, jež nesou označení 5v1. Takové teploměry jsou schopny měřit mnohem víc než tělesnou teplotu – dokáží změřit teplotu různých předmětů, jídla, tekutin, ale i vzduchu.

Rychlost měření

Digitální teploměry jsou sice o něco rychlejší než klasické rtuťové teploměry, ale oproti infračerveným teploměrům jsou stále velmi pomalé. Infra teploměry disponují mnoha výhodami, ale tou nesporně největší je dozajista rychlost měření. Měření teploty z čela zvládne infra teploměr do 3 sekund, měření z ucha je hotové za 1 sekundu.

Ukazatel naměřené teploty

Ukazatel teploty je jedním z nejdůležitějších vizuálních parametrů infra teploměrů. Naměřená teplota se podobně jako u digitálních teploměrů zobrazí na LCD displeji. Základní modely zobrazí pouze naměřenou teplotu, dražší modely mohou na malé obrazovce zobrazovat také stav baterie, čas a další funkce. Mnohé z modelů jsou vybaveny také podsvícením, které umožňuje jednodušší čtení údajů, a to nejen v noci.

Parametr Distance to Stop

Tuto vlastnost mají skoro všechny modely infračervených teploměrů. Jedná se o údaj, který ukazuje poměr mezi vzdáleností a průměrem měřené plochy. Je označován zkratkou odvozenou z názvu funkce – D:S. K pochopení tohoto parametru může posloužit jednoduchý příklad: Pokud jste zakoupili teploměr, který má Distance to Stop v poměru 13:1, znamená to, že teploměr bude schopen ze vzdálenosti 13 metrů změřit teplotu z plochy 1 metru. Tento parametr se označuje také jako optika. Výrobci nabízí různé modely teploměrů s optikou od 1:1 až po 50:1 (takový model je možné využít i venku).

Další funkce

  • Zvuková signalizace – tato funkce je vhodná především proto, že vám pomůže snáze rozpoznat konec měření. Na konci každého měření se ozve zvuk, takže přesně víte, že jste měření dokončili. Některé modely mohou prostřednictvím zvukového signálu signalizovat zvýšenou teplotu (například dvojitým pípnutím).
  • Automatické vypnutí teploměru – po naměření teploty se teploměr sám vypne. Díky tomu se setří životnost baterie a vy tak nemusíte na vypnutí pokaždé myslet.
  • Ukazatel stavu baterie – ukazatel stavu baterie může být signalizován pomocí různě barevných diod, nebo je signalizován piktogramem na LCD displeji.
  • Paměť – některé modely disponují interní pamětí, která vám umožňuje ukládat naměřené hodnoty. To se hodí především při nemoci, kdy potřebujete pečlivě monitorovat stav nemocného. Paměť teploměrů nebývá velká, ale setkat se můžete i s modely, které umožňují uložit až několik desítek hodnot.
  • Ovládací tlačítka – infračervené teploměry mají vždy minimálně jedno tlačítko, mohou jich mít i více v závislosti na funkcích teploměru.

Napájení teploměru a výdrž baterie

Infračervené teploměry jsou zpravidla napájeny tužkovými bateriemi velikosti AA nebo AAA. Typ použitých baterií se liší v závislosti na celkové velikosti teploměru. Nejčastěji jsou potřeba dvě baterie, u menších modelů postačí pouze jedna. Tyto akumulátorové články vydrží průměrně okolo tisíce (někdy i několika tisíc) měření, což se rovná cca 3 rokům používání, poté je třeba baterky vyměnit.

Cena infračervených teploměrů

Počítat musíte s tím, že cena infračerveného teploměru bude o něco vyšší než cena teploměru digitálního. Infra teploměr vám totiž může nabídnout daleko více funkcí – vysoké rozpětí měřené teploty, rychlost, spolehlivost i dlouhou životnost. Tyto teploměry se navíc mohou stát neocenitelnými pomocníky při měření teploty malým dětem. Vždy vybírejte kvalitní teploměry od renomovaných značek. Mezi tyto značky patří například Helpmation, Beurer, Thermofocus, Microlife, Medisana, Omron a další.

Teploměry s cenou do 700 Kč

Modely infračervených teploměrů, které najdete v této kategorii, se pohybují okolo 500 Kč. Výbavově jsou velmi podobné digitálním teploměrům – obvykle disponují pouze nepodsvíceným LCD displejem, který zobrazuje jenom nejzákladnější údaje. Tyto modely však disponují i vnitřní pamětí, do níž lze uložit cca 20-30 naměřených hodnot. K provozu obvykle stačí jedna baterie.

Cena od 700 Kč do 1 500 Kč

V této kategorii již lze najít i kombinované modely, tedy takové, které dokážou provést měření jak z čela, tak z ucha. Obvykle disponují větším LCD displejem, který zobrazuje více než jen nezbytné údaje. Vybaveny budou nejen zvukovou signalizací, ale také funkcí automatického vypnutí. Vybírat můžete z dotykových i bezdotykových modelů. V tomto cenovém rozpětí najdete také modely teploměrů, které dokáží měřit i venkovní teplotu.

Cena teploměru nad 1 500 Kč

Cena pohybující se nad hranicí 1 500 Kč již napovídá, že se bude jednat o profesionální bezkontaktní teploměry, které jsou velmi přesné a disponují mnoha funkcemi. Pokud hledáte opravdu kvalitní, přesný, precizní a spolehlivý infračervený teploměr pro domácí užití, pořídíte jej asi za 3-5000 Kč. Ty nejdražší teploměry (sahající k hranici až 30 000 Kč) lze využít i ve stavebnictví a průmyslu.

Jak správně měřit teplotu

Infračervené teploměry nejsou nijak složité, co se obsluhy týče, ale i přesto byste si před prvním použitím měli přečíst přibalené informace, které vám poskytnou podrobný návod a zasvětí vás do způsobů používání teploměru. Zároveň také vysvětlí, co znamenají piktogramy na teploměru (pokud je model má).

Kdy měřit teplotu?

Tělesnou teplotu si můžete změřit kdykoliv, nejen, když se cítíte nemocní. Před každým měřením však dbejte na to, abyste byli v klidu. Pokud jste prováděli fyzickou aktivitu nebo jste zrovna po jídle, počkejte 30 minut a teprve potom začněte s měřením. Bezdotykové infračervené teploměry jsou velmi senzibilní na okolní výkyvy teplot, proto dávejte pozor, zda se nenacházíte v přetopené místnosti nebo nejste blízko radiátoru či otevřeného okna.

Na jakém místě měřit teplotu?

Pro správné změření teploty je důležité zvolit také vhodně místo měření. Zatímco u běžných rtuťových teploměrů je to podpaží, u infračervených variant se obvykle jedná o čelo nebo ucho (konkrétně ušní bubínek). Z toho důvodu se doporučuje volit čelní nebo ušní infračervené teploměry. Svůj výběr uzpůsobte tomu, zda budete měření provádět na dospělé osobě, nebo se bude jednat primárně o děti. Sáhnout můžete také po kombinovaných teploměrech.

Bezkontaktní teploměr – postup měření

Pokud používáte čelní bezkontaktní teploměr, namiřte snímač na čelo ve vzdálenosti 3-8 cm (nebo jak uvádí návod) a zmáčkněte tlačítko měření. Teploměr by vás měl zvukovou signalizací upozornit, když měření skončí. Naměřená teplota se poté zobrazí na displeji. Některé teploměry mohou být doplněny o světelnou signalizaci, která bývá zpravidla dvojí – zelená a červená. Zelená barva značí, že je vše v pořídku, červená vás naopak upozorňuje, že byla naměřena zvýšená nebo vysoká tělesná teplota.

Ušní teploměr – postup měření

U těchto variant teploměrů je měření teploty trošku obtížnější. Abyste namířili teploměr přímo na ušní bubínek, je třeba teploměr zasunout do ucha dostatečně hluboko. Nejlepšího měření docílíte, když ucho lehce povytáhnete nahoru a dozadu. Nevýhodou ušních teploměrů je to, že někdy nejsou zcela vhodné pro novorozence. Miminka mívají velmi úzký zvukovod, který znemožňuje přesné měření. Proto je pro ně někdy lepší zvolit jiný typ teploměru. U některých výrobců však lze najít také ušní teploměry, které jsou vhodné pro novorozená miminka. Ušní teploměr je oproti jiným modelům náročnější na údržbu. Teploměry obsahují ochranné kloboučky, které je třeba pravidelně měnit. Kloboučky chrání teploměr před ušním mazem a zabraňují také přenosu infekce. Ušní teploměr byste přesto neměli používat, pokud dotyčný trpí záněty nebo v nedávné době podstoupil operaci.

Výhody infračervených teploměrů

  • Jsou rychlé a velmi přesné.
  • I základní modely lze využít i k měření tekutin, např. mléka pro miminko.
  • Mají dlouhou životnost baterie.
  • Bezdotykové teploměry omezují riziko přenosu infekcí.
  • Dotykové teploměry (ušní měřiče) obsahují ochranné kloboučky, které lze snadno vyměnit a udržovat tak teploměr v čistotě.
  • Nedochází ke zkreslení měření působením okolních vlivů.
  • Lze měřit i vysoké teploty.
  • Měřit lze i z větší vzdálenosti, a to při zachování přesnosti měření.
  • Bezdotykové teploměry umožňují měření teploty u dětí bez vyrušení ze spánku.

Infračervené teploměry: Infračervené teploměry a pár slov na závěr

V tomto článku jste se dozvěděli o tom, jak si vybrat nový infračervený a bezkontaktní teploměr. Pověděli jsme si o důležitých parametrech, které je dobré znát pro výběr tohoto druhu zboží. Doufáme, že jsme vám s tímto úkolem výběru nového infračerveného teploměru pomohli a vy si teď vyberete kvalitní teploměr, který bude fungovat přesně podle vašich představ a bude vám fungovat dlouho bez jediné závady.

Nyní už vám k nákupu stačí pouze pár kroků. Stačí si pouze váš vysněný produkt v podobě nového infračerveného teploměru zakoupit v některém z online obchodů a naplnit v něm virtuální nákupní košík.

Z tabulky s porovnáním výše se proklikněte na srovnávací server Heureka, kde si můžete porovnat jednotlivé infračervené teploměry a jejich ceny včetně recenze a uživatelských zkušeností s konkrétním modelem infračerveného teploměru. Dozvíte se tam také, který teploměr je kde skladem a za jakou se prodává cenu v různých obchodech.

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 2 Průměrně: 5]

Mohlo by vás také zajímat